Здравното министерство с разяснения за трите вида COVID сертификата

Те могат да бъдат свалени в електронен формат
17 сеп 2021 23:05,
110
Здравното министерство с разяснения за трите вида COVID сертификата
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство даде разяснения за трите варианта на цифровия Ковид сертификат на ЕС - за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване.

Те са утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му.

"Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен", уточняват от здравното ведомство.

„Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19. В заповедта, под формата на приложения, са посочени образците за  Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема“, посочват от там.

Още по темата
"Сертификати  за извършена ваксинация срещу Ковид-19 се издават на всяко лице, което е било ваксинирано в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите се посочва в цифровия сертификат на ЕС за Ковид, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен.
Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу Ковид-19, от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар", обясняват още от МЗ.

Цифров сертификат може да бъде получен и за преболедуване от Ковид-19.

"Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Ковид-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за Ковид-19", информират от Министерството на здравеопазването.

От там уточняват още, че лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за Ковид-19, също могат да получат Цифров Ковид сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за Ковид-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за Ковид-19. При поискване сертификатът се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването.

Всеки от трите цифрови Ковид сертификата на ЕС могат да бъдат свалени и в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ковид и.д.ота със загладен мозък след кунчо от сутрешния блок,калинка ризова или панорама всичко е конспирация,дори очевадното!Хем ги ваксат като им обещава връщане към нормалното,хем след това пак ги карат да ходят с намордници и им бъркат по дупките на границите да ги тестват.Обаче са *** и упорити и ще слагат нова вакса през месец!
66
5
 
8
 
! Отговори
Дам преди 2 години
За ковид *** със загладен мозък след кунчо от сутрешния блок,калинка ризова или панорама всичко е конспирация,дори очевадното!Хем ги ваксат като им обещава връщане към нормалното,хем след това пак ги карат да ходят с намордници и им бъркат по дупките на границите да ги тестват.Обаче са *** и упорити и ще слагат нова вакса през месец!
65
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
по два шамара им зашливя, такива сертификати ще засануват от МЗ, ще ми козируват кат в казармата
64
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да ви питам, ако няма в пакета определени порно програми, а като превключва програмите, се натъквам на порно програми, които са кодирани и ми разрешава да ги разкодирам, знам паролата, ще плащам ли за разкодираните канали. Не ми изписва, че са платени и т.н.
63
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако се умира, по-добре да не е от ваксина.
62
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аи стига глупави сертификати. Значи за разписалите съгласие да се опитни мишки сертификат, а за преболедувалите или тези с антитела пълен игнор. Тия сертификати трябва да изчезнат, който гое страх да се ваксинира на 3 месеца и да се приключва
61
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни абсурди са тези съртификати. За инфо, във Флорида, ако някой ти поиска съртификат, го чака глоба от $5000, Само нашите гАзолизници се натягат, защото са им обещали 29 милиарда.
60
0
 
28
 
! Отговори
Гогич преди 2 години
Най-голямата манипулация е , че преболедувалите безсимптомно, но с антитела не ги признават въобще. А вече доказаха, че и за ковида най-добрата защита е антитела по естествен начин. Те доказаха и че ваксаните не изграждат достатъчно антитела, но те са привилегировани по незнайни причини. В Австрия поне се осмеляват да пишат за това - днес в Залцбург малко повече от1/4 от новите случаи са на ваксани. Ферщее??
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те едни кръчми не могат да затворят,акъл не ни дават.
58
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако те боли зъб, значи си неваксиниран, зъболекар не ти трябва, ваксината е по важна, същото е и с зелените, няма заплата, няма храна, но ваксината е по важна
57
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Независима медия няма. Правете сметка кво четете и кво ви поднасят което желаят да имате като справка.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яко ще се мре сред ваксинираните. Скоро! Много скоро!
55
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента единствения медиен коз на Бигфарма и фарма троловете е че ваксините снижавали смъртността. Забележете! Вече не твърдят, че ваксините пазят от предаване на вируса. Вече не твърдят, че ваксините пазят от заболяване. Вече не твърдят, че ваксините пазят от попадане в болницата. Всички помним какви ги дрънкаха Гломб-Тромб и проф. Ива само до преди два месеца. Много скоро обаче ще се окаже, че смъртността от вируса и при ваксинираните и при неваксинираните е абсолютно еднаква.
54
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ всички доцевнти починаха, математици, депутати, министър, президент, само *** ганьовеца е по застрашен, търчат като дон кихот-овци към пунктовете да им бият квот се намери от поръчката, кампания за баламурчета.
53
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30 дни 240 затворени депутати, нито един заразен и починал сред тях, явно е голяма пандемия и зараза
52
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
природата решава, не математиците да ми решават, оставам с естественото
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знае ли някой дали се се увеличили случаите на ковид 19 след техно партито в Гармиш-Партенкирхен (Байерн буднесланд)?
50
3
 
28
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Този сертификат е един безмислен от медицинска гледна точка антинаучен б0kлyk, инструмент за натиск върху обществото, който обслужва корпоративните интереси на Биг Фарма, но не ограничава епидемията. Никой не може да даде елементарно НАУЧНО обяснение защо преболедувалите са дискриминирани по такъв безобразен начин!?! На базата на какво изследвания и наблюдения? Очевидната цел на сертификата е да даде измамна самоувереност и чувство за превъзходство на ваксинираните, но не рефлектира върху Ковид.
49
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Военни, полиция, командоси, учени, депутати, космонавти и гении, не подлежат на задължително ваксиниране, с цел като всички ваксинирани си заминат, да има кой да контролира малкото оцелели които така и не са се подложили на ваксата. Кампании ще има докато и последния заблуден не подаде, не случайно казаха, че вероятно ще отнеме около 5 години, 2 минаха.
48
2
 
10
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Този сертификат е един безмислен от медицинска гледна точка антинаучен ***, инструмент за натиск върху обществото, който обслужва корпоративните интереси на Биг Фарма, но не ограничава епидемията. Никой не може да даде елементарно НАУЧНО обяснение защо преболедувалите са дискриминирани по такъв безобразен начин!?! На базата на какво изследвания и наблюдения? Очевидната цел на сертификата е да даде измамна самоувереност и чувство за превъзходство на ваксинираните, но не рефлектира върху Ковид.