Проф. Гетов: България катастрофира с ваксинацията

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита
16 сеп 2021 10:22, Елка Василева
129
Проф. Гетов: България катастрофира с ваксинацията
Снимка: архив, БГНЕС

„Ваксинираната част от българското население е защитена. Ако 100% от населението беше ваксинирано, днес починали от коронавирус нямаше да има“, каза проф. Илко Гетов – представител на Европейската агенция по лекарствата, пред bTV.  

„В Исландия от месец май няма нито един починал от коронавирус, защото там населението е 90% ваксинирано“, даде пример той.

Още по темата

Тези, които са ваксинирани по-отдавна, запазват своята защита, смята проф. Гетов.

„Говори се и се обсъжда, вече има даже подадени документи за анализ, за трета доза от една от ваксините. Тази трета доза е 6 до 8 месеца след изпълването на ваксинационния курс за определени групи пациенти, които са с рискови фактори и хронични заболявания“, обясни той.

По думите му има леко намаление на имунната ефикасност по отношение на „Делта“ варианта, но в крайна сметка ваксинацията е най-ефективния начин за предпазване от коронавируса.

„За съжаление България на фона на Европейския съюз катастрофира по отношение на ваксинационното покритие“, коментира представителят на Европейската агенция по лекарствата.

„Има 8 държави в ЕС, които са взели национално решение да поставят трета доза на определени групи пациенти. Това са държави като Франция, Германия, Австрия, както и Гърция. Те са си решили проблема с ваксинирането на голяма част от населението и искат да са сигурни, че няма да има пробив“, посочи проф. Гетов.

Той обясни още, че достъпно лекарство в аптеките за профилактика срещу коронавирус на този етап не се обсъжда. „В момента има около 200 терапии, които са обхвата на научната оценка, които ще се прилагат в болнично условия под строг лекарски контрол“, посочи проф. Гетов.
„Ремдесивир“ е първият продукт, разрешен юли месец 2020 г., сега подновихме неговото разрешение за още една година. Той не трябва да се използва безразборно, може да предизвика чернодробни, бъбречни нарушения“, обясни още експертът.

За „Делта“ варианта той обясни, че е с по-кратък инкубационен период, 3-4-5 дни, за разлика от предишните. „Малко по-различни са симптомите, при него почти нямаме загуба на вкус и обоняние, имаме повече кашлица – един стандартен грип“, каза проф. Илко Гетов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
20
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Един стандартен грип, завърши гетов... И защо за един стандартен грип е цялата тая вакханалия...
16
22
 
9
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
Разумните хора се ваксинират. Спестява пари, болнични, пропуснати ползи.
15
1
 
8
 
! Отговори
До 15 преди 2 години
Кой ти е казал, че всяка зима се ваксинирам срещу грип?
14
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не се обсъжда ? Напротив. Обсъжда се. Но това не отменя ваксинацията. И за грип има лекарства, но се ваксинираме. А и докато се усвои товаа лекарство, поне още няколко месеца, ще загинат хиляди.
13
2
 
14
 
! Отговори
Лелеее преди 2 години
Още на заглавието спрях!
12
7
 
18
 
! Отговори
Галин Костов преди 2 години
Е нали вчера МЗ обяви че 64 вакснати са хвърлили топа от коронката? Кого лъжеш професоре? Сверявай си опорчиците, преди да излезеш и да се излагаш. Хората вече не пасат трева и не вярват сляпо на продали се за пари "авторитети".
11
11
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 2 години
За да живееш. Ти и близките ти. Зао се ваксинираш всяка зима за грип. Ние не можем да контролираме света на 100%. Но можем да взимаме решения. Damage control.
10
0
 
11
 
! Отговори
Не се обсъжда ? преди 2 години
Как така не се обсъжда лекарство ? Още преди близо година се заговори за развитието на лекарство срещу вируса и серизния напредък за намирането на ефикасно лекарство . Наскоро отново пишеше , че лекарството е на финална фаза и сега изведнъж г-н професота ти казва, че лекарство ме се обсъждало .
9
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как не се научихме, че за новата ни история - последните 150 години- винаги правим грешните избори. И все някой ни е виновен. Не, милички. Никой не ни е виновен освен нас. И винаги акъла ни идва отпосле.
8
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България катастрофира заради народа си! Никой не ни е виновен. Има Такъв Народ - буквално и преносно.
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или по точно ваксинацията катастрофира при будни хора...ама нали трябва да е негативна новината....
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредния професор. Или профан. Абе, проф., само ти ли не схвана, че по-голяма катастрофа щеше да е ако се бяхме наболи масово! И без това сме малко, не ни трябва геноцид! Това, което се случва е измислено с цел да намали населението в държавите, които са пренаселени - предимно Западна Европа, САЩ, някои в Азия... Не е за малки като нас. Ние няма кво да се бутаме между шамарите!
5
5
 
16
 
! Отговори
Размисли и Старсти преди 2 години
Напротив, катастрофираха онези които го наричате ПЪРВЕНЦИ по ваксинация, но ще го разберете след годинка-две!
4
1
 
10
 
! Отговори
1(ваксиниран) преди 2 години
Не се заяждам с неваксинираните.В края на краищата всеки има глава и да прави каквото ще.Негова си работа.
3
2
 
28
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Разбирам добрите намерения, но все повече се притеснявам, когато професори или откровено лъжат, за да прокарат като цяло добро послание или сами не разбират данните, с които боравят. "Исландия няма нито 1 починал от май месец, при 90% ваксинирано население" - Исландия също така обаче няма нито 1 починал от ковид и в периода май-октомври 2020 година, когато нямаше още ваксина. Причината да няма смъртни случаи е съвсем друга и има малко общо с ваксината. Така че това твърдение си е откровено лъжа!
2
19
 
7
 
! Отговори
Мичмана преди 2 години
Нормално,нация от неверници,нито в господа вярва,нито в медицината
1
4
 
7
 
! Отговори
ваксиниран преди 2 години
Пуснете третата доза пък който се е ваксинирал 2 пъти ,ще отиде и трети.Дотук,почти година време който каквото е решил така.Но защо спирате и хората които искат да се ваксинират допълнително?