Здравното министерство с разяснения за трите вида COVID сертификата

Те могат да бъдат свалени в електронен формат
17 сеп 2021 23:05,
110
Здравното министерство с разяснения за трите вида COVID сертификата
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство даде разяснения за трите варианта на цифровия Ковид сертификат на ЕС - за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване.

Те са утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му.

"Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен", уточняват от здравното ведомство.

„Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19. В заповедта, под формата на приложения, са посочени образците за  Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема“, посочват от там.

Още по темата
"Сертификати  за извършена ваксинация срещу Ковид-19 се издават на всяко лице, което е било ваксинирано в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите се посочва в цифровия сертификат на ЕС за Ковид, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен.
Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу Ковид-19, от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар", обясняват още от МЗ.

Цифров сертификат може да бъде получен и за преболедуване от Ковид-19.

"Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Ковид-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за Ковид-19", информират от Министерството на здравеопазването.

От там уточняват още, че лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за Ковид-19, също могат да получат Цифров Ковид сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за Ковид-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за Ковид-19. При поискване сертификатът се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването.

Всеки от трите цифрови Ковид сертификата на ЕС могат да бъдат свалени и в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Броят на коронавирусните инфекции след парти вечер в кубинския клуб в Мюнстер (Северен Рейн-Вестфалия) се е увеличил още повече. Междувременно инфекция с коронавирус е открита при 83 от около 380 гости, които град Мюнстер съобщи. Купонът се е състоя преди почти две седмици, по времето, когато важеше правилото за 2G за достъпа - така че само онези, които са били ваксинирани, и тези, които са се възстановили, имат право да участват. Явно сертификатите не стават за нищо, както и ваксините.
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм с всички възможни ваксини, имам и белезите по рамото и ръцете, и си спомням в детската градина как се смеехме на тези които плачеха от страх когато ни боцкаха с ваксините. Но тези експериментални препарати срещу ковид-19 които пробутват за ваксини - никога не бих позволил да ме тровят с тях.
45
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На това му се казва нонсенс. Трябва да доказваш със сертификат, че не си болен от вирус, който се опитват да изкарат толкова смъртоносен и тежко протичащ, че трябва да се ваксинираш за да оцелееш. Направо са се оплели като патета в калчища с театъра си.
44
1
 
6
 
! Отговори
Гларуса преди 2 години
Най-добре се ваксинира с кожната спринцовка по черноморието, грип не се хваща ама може да има подут корем девет месеца, ако на теста има две червени чертички...
43
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако си оцелял две години при толкова щамове, ваксина не ти трябва, ваксина ви трябва, ако ще ходите в мола
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако си оцелял две години при толкова щамове, ваксина не ти трябва
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога няма да падна толкова ниско, че да се идентифицирам с такъв "маркер" като някакъв *** минаващ проверка при ветеринар.
40
1
 
5
 
! Отговори
Знаете ли че преди 2 години
Главния виновник за всичко случващо се ѐ Дявола??? Ами писано е бе хора,в Библията ги пише тези времена .., жалко ще е ако си на страната на лукавия! Всичко ще свърши много скоро, и аз като ония матматика ще кажете,хаха,но всеки вярващ го усеща и вижда края ! Бъдете достойни и в истината,не бъдете патерица на лукавия ,защото ще ви захвърли точно когато сте му ненужни !
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
хора, стига с тия чипове и мрежи, ваксата те убива кат стой та гледай, ако не, ще те направи инвалид или вечния болен
38
1
 
6
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Трите вида сертификата отговарят на версиите на суфтуера инсталиран на чиповете, които се инжектират при ваксинация, версия 1 е алфа версия на Windows 11, версия 2 е бетата-а и версия 3 си е стандартната версия.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сте чули министър, президент или важна фигура сред депутатите да е починал? Има един за който изфабрикуфаха, и това беше президента на Танзания, защото не им допадна, че там няма вирус, не само там, и не само, че изброеното няма нито един починал, ще е така и в бъдеще, важно е вас да подведат и подписа ви да присъства.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега читатели има пандемия, едната е на цените, другата е на ваксинираните, проумейте го и на всякъде пише, че тече кампания за ваксините.
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от общо 50тина познати сред тях само 5 ваксинирани, 4тирима си заминаха, 5тия сега някви усложнения
34
1
 
9
 
! Отговори
Ники Минаж преди 2 години
казах ви, вие си решавате, но на братовчед ми след ваксина, двата тестиса му се поддуха стана импотентен и жена му го напусна!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
как за секса който се прави всеки ден по цял свят и деца се раждат и не знаеш човека отсреща с кого е спал и е възможно да е болен от спин, а сега го измислиха, личния ми избор е никва ваксина не слагам за ковид, и здравните спрях да плащам от как разбрах как оставят хората пред болниците и на стълбите да си заминат
32
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
незадължителна ваксина и задължителен зелен за незадължителната, хъх
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
независима медия няма, четете квото е приготвено за обедното меню, а дали ще вярваш е въпрос на ум, доста подадоха и сега ги лекуват от кви ли не странични ефекти
30
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аре не се възгордявай, като си го изкарал. Не разбра ли че всичко ще е под ножа?
29
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Логика: не ти признават естествения имунитет, държави, не ти дават заплата, отстранен си докато е фалшивата пандемия, ще те остави да умреш от глад без работа защото си в отпуск временно, но ваксина трябва да имаш, тя е по важна от това дали ще си без заплата и ядене, кой кого е лъже е само да се замислиш
28
1
 
14
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Чакайте да включат 5G антените. Кoгато светнат вените на инжектираните, ще разберете какво значи Mark of the Beast.