Фон дер Лайен: Да направим всичко да не стане пандемия на неваксинираните

ЕС трябва да е в състояние да предприема военни действия без САЩ
15 сеп 2021 13:12, Елка Василева
234
Фон дер Лайен: Да направим всичко да не стане пандемия на неваксинираните
Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като тревожни различия в страните-членки в процеса на ваксиниране срещу COVID-19. Тя каза това в годишната си реч, посветена на състоянието на ЕС пред Европейския парламент в Страсбург.

В речта си, продължила около час, Фон дер Лайен заяви, че темпото на ваксиниране трябва да се запази. „Трябва да продължим в същия дух и Европа е готова. Осигурени са допълнително 1,8 млрд. допълнителни дози. Това е достатъчно за нас и нашите съседи, ако има нужда от подсилваща имунизация. Така че нека направим всичко възможно това да не се превърне в пандемия на неваксинираните“, каза Фон дер Лайен, цитирана от БНР.

Председателката на Еврокомисията каза, че до края на този месец ще посети Западните Балкани като сигнал за силния ангажимент към процеса на тяхното присъединяване към ЕС.

Още по темата

„Дължим това на всички млади хора, които вярват в европейското бъдеще“, подчерта тя.

Фон дер Лайен открои нуждата от изграждането на Европейски отбранителен съюз, като определи липсата на напредък в това отношение като „липса на политическа воля“.

„От жизнено важно значение е да подобрим сътрудничеството в разузнаването. И не става въпрос за разузнаване в тесния смисъл, а да обединим сведенията на всички служби и източници - от Космоса, до полицейското обучение, откритите източници и агенциите за развитие. ЕС може да има уникални по мащабите и дълбочината си знания, но ние можем да използваме тази информация и да вземаме решения, само ако имаме пълната картина. А сега това не е така“, каза тя.

Европейският съюз трябва да е в състояние да предприема военни действия без помощта на САЩ, но му липсва политически воля, заяви Фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Основният въпрос е защо това все още не е станало. Може да имате най-авангардните сили в света, но каква полза от тях, ако не сте подготвени да ги използвате? Това, което ни спъваше досега, е не само недостатъчният капацитет, а и липсата на политическа воля", каза тя.

В годишната си реч пред ЕП Фон дер Лайен обеща засилване на сътрудничеството с НАТО, оглавявана от САЩ, както и нови отбранителни способности в киберпространството.

Фон дер Лайен подчерта, че ЕС стои до жените, децата и правозащитниците в Афганистан и обяви, че ще осигури допълнително 100 млн. евро хуманитарна помощ за страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Марсел Попов Ти си напълно и.зкукуригал ваксър. Друго няма какво да кажем за теб. Къде е Професора, дето хвърля неваксинираните на прасетата и ги кара да копаят в урановите мини?
125
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще направиш за да накараш свободни хора да се бодат? Може би ще отвориш Аушвиц а?
124
8
 
2
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 119 - що рече?! ..Русия, думаш не ни иска?! Не сме им нужни вече?! .. Не бях чел по неправдоподобно писание! Русия никога не е дърпала нечистите си пипала от тук. Разбира се, си има собствена Пета колона в България. И не е спряла и за миг да се бърка в България. България би тръгнала напред и би станала европейска държава, само ако намери волята да скъса с всичко руско, в т.ч. и протежетата които вече над 30 години се роят, пъпкуват и преименоват, но не спират да правят поразии тук.
123
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пускаш вирус и създаваш проблем, после реагираш и създават ваксина, после решаваш проблема като бодеш всички принудително. Преди 20 години беше същото на краварите им се изкаше да хвърлят бомби бутнаха си кулите, после реагираха, като обвиниха козарите и накрая решението им беше да водят война срещу тероризма.
122
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма страшно, вие направихте всичко за да стане пандемия на ваксинираните. Очаквайте скоро...
121
3
 
11
 
! Отговори
До Марсел Попов преди 2 години
Чакам с нетърпение, някой да се пробва да ми отнеме децата.
120
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя още малко ще каже че неваксиниралите са финансирал и правили експерименти с вирус, който да може да заразява хора, че и те са го изпуснали "без да искат".
119
21
 
2
 
! Отговори
Марсел Попов преди 2 години
Като започнат да ви отнемат децата ще видим дали няма да се ваксинирате!
118
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да ходя да се тряпам за да отстоявам джендърскитеценности на тая, още по-малко ще воювам с талибаните за да угаждам на феминистките, като искт да хващат по една пушка и да ходят да освобождават пещерната държава Афганистан.
117
0
 
23
 
! Отговори
Вън преди 2 години
От ЕС и НАТО ! Рептили лъжливи !
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чапраз ще стоиш до второ нарежда.
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лесно е в бедно общество да се пусне вируса на корупцията, джендеризма и антиваксърството. Не, че няма корупция. Бедните хора се манипулират и убеждават лесно защото търсят причините да са така зле и бедни и намират лесен отговор. Останалото е лесно- партии хулигани и нескопосаници, които не могат да се обединят около нещо градивно и следват молби външни авторитети и стопани да дойдат да ни оправят... Раданкъневци бол...
114
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прадедите на Урсула са имали девиз "Роботата ще ви направи свобдни" нейния е " Боденето ще ви направи своодни". Всички прилики са случайност.
113
2
 
14
 
! Отговори
Мартин преди 2 години
Тази *** Байдънска опора всеки ли дето му се спи ще я повтаря? В България я стигнали 30 процента я не. Останалите каквото и да се опитат ще бъдат пометени от хората, които няма да си сложим в организъма препарати за многократно дозиране със съмнително действие и неизвестно какви последици в бъдеще....
112
1
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 93"Хем ще видим как се справят жените военни министри." - и в германия и в холандия се провалиха и бяха позорно изгонени.
111
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Осигурени са допълнително 1,8 млрд. допълнителни дози."---- Вие поръвате на своя глава с нашите пари, а после ни погазвате човешките права, че да се бодем. Как може такова нещо бе? Боденето ще ви направи свободни.
110
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо Христов - ЕС е като Бойко Борисов - не искаш Бойко Борисов, но имаш ли друга алтернатива? Русия не ни иска и не сме им нужни вече. Китай е далече. САЩ само плячкосват България.
109
2
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
До 107Въобще не е притеснително, а радостно, че хората видяха истинското лице на ес и на нато. България трябва да работи за разпадането на тези две бандитски групи управлявани от психопати.
108
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ЗА ХИПЕРИНФЛАЦИЯТА И БЕЗРАБОТИЦАТА, ДЕТО СЕ СЛУЧВАТ В РЕЗУЛТАТ НА МЕРКИТЕ ИМ, КАЗА ЛИ НЕЩО?
107
1
 
26
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Според мен това което има предвид, че трябва да се направи, е че всички трябва да станат гейове. Или поне ***.Действията на ек и лично нейните го показват.ПП. Урсулата ваксинира ли се с Астра Зенека?!