Здравното министерство с разяснения за трите вида COVID сертификата

Те могат да бъдат свалени в електронен формат
17 сеп 2021 23:05,
110
Здравното министерство с разяснения за трите вида COVID сертификата
Снимка: БГНЕС

Здравното министерство даде разяснения за трите варианта на цифровия Ковид сертификат на ЕС - за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване.

Те са утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му.

"Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен", уточняват от здравното ведомство.

„Със своя заповед министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров утвърди образците за Цифров COVID сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за извършена ваксинация срещу COVID-19. В заповедта, под формата на приложения, са посочени образците за  Цифрови COVID сертификати на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за завършена ваксинационна схема, за незавършена ваксинационна схема и за завършена смесена ваксинационна схема“, посочват от там.

Още по темата
"Сертификати  за извършена ваксинация срещу Ковид-19 се издават на всяко лице, което е било ваксинирано в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите се посочва в цифровия сертификат на ЕС за Ковид, за да се вижда ясно дали курсът на ваксинация е завършен.
Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация и се предоставя по искане на лицето, получило ваксина срещу Ковид-19, от медицинския специалист, приложил ваксината, или от общопрактикуващия лекар", обясняват още от МЗ.

Цифров сертификат може да бъде получен и за преболедуване от Ковид-19.

"Той е наличен само за преболедували коронавирусна инфекция, които фигурират като потвърдени случаи с положителен PCR резултат в Националния регистър за борба с Ковид-19. Сертификатът е валиден от 15-тия до 180-тия ден от датата на първия положителен резултат от PCR изследване за Ковид-19", информират от Министерството на здравеопазването.

От там уточняват още, че лицата, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за Ковид-19, също могат да получат Цифров Ковид сертификат на ЕС (EU DIGITAL COVID CERTIFICATE) за изследване за Ковид-19. Сертификатът е валиден до 72-рия час от датата на пробовземане при проведено PCR изследване и до 48-мия час от датата на пробовземане при проведен бърз антигенен тест за Ковид-19. При поискване сертификатът се предоставя на лицето от лабораторията, която е извършила изследването.

Всеки от трите цифрови Ковид сертификата на ЕС могат да бъдат свалени и в електронен формат от интернет страницата на Националната здравна информационна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
32
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 2 години
Само пpocтите комунисти не се ваксинират.
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 5 има и програмисти дето си изкарват всичко от вкъщи
5
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опитват се да прикрият провала с експерименталните препарати които пробутаха като ваксини и похарчиха десетки милиарди от парите на данъкоплатците.
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксъджиите ще докарат на себе и вирус като в мини-серияла "Dead Set (2008)", който започва как излъчват Биг Брадър
3
16
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
НА 80 процентните дето пишат тук такъв сертификат не им трябва, защото те никъде не ходят. Пишат по цял ден тук защото са или безработни маргинали, или пенсионери-комунисти, дето умират от скука или платени *** на Решетников и Кутев :)))) При всички случаи не им трябва
2
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Сертификати за извършена ваксинация срещу Ковид-19 се издават на всяко лице, което е било ваксинирано в държава членка на ЕС" - Въпрос: това е добре. А ваксина срещу ковид-19 кога ще има?
1
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
колкото повече ваксинирани, толкова повече бройките растат, във филипини от 600 скочиха на 20 000 на ден след масовата имунизация, нови щамове, много починали, но понеже са кампании, никой не ти говори за последиците, сега неудачника е неподчинения антиваксър както го наричат или вярващите на пропаганди, които обаче станаха реалност.