Безплатните лекарства за коронавирус - в аптеките със сключен договор с НЗОК

Могат да бъдат изписани три лекарства за един терапевтичен курс
Обновена: 17 сеп 2021 12:11 | 17 сеп 2021 12:10, Петя Славова
51
Безплатните лекарства за коронавирус - в аптеките със сключен договор с НЗОК
Снимка: БГНЕС

По решение на МЗ болните от коронавирус може да се лекуват безплатно у дома. Аптеките със сключен договор с НЗОК могат да отпускат безплатните лекарства за лечението им. "Лекарствата са за един терапевтичен курс и в една рецепта могат да бъдат изписани три лекарства.", уточни пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

В момента всички лекарства са налични в аптечната мрежа, има лек проблем с нискомолекулните хепарини, но това го има в целия свят, каза той.

Още по темата
Петров заяви, че в момента има ясна регламентация на COVID зоните, където пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус трябва да преминат, за да получат безплатните лекарства.

Зоните концентрират на едно място диагностика, лабораторни изследвания и предписване на лекарствата. Те ще освободят лекуващите лекари, за да не се смесват потоци при тях, за да може и те да продължат лечението на останалите болни, каза Петров и допълни, че болничният лист може да го вземе близък от личния лекар.

В момента има 46 регистрирани COVID зони, но се очаква в рамките на две седмици да станат 150.

Петров заяви, че най-леките случаи на COVID все още могат да се лекуват от джипитата дистанционно. Тези пациенти нямат симптоми и нямат нужда от лекарствата. Ако имат нужда от тях, те трябва да отидат в COVID зоната, където да направят допълнителна диагностика.

Петров уточни, че навсякъде, където има медицински центрове, които отговарят на изискванията могат да сключат договори. Те ще получат, освен финансирането за преглед, и по 15 000 за работа в неблагоприятни условия, могат да заявят апаратура за лечение на ковид за около 50 000 лв.

Има достатъчно стимули, за да започнат тези центрове за работят, каза Петров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименСамо провери какво правят в Индия и Бангладеш, уж много по-бедни. Ивермектин е в китовете, които раздават. Ремдесевир е отречен от всички, не знам защо са пропилени парите за него.
39
2
 
0
 
! Отговори
Q преди 2 години
До до 436.8К нето, май си сбъркал адреса. Надвил съм си на масрафа, но не оценявам хората по това. Напоследък повечето хора с висок стандарт си самовнушават колко е безопасна ваксината защото имат повече какво да губят. Мисълта, че по-простите от тях са прозряли истината ги унищожава психически. За мен не е проблем, за мен е в реда на нещата по-простите, бедни и обикновени хора първи да бият камбаната. Егото ви е раздуто, това ви е големия проблем.
38
4
 
0
 
! Отговори
до 43 преди 2 години
На бедняк с 2000лв. заплата няма как да седнем да му обясняваме как работи една ваксина. Няма смисъл, карай там баничарката.
37
3
 
0
 
! Отговори
Q до 42 преди 2 години
Хаха, нали бяхте "защитени", бре? :DDD А, да, "защитени" за 4-5 месеца... стига да оцелеете втората игла.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безплатни лекарства САМО И ЕДИНСТВЕНО за ваксинирани. Всякакви неваксинирани мислители от ниските обществени прослойки да се оправят.
35
0
 
2
 
! Отговори
Q преди 2 години
Ивермектинът е блокер на вирусната репликаза и протеаза. Спира размножението на вируса просто казано. Но, ако вече се е размножил достатъчно в дробовете, тогава вече е по-късна фаза и тогава трябва да се комбинира с антибиотици.
34
0
 
1
 
! Отговори
Ухаааа преди 2 години
Пак търгашите на отрови доволно потриват ръчички и ще се хвалят с вили, къщи и екзотични почивки. И от мен да знаете: Собственик на аптека истински приятели няма, колкото и да изтъква приятелството си с тоя или оня доктор. Всичко е за взаимна изгода.
33
0
 
2
 
! Отговори
Q до мхм преди 2 години
Да, Ивермектина в България май е само Хювемек на Домусчиев и струва 85 лв, но и по света струва толкова и стига средно за един курс лечение. Като го сравниш с хилядите, които струва Ремдесивира дето го купува държавата с нашите пари... *** е, че не внасят други видове и се налага да пълним джоба на Домусчиев, но ако хората почнат да настояват да ги лекуват с това, ще почнат да внасят. И да, има силен ефект в първите две фази, затова трябва отрано. В трета фаза вече си трябва яко антибиотици.
32
3
 
1
 
! Отговори
Q преди 2 години
българин, явно говориш наизуст, защото има десетки доклади, които доказват обратното.
31
2
 
4
 
! Отговори
Q до "Прогамист преди 2 години
Не се обаждай, че срамиш професията.
30
1
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 26 Аз ти отговарям вместо номер 23 Да, добре действа. Ама ако имаш ***! Това е антипаразитен продукт и действието му срещу всякакви вируси, в частност срещу коронавирусите е недоказано! Няма лошо да си го пиеш, но по-добре си пийни една домашна ракийка със шопска салата - повече полза ще имаш, не се майтапя!Наслушах се на всякакви глупости за "чудодейни" лекарства, и не само срещу КОВИД-19, срещу много по-страшни болести като рак например.
29
3
 
2
 
! Отговори
Q преди 2 години
Аз простия *** избирам Ивермектин, витамин C, D3, цинк, кверцитин, гаргара на гърлото с алкохол или вода за жабурене и промивка на носа с физиологичен разтвор. Също и редовна вътрешна промивка на стомаха с Jim Beam, гроздомицин или 80-градусов австрийски ром :). Вие умните, знаете по-добре и продължавайте да се бодете със спайка на 4-5 месеца и чистете тромбозите после.
28
4
 
3
 
! Отговори
Стойчо преди 2 години
Пакетът безплатни лекарства за антиваксърите включва чесън, чай, мед и светена вода. Също и килограм жито - за всеки случай.
27
4
 
3
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До Програмист Платен драскач, не правиш услуга на ваксинираните. Какви са новите заповеди? Да се внася разделение в обществото?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви лекарства ще отпускат безплатно? Не срещу Ковид, защото в световен план все още няма одобрено лекарство срещу Ковид. Ако ще са ала-бала истории, които предписват против грип, защо при Ковид ще са безплатни, а при грип - не? А Рамдесивир е отречен от СЗО още преди година.
25
1
 
3
 
! Отговори
мхм преди 2 години
До АнонименНяма научно доказателство да действа, а и се държи от хювефарм на домусчиев и е много скъпо. Ако се наложи нещо, кръвна плазма може да те спаси, а не ивермектин. Той, ако има някакво действие, то ще е в първия ден, когато си хванал ковид, а не за лечение.
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#23 Ивермектин, действа ли добре наистина ?
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много интересно ще е ако някой ваксиниран се нуждае от безплатните лекарства. Какво ли ще си помисли за бронята която му дава препарата на биг фарма?
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Безплатно сирене има само в капана за мишки - Маргарет Тачър.Всичко това се плаща от клетият български данъкоплатец.
21
4
 
3
 
! Отговори
Q преди 2 години
Раздават боклучавия, опасен и супер скъп Ремдесивир за да уморят колкото може повече хора. За сигурния, ефективен и евтин Ивермектин не дават и дума да се каже. Няма далавера в него.