Проф. Кожухарова: Това в момента не е пик, а задържане на болните

Третата доза е за хора с подтисната имунна система, смята вирусологът
19 сеп 2021 09:25, Ния Христова
90
Проф. Кожухарова: Това в момента не е пик, а задържане на болните
Снимка: БГНЕС
"Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет", заяви в ефира на Нова тв вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.
 

Ваксините

 
"Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Но това е толкова малко. Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи. Много бавно върви, много малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем доколкото може обратно живота, с който сме свикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза", посочи проф. Кожухарова.
 
Тя посочи, че не са много тези, които се отказват от ваксинацията след първата доза. Епидемиологът изрази надежда, че здравното министерство ще преосмисли позицията си за третата доза.
 
"Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет", обясни проф. Кожухарова. 
 
Вирусът
 
"Ако се погледне кривата – това не е пик, а по-скоро задържане на положителните случаи, на болните. Всъщност забавяне на процеса на разпространение. За съжаление, процентът на положителните проби много бавно, но продължава да расте. Това говори, че вирусът циркулира между нас, но темпът на нарастване е бавен. Това може и да е в резултат, че от 2 септември говори ефективно, че трябва да се затегнат мерките", каза проф. Кожухарова.
 
И сподели, че е забелязала как след предупрежденията от здравното министерство по-възрастните хора и тези в рисковите групи са станали по-предпазливи.
Още по темата
 
"Към момента темповете са бавни. Това е една от епидемиологичните цели. Когато са по-бавни темповете, тогава няма опасност системата да отказва в един момент. Вероятно ще има увеличение по-нататък. Прогнози се правят малко сложно, не бих се ангажирала с дати", каза още епидемиологът.
 
"При леките форми на коронавируса на практика няма разлики с грипа. Напомням, че има и ваксина срещу грипа. Предлагат разстоянието между двете ваксини да е около 2 седмици", каза проф. Кожухарова.
 
Тя изтъкна, че за момента в страната не е регистиран варианта Мю на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гигантски доброволен експеримент в България на отказ от ваксинация в условията на пандемия! Ей, много *** народ!
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До махни се на.Аз пък изобщо не включвам телевизор и не ми липсва
48
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това в момента според теб е нещо,за мен,обаче друго нещо.Скривай се у вас защото ваксините не действат на 100 процента.За хора над 50 е опасно!Не ходи без маска на работа,защото го искате от мен, а вие се снимате в лаборатория без.То само за снимка ще кажете
47
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази няма ли внуци, извинете правнуци да им се радва или да ги гледа?
46
3
 
15
 
! Отговори
ужасена майка преди 2 години
обичайните заподозрениМира Кожухарова, Радка Аргировапроф. Ива Христова, проф.Радостина АлександроваКунчо , бай Шиле, Д-р Томови математиците с кози брадички
45
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скъпи парцали и бижута на некъпана и несресана баба. Що е то?
44
3
 
28
 
! Отговори
House M.D. преди 2 години
Кожухът отново не каза колко пари взе от фармафията за да рекламира експерименталните им отрови.
43
17
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен:Аз пък се кефя,че българина е *** :) Така ще падне товара на пенсионната система а и ще остане още повече свободно пространство за живеене на тази територия. Така,че умирайте приятели ... а ако все пак се спасите ви пожелавам да се радвате в стола с друпка в болницата където евентуално ще кенз ате през очите на още 4 човека. Хахахаха :) Не е лесно да си ***, а още по трудно е да си *** българин.
42
6
 
6
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Поради носенето на маска, 4 щама на вируса на грип са изчезнали
41
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, вече ще и е много по-лесно на ковид-дружинката, от която е и въпросната професорка, да пропагандира и да ни заплашва с поредната вълна. Идва есента, а с това и традиционните вирусни инфекции и настинки, и тъй като от две години всичко е ковид (грип в статистиките им няма), ще им се получават медийно нещата с четвърта - пета - Nта вълна. Само дето хората все повече ще ги взимат на бъзик и ще ги подминават с омерзение. Не знам дали са го калкулирали това в пЛандемията.
40
1
 
19
 
! Отговори
Щом преди 2 години
Като е задържане защо излекуваните бяха повече от новите случаи. В края на сезона ще се разбере окончателно дали овчарчето е лъжливо.
39
3
 
20
 
! Отговори
махни се ма преди 2 години
Тази баба докога ще я показвате по телевизиите, тя вече говори едни и същи неща. Аз като я видя по някоя от телевизиите, превключвам.
38
2
 
30
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
От преди месец и половина, в разгара на лятото, непрекъснато ни стресираха с прогнозите си, че когато се завърнат от морето хората по родните си места, ще започне апокалипсисът. Мина август, септември и той върви към края си. Учениците тръгнаха на училище, обичайно през есента започват вирусните инфекции, които през зимата взимат връх. Тази есен и зима, вече втора година няма да има никакви други болести, освен ковид в незнайно какъв щам. Стоплихте ли?
37
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя ти прилича само че явно е че хич не е изкофяла, а си е направила много точно сметката и сега стресира яко срещу някой лев разбира се.
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да виждаме, не сме кьopaви! Не е пик а плато, казано с други думи.
35
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А по какво познаваш че някой човек реагира добре на ваксините, бабо?!
34
1
 
23
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Имаше едно Време Новини без Коронавирус Отивам да чета там.
33
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пофесор а ? На мен ми прилича на изкуфяла соц бабичка :)))
32
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някаде по новините случайно в един репортаж дочух че някоя от фирмите произвеждащи ваксини щяла да строй нов завод за ваксини, та представете си само щом строят заводи нови дали скоро ще преключи тази сага с ваксинирането.
31
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Същата тази, в дружен сговор с кунчевци, витановци и прочие обслужваща гмеж, от началото на август започнаха да ни облъчват, че тръгва страховитата четвърта вълна! Която в средата на септември щяла да ни залее и да видим тогава какво страшно щяло да стане. Е, средата на септември мина, отмина, животът си върви, и вече с насмешка чакаме "датата" на следващия пик-апокалипсис.