Ваксината на Pfizer - безопасна за деца на възраст 5-11 г.

Препаратът се прилагал в по-ниски дози
Обновена: 20 сеп 2021 15:24 | 20 сеп 2021 14:51, Петя Славова
97
Ваксината на Pfizer - безопасна за деца на възраст 5-11 г.
Снимка: БГНЕС

Pfizer и BioNTech в понеделник съобщиха, че резултатите от клиничните изпитвания показват, че тяхната коронавирусна ваксина е "безопасна, добре поносима" и предизвиква "здрав" имунен отговор

Компаниите добавят, че скоро ще поискат регулаторно одобрение, предава БГНЕС.

Ваксината ще се прилага в по-ниска доза, отколкото за хора над 12 години, се казва в изявление на компаниите.

"При участници на възраст от 5 до 11 години ваксината е безопасна, добре понасяна и показва стабилни неутрализиращи реакции на антитела", заявиха в съвместно изявление американският гигант Pfizer и неговият партньор от Германия. Те планират да предадат данните от своите изследвания на регулаторните органи в Европейския съюз, САЩ и по света "възможно най -скоро".

Резултатите от изпитването са първите по рода си за деца под 12 години. В момента все още продължава изпитването на ваксината на Moderna за деца на възраст от 6 до 11 години. Ваксините на Pfizer и Moderna вече се прилагат на подрастващи над 12 години и пълнолетни в страни по целия свят. Въпреки че децата се считат за по-малко изложени на риск от тежък коронавирус, има опасения, че силно заразният вариант Делта може да доведе до по -сериозни случаи.

Ваксинирането на деца също се разглежда като ключ към запазването на училищата отворени и и като възможност за прекратяването на пандемията.

"Ние сме нетърпеливи да разширим защитата, която ваксината предоставя, към това по-младо население", каза изпълнителният директор на Pfizer Алберт Бурла, отбелязвайки, че "от юли случаите на COVID-19 в САЩ са се увеличили с около 240 %".

Децата във възрастовата група от 5 до 11 години са получили двудозова ваксина от 10 микрограма в проучването, в сравнение с 30 микрограма за по-възрастните възрастови групи, съобщават компаниите.

Инжекциите са направени в период от 21 дни. Дозата от 10 микрограма е „внимателно подбрана като предпочитана доза за безопасност, поносимост и имуногенност“ за тази възрастова група, се казва в изявлението на компаниите.

Страничните ефекти са „като цяло сравними с тези, наблюдавани при участници на възраст от 16 до 25 години“, гласи още изявлението.

Сред най-често съобщаваните странични ефекти в миналото са били болка и подуване на мястото на инжектиране, както и главоболие, втрисане и треска.

Израел вече е дал специално разрешение за ваксиниране на деца на възраст 5-11 години, които са "изложени на значителен риск от сериозно заболяване или смърт" от коронавирус, използвайки препарата на Pfizer в по-ниската доза.

Pfizer и BioNTech също изпробват ваксината си върху бебета на възраст от шест месеца до две години и върху деца на възраст от две до пет години. Важните резултати от тези изпитания се очакват през четвъртото тримесечие на тази година, съобщават компаниите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
5
 
10
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
До Крал *** X 65Ковид ваксите не са с 95% ефективност, защото много ваксани се заразяват и разболяват. За разлика от тях, ваксините, които цитираш, не позволяват заразяване и разболяване. Хякаква разлика да правиш???
63
4
 
28
 
! Отговори
мамин сладък преди 2 години
"Компаниите добавят, че скоро ще поискат регулаторно одобрение" - то за сегашните още няма одобрение, те за новите ще искат :))) И още нещо - "Ваксината ще се прилага в по-ниска доза" - а колко "лекари" вече публично ваксинираха малките си деца с текущите дози и то без да знаят ефекта на препаратите. Оня ден един австрийски "доктор" ваксинирал на своя глава 7годишния си син, с пълна доза....Идеоти, сър!!
62
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"При ваксинирането на деца кой ще подписва декларацията за доброволно съгласие?" Няма да е главния мопаджия на страната, д-р по санитарните науки А.Кунчев, бъди сигурен!
61
11
 
4
 
! Отговори
Крал Тъп X преди 2 години
До Крал *** I Нямаш си идея от ваксини. И на теб препоръчвам ползването на гугъл. Примерно с бързо търсене щеше да откриеш, че ваксината точно за едрата шарка е с 95% ефективост.На дифтерит е същия процент.При това само за 10 години. Чети повече, не боли.
60
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При ваксинирането на деца кой ще подписва декларацията за доброволно съгласие?
59
2
 
9
 
! Отговори
Нищо лично! преди 2 години
"До Анонимен 56 Чудя се как си успял да влезнеш в този форум, след като не можеш да направиш елементарно търсене в гугъл. Листовката на ваксините ги има на сайта на министерството на здравеопазнването. Отваряше гугъл - пишеш "листовка ваксина .... (която искаш ваксина)" и хоп, магия." ...С хора, за които истината за живота им си гради върху казаното по новините на БТВ и Нова, не губим време!
58
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 56 Между другото тези във Варна са били същите неграмотници-антиваксъри като пишещите тук. Трябвало е да играят палките и да ги приберат на 24часов размисъл.
57
1
 
11
 
! Отговори
Крал Трол I преди 2 години
До Крал *** XНапротив. Истинските ваксини са ефикасни, затова вече няма едра шарка по света, но пък има ковид. Хубав ник си избрал.
56
2
 
1
 
! Отговори
Охххх преди 2 години
До Анонимен 56 Чудя се как си успял да влезнеш в този форум, след като не можеш да направиш елементарно търсене в гугъл. Листовката на ваксините ги има на сайта на министерството на здравеопазнването. Отваряше гугъл - пишеш "листовка ваксина .... (която искаш ваксина)" и хоп, магия.
55
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината на Pfizer - безопасна за деца на възраст 5-11 г. след това е опасна за деца на възраст от 11 до 111 години.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кога ще е възможно, да ваксинирате и сперматозоидите ми, в движение, докато се състезават да боднат и те от своя страна яйцеклетката, която естествено, първо е извадена, ваксинирана, а после поставена обратно?
53
3
 
6
 
! Отговори
Крал Тъп X преди 2 години
До Крал *** I Защото никоя ваксина не е на 100% ефикасна.
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аре Откога искането на документи за лекарствен препарат е атака? *** в аптеката, купи си аспирин, или аналгин или витамини и виж колко много листовки има там - предназначение, начин на приемане, противопоказания....За "ваксините" къде са? Нямаме ли право да ги видим?
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заглавието се разминава със съдържанието - рекламното заглавие казва, че ваксините са безопасни, но не се казва чие е това твърдение. А то било на производителите на същите ваксини!Не помня някога производител да е твърдял, че стоката му е негодна! А вие?
50
6
 
21
 
! Отговори
Крал Трол I преди 2 години
Защо ваксинирани умират от ковид?
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 51 Какъв страничен ефект след 5 (пет) години. Няма нито една ваксина, която да има доказан страничен ефект след толкова време.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
БРАВО! ОЧАКВАЙТЕ СЛЕД 3 МЕС. ДА Е НАЙ- ЕФЕКТИВНА И ПОД 5Г.!
47
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
О, да, убедени сме, че нямате търпение да предоставите този невероятен продукт и на новородени бебета. Я още веднъж повторете времевия период, за който сте направили изследването, че не помня да го прочетох в статията. Само това, че някой не е пукнал на място не означава, че няма странични ефекти. Те се проявяват обикновено след минимум 5 години.
46
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствено фашизмът е посягал на децата с тази нечовешка жестокост. Митко Палаузов, 6-те ястребинчета и т.н. Днешните фашисти искат да боднат всички деца.
45
22
 
2
 
! Отговори
Аре преди 2 години
Абе не знам, не съм чул в България някой да отиде насила да ваксинира някой, но пък четох за банда непрокопсаници които са атакували ваксинационен пункт. Та толкова по тезата ви, че едва ли не ще ви изнасилват вас невинните антиваксърчета.