Здравното министерство с разяснения за трите вида COVID сертификата

Те могат да бъдат свалени в електронен формат
17 сеп 2021 23:05,
110
Здравното министерство с разяснения за трите вида COVID сертификата
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство даде разяснения за трите варианта на цифровия Ковид сертификат на ЕС - за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване.

Те са утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му.

"Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен", уточняват от здравното ведомство.

„Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19. В заповедта, под формата на приложения, са посочени образците за  Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема“, посочват от там.

Още по темата
"Сертификати  за извършена ваксинация срещу Ковид-19 се издават на всяко лице, което е било ваксинирано в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите се посочва в цифровия сертификат на ЕС за Ковид, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен.
Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу Ковид-19, от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар", обясняват още от МЗ.

Цифров сертификат може да бъде получен и за преболедуване от Ковид-19.

"Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Ковид-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за Ковид-19", информират от Министерството на здравеопазването.

От там уточняват още, че лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за Ковид-19, също могат да получат Цифров Ковид сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за Ковид-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за Ковид-19. При поискване сертификатът се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването.

Всеки от трите цифрови Ковид сертификата на ЕС могат да бъдат свалени и в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
6
 
! Отговори
До 20 преди 2 години
Да, 5 жи то. Ще ни довърши ! Това е една от най-големите пбеди коѝто ще ни разболяват! Монтираха ги точно като бяхме затворени ,случаеност??? Това е в хиляди пъти повече облъчване от сегашното казват много разбиращи от честоотите
26
0
 
12
 
! Отговори
Цифровизация преди 2 години
На Нюрнбергския процес е поставен прецедент - "аз си вършех работата, изпълнявах заповеди" - не се признава. Изпълнението на престъпна заповед е престъпление. Осъдени са от чиновника и полицая до висшите генерали. Но тогава е нямало цифровизация, а днес имаме цифровизация и в базите данни и биг дата се пази всичко - и стюардесата която е изгонила пътник който не носи правилно маската, и лекаря който е оказал да направи фалшива ваксина, и огранителя на супермарките който не е пуснал пенсионера без маска, и чиновницие които са подписвали заповеди - всичко е в компютрите.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЗМ в БГ е трагедия, като при партиите, лъжа след лъжа. Кампанията върви, ще дойде ден в който всеки ваксиниран, няма да си намери място, що за глупост е направил, че се е и подписал, за сега едва само 78% сред ваксинираните сдават багажа, но кампанията не е цел да казва истината а да набира нови абонати към кошарите им за опитни мишковци.
24
0
 
8
 
! Отговори
Рая преди 2 години
А какво става с хората, които са имали положителен бърз антигенен тест, останали са в карантина 14 дни и сега не могат да получат сертификат за преболедували, защото не са били с PSR. В същото време дори и да са искали да си направят PSR не е било възможно, заради карантината. МЗ създава параграф 22 ситуация и прецаква много хора.
23
1
 
17
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
а Къде Сертификата за Генетичен Имунитет Срещу КоронаВируси наследен още от Пра-Пра Баба и Дядо, какъвто се знае, че поне 15% от Популацията на Бялата Раса има?! Това са и най-безопасните хора - те нито се разболяват, нито пренасят КОВИД! Къде е и Сертификата за ПреБоледували, но с Продобит ДоЖивотен имунитет на Клетъчно ниво в Т-Клетките им?! Или Пак нова Наука за Парички правиме?!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
180 дни, защото после трее да идеш да се вакснеш. Тия ваксини трее да вървът, нема да се въргалят по складовете я!
21
1
 
21
 
! Отговори
Голямата минавка преди 2 години
Голяма минавка се получи с тези така наречени "ваксини". Всеки който си е ударил експерименталния препарат наречен ваксина, трябва пак да си направи трета доза ако иска да не се разболее, но може и тогава пак да се разболее и затова в Израел вече говорят за 4та доза, и така пета, шеста ... 10та ... всеки месец инжекция с експериментален препарат.
20
1
 
7
 
! Отговори
А аз преди 2 години
Ще ви разясня нещо: не си падам по сертификати, по графени,клетки от абортирали човешки ембриони коѝто възприемам като жертвоприношение към баал(дявола) , магнитизирани частици ,тежки метали, антифризни съставки , маймунски клетки, не си падам и по неща коѝто водят към МИО и перикардити, тромби и кой знае още какво ! Тези наши управници не усещат ли че са прекалено нагли да пробутват така яростно тези поклуци ??? Че са под натиск от мисерниците с този план мене въобще не ме интересува! Азсъмчист
19
0
 
17
 
! Отговори
Цър преди 2 години
Цифров сертификат може да бъде получен и за преболедуване от Ковид-19."Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Ковид-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за Ковид-19", информират от Министерството на здравеопазването.Защо 180 дни?
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бегайте за сертификати, че утре домати нема да може да си купите без тапията.
17
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече и в България има редица случаи на починали след ваксиниране с препаратите на Урсула, дори медиите го обявиха и в този сайт дори писаха. Не, не са починали от препаратите на Урсула, те са до голяма степен безвредни. От ковид-19 починаха.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
който е гледал 20/30 минутния сериал "Newswipe TV Series 20092010" знае за кво става дума и как се манипулира, агитира и как се поднася новината, и не забравяйте в бг няма независими медии, което ви казва кво се случва, щом няма такива
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия направи с цената на газа майсторски маньовър. Преди 2 години свали цената и мнозина решиха че това ще е тренда за поне 5 години напред. Затова - никакви фиксирани цени. Но още на третата година плаващата цена отвя предложената базова с около 6 пъти. На нас също ни е вътрешно, но пък изпълнението беше шедьовър.
14
1
 
14
 
! Отговори
Да се забранят 5G преди 2 години
Народеееее,нашето внимание е тука с вируса а вече е пусната 5G мрежата в България.Всичко върви с пълна сила.Влезте на страниците на мобилните оператори и вижте.Кога ще спрем това,до кога ще ни разболяват с тези антени върху главите ни???
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За първото полугодие на 2021 Газпром е релизирал оборот от 9.7 милиарда долара с ЕС. Благодарение на ЕС който се отказа от фиксирани цени на газа 127$ по дългосрочен договор. Днес газта струва на европейските свободни пазари 808$, в високите цени на газта Газпром успя да компенсира всички загуби поради забавянето на Северен поток 2. Русия е благодарна най-вече на Полша която възпрепятстваше сделката за фиксирана цена.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ценита на газта в Азия са над 1000$. Всички танкери с втечнена газ (LPG) пътуват за Азия. Ако Европа иска втечнена или шистова газ от САЩ или други доставчици, ще трябва да плати съответната цена.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега въври друга конфронтация ;) Между САЩ и Франция . Ама да не ви губя времето от големите новини за вируси и ваксини :)))
10
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините са перфектен щит - гарантирана 100% доживотна защита срещу заболявания с огромна смъртност. Само ваксината за хепатит е със срок 5 години. За морбили и полиомиелит на практика носят доживотен имунитет. Да сте чули някой ваксиниран с тези ваксини да се е разболял? А препарата срещу ковид-19 който наричат ваксина е търговска спекуалция която да донесе бързи десетки милиарди печалби на фармацефтичната мафия и милиони комисионни на хората около Урсула и може да доведе само до уврежнане на здравето и имунната система.
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия завърши Северен поток 2 и газопрповодът е готов за експлоатация. Газта ще може да потече не по рано от май 2022 година. Междувременно цените на газта експлодираха и минайа 800$, очаква се зимата да стигнат 1000$. Газпром никога не е правил толкова големи печалби от продажби е ЕС в рамките на няколко месеца и това позволи да започне строителството на два нови газо-преработвателни завода които бяха планирани за в близките години.
8
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една домашна ракия и никоя ваксина не бачка кат нея. Факт! Статистистиките са фалшиви и все пак не случайно нали е кампания за набиране на стада към останалите овченца