Проф. Кожухарова: Това в момента не е пик, а задържане на болните

Третата доза е за хора с подтисната имунна система, смята вирусологът
19 сеп 2021 09:25, Ния Христова
90
Проф. Кожухарова: Това в момента не е пик, а задържане на болните
Снимка: БГНЕС
"Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет", заяви в ефира на Нова тв вирусологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова.
 

Ваксините

 
"Процентът на ваксинираните не е много висок, някъде над 20%. Но това е толкова малко. Моите колеги с надежда броят всеки, който си поставя първа доза, с надеждата, че броят на ваксинираните ще се увеличи. Много бавно върви, много малко, което продължава да ме учудва. Всички чакахме да се появи ваксината, за да разрешим проблема и да си върнем доколкото може обратно живота, с който сме свикнали. Сега имаме ваксина, а не я използваме. По света не е така – имат ваксини, говорят за трета доза", посочи проф. Кожухарова.
 
Тя посочи, че не са много тези, които се отказват от ваксинацията след първата доза. Епидемиологът изрази надежда, че здравното министерство ще преосмисли позицията си за третата доза.
 
"Има разлика между реимунизация и трета доза. Тя е за хора, които не реагират достатъчно добре на ваксината. Това се наблюдава и при други ваксини. При тях е въведена по-сложна схема за ваксинация, така че и те да създадат имунитет", обясни проф. Кожухарова. 
 
Вирусът
 
"Ако се погледне кривата – това не е пик, а по-скоро задържане на положителните случаи, на болните. Всъщност забавяне на процеса на разпространение. За съжаление, процентът на положителните проби много бавно, но продължава да расте. Това говори, че вирусът циркулира между нас, но темпът на нарастване е бавен. Това може и да е в резултат, че от 2 септември говори ефективно, че трябва да се затегнат мерките", каза проф. Кожухарова.
 
И сподели, че е забелязала как след предупрежденията от здравното министерство по-възрастните хора и тези в рисковите групи са станали по-предпазливи.
Още по темата
 
"Към момента темповете са бавни. Това е една от епидемиологичните цели. Когато са по-бавни темповете, тогава няма опасност системата да отказва в един момент. Вероятно ще има увеличение по-нататък. Прогнози се правят малко сложно, не бих се ангажирала с дати", каза още епидемиологът.
 
"При леките форми на коронавируса на практика няма разлики с грипа. Напомням, че има и ваксина срещу грипа. Предлагат разстоянието между двете ваксини да е около 2 седмици", каза проф. Кожухарова.
 
Тя изтъкна, че за момента в страната не е регистиран варианта Мю на коронавируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 33 кампанийка за всяване на страх и стрес за да вземат инжекцийките по оплашените
29
22
 
3
 
! Отговори
Мдааа преди 2 години
Ще си покаже хала с К19 след няколко седмици на учениците. Реалността ще излезе като учениците поразнесат в училище и у дома заразата. Тогава ще излезе кой, колко имунитет и имунизации са активни, другото е предположения и догадки. Бъдете здрави и разумни!
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Права си Кожухарова това не е пик то е само един миг.
27
1
 
43
 
! Отговори
Ммм, дааа преди 2 години
Набиваха ни в главите, че Делта вариантът е много по-заразен от миналогодишния. Нали така? Достатъчно било около 10 секунди да прекараш в обсега на заразен, за да те гепне и теб. Един вид - страхотия. Сега пък, бавно се разпространявал, какво е обяснението на великите специалисти за това? Хем е супер заразен, хем бавно се разпространява???? Чудо! Само Мангъров до сега не си е сменил 16 пъти мнението, както е тази професорка и такива като нея. Мислете, хора!
26
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Тя изтъкна, че за момента в страната не е регистиран варианта Мю на коронавируса." --------- ми регистрирайте го, да не го търкаляте и него след месец/два, пускайте го сега
25
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази баба само преди няколко месеца съвсем друго пееше. Намърда се (намърдаха я) във властта, овъртоли се при кинтите, и смени рязко плочата. Пита се в задачата: кога говори истината и каквото мисли? Не че не е ясен отговорът, де...
24
2
 
42
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
При положение, че мерките не се спазват кой знае колко, да не кажа хич, какво е това задържане на бройките? Твърде дълго задържане, вече повече от месец. Това си е живо плато. От тук нататък е надолу. Те не останаха хора, които да не са се срещали с корона вируса в България. Колкото са в официалната статистика, плюс още толкова, които умишлено не са се тествали, плюс тези, които дори не са разбрали, че са били заразени-това са основно млади хора и наистина не остана човек, който не го е минал.
23
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А това са приказки на човек, който крачи към панделата.
22
1
 
42
 
! Отговори
Parcuc преди 2 години
Поредния клоун в цирковата програма на биг фарма.
21
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то е очевадно бре хора, от както бочна кампанията за ваксина, всичко расте, броики починали, бройки заразени, то сляп да си ще видиш резултата, бг е в застой, защото няма опитни мишки, и вече живеят нормално на естествено придобит имунитет
20
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дрън дрън простотии, ваксинираните раэнасяли вируса неваксинираните имали имунитет. имате нужда от навременна помощ, или просто няма надежда...
19
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От разговор с опитна, възрастна лекарка вчера: "И аз в началото се изплаших от ковид и като се разболях взимах всичко по протокола - двойна доза антибиотици, дексаметазон... Сега знаем повече и много съжалявам, че се трових излишно. Не, категорично няма да се ваксинирам, колегите ми масово споделят мнението, че тези експериментални препарати ще покажат целия си спектър странични ефекти чак след 5-10 години."
18
2
 
37
 
! Отговори
Вали тоя вариант преди 2 години
беше 5 - 10 пъти по-заразен. И тоя самата го е казвала преди 2 месеца. А сега - по-бавно се разпространявал, задържане нек'во, ала - бала. Говорите противоречиви простотии, а после - защо не ни вярвате? ЕМИ, ТОЧНО ЗАТОВА НЕ ВЯРВАМЕ!
17
3
 
31
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Дърта вещица!
16
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега заразяването е предимно пшри ваксинираните, в цял свят е така, колкото повече ваксинирани, толкова повече болни и заразени, а тук не мърда, защото никой не се ваксинира поради простата причина, че е изградил естествен имунитет а не изкуствен чрез инжекция
15
4
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
УРАААА, ЗА НАЙ-БОЛНИТЕ 3-ТА ДОЗА ЩЕ ИМА БРАВО БРАВО БРАВО!! ДОКАТО НЕ ГИ УМОРЯТ НАЙ-БОЛНИТЕ НЯМА ДА МИРЯСАТ! ТЕ АКО 2 ДОЗИ НЕ СА ТИ СВЪРШИЛИ РАБОТА ТА ТРЕТАТА ЛИ ЩЕ СВЪРШИ :D
14
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Пикът" ще "дойде" когато не се чакат избори, за да могат да налагат мерки. Докато има избори пик няма да има.
13
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 14Ако беше някой като Лукашенко на власт в България в момента нямаше да имаме проблем с ковид.
12
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Третата доза е за хора с подтисната имунна система, смята вирусологът." Лъже вещицата. Иска да увлича хора към първа доза. Затова говори, че уж третата ще е само за някои хора. После след като ваксинират една група с трета доза, казват, че трябва за всички. Същата тактика се ползва и в САЩ. Пак старите лъжи.
11
3
 
36
 
! Отговори
Мда преди 2 години
А-а-а, Професорке, направи справка с другите ТВ Ковид "гурута", щото нещо почнахте да се разминавате...15 дена по-рано те, всичките, се кълняха за пик в средата на Септември... Ай вземете се стиковайте, че хората хептен почнаха да ви се подиграват...