Витанов: Вече изгубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война

Математикът прогнозира втори пик на четвъртата COVID вълна през октомври
20 сеп 2021 09:57, Ния Христова
355
Витанов: Вече изгубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война
Снимка: БГНЕС
"Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 души, които се лекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента има леко свиване."
 
Това каза в ефира на bTV математикът проф. Николай Витанов.
 
"Вече изгубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте", каза още той. 
 
Според него максималното репродуктивно число през втория пик на четвъртата вълна ще бъде между 2-2,20. 
 
Проф. Витанов представи и прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където само областите Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали няма да попаднат в "червената зона".
Още по темата
 
Той допълни още, че България все още е на повърхността, защото София-град и Пловдив още не са оцветени във виолетов цвят. 
 
"Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигнаха множество хора от чужбина, които си изваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната", допълни Витанов.
 
Според него присъственото обучение и връщането на хората по офисите ще окажат влияние. 
 
Математикът сподели още, че получава заплахи за убийство, но не е сигнализирал полицията. 
 
"През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане", допълни той.
 
Витанов смята, че през пролетта на миналата година на 25% от хората е внушено, че вирусът не е толкова опасен и заради тяхното поведение сега говорим за 20 000 починали.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


355
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
291
3
 
17
 
! Отговори
млък преди 2 години
Ако някой помни прогнозите му---досега трябваше да сме поне по 1000-2000 души болни на ден. Този тип е някакъв извратеняк----
290
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Математика, да си завре дипломата, знае ли къде? Не може да каже какво утре ще иска жена му да сготви, ама тръгнал барабар Перко с мъжете. Айде, поредният ***, кръгом към кошарата.
289
2
 
8
 
! Отговори
Дон Вито преди 2 години
Витанов вече е пуснал по инерция
288
2
 
7
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
"броят на жертвите ще продължава да расте" Ама вярно ли ? А аз така се надявах да възкръснат. За да те накарам да се чувстваш като мене, ще ти върна жеста, от мен да знаеш - 2+2=4
287
6
 
21
 
! Отговори
Нещо АМА НЕ преди 2 години
Криви СМЕТКИ и ГОЛЕМИ ПРИКАЗКИ. Смъртността на България за година със или без Ковид е около 110 000 или 120 000 починали по всякакви причини. Къде е сега тука сензационната новина ???
286
6
 
10
 
! Отговори
бг преди 2 години
До Анонименще умрете от простотия, хора, как да стане това де предлагаш бе, като има технологично време за придвижване, вземане и излизане на теста. Да вземе да се правят и тестове за тъпотия - повече от 70 % ше е положителната част. *** народ - слаба държава, а още по -страшно е страхлив народ - затова 500 г. сме били под турско робство...
285
4
 
7
 
! Отговори
чета тук големи умни преди 2 години
умници и преди имало умирания само че никой не ги следял глупости и само глупости: https://nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици тук се вижда ясно колко много повече са умиранията последните 2 години с пикове по време на вълните в БГ, и сравнено с последните 5-10-15 години никога не са умирали толкова много хора
284
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моята баба е живяла по времето, когато испанският грип върлува. Говореше ни, макар и на 93 години беше с ясна памет, че чичо й се заразил с него, но лъже ли, че е туберкулоза и за 4 дни починал. Нито маски са носели, нито са се пазили, но тогава хората в нейното сели били по-примитивнички.
283
13
 
11
 
! Отговори
въпросче преди 2 години
към антиваксерите и конспираторите: къде бехте 70-80-90 г. на 20 век. тогава като ми се е налагало да пътувам до САЩ и западна европа или до Япония, Тайван и Южна Корея, за да ми дадат визи ми искаха 6-7 различни ваксини и то поставени последните 10 месеца. дупчил съм се като игленик през година. ако бяхте толкова активни тогава можеше да не ми се налага да се бода толкова - ядосан съм ви...
282
9
 
5
 
! Отговори
преди години преди 2 години
по време на испанския грип България дава 80 000 жертви, сега по време на ковида ми се струва че ще са повече, дано да греша
281
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дядо ми на 76 години днес си сложи първата ваксина. И той беше антиваксър, но се примири, че без ваксинация тази пущина няма да мине!
280
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загубихме над 2 милиона зад граница и поне още толкова в изгнание, а тръгнали да се притесняват за 20 хиляди починали от старост или хронични болести, макар и в известна част кончина тригерирана от коронавируса, но не и 100%.
279
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тебе да бяхме изгубили , продажна твар ! И това ми било професор ! Професор по какво -по плещене на глynocmu срещу пари ?!
278
1
 
19
 
! Отговори
Лудите преди 2 години
едно време ги връзваха за да не плещят глупости. Да ви пикам на демокрацията.
277
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа и още нещо ,теста при влизане в България, трябва да е не повече от няколко часа , максимум 24 часа, не е от туристите или други взлизащи в страната
276
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви глупости пак говорите, хората при влизане в България, са длъжни да показват негативен тест и че нямат Корона и без теста не ги пускат, какво все хората влизащи в страната са ви виновни?
275
6
 
19
 
! Отговори
Levski преди 2 години
Докторът по вирусология и имунология Джо Рисоли в статията си Covid-19 е измама пише: Нашата лаборатория тества 1500 проби с помощта на сканиращ електронен микроскоп, не открихме Covid в нито един от тях. По -голямата част от пробите са грип А, някои са грип В, ​​и нито един случай на Covid. След това кандидатствахме за проби от Covid в Центъра за контрол на заболяванията.Те отговориха, че нямат такива проби!
274
3
 
24
 
! Отговори
-- преди 2 години
А бе днес.бг ,и на вас акъла ви само в парите като на тоя измислен ,,професор'' с пиянска физиономия затова постоянно му давате поле за изпразване на платените му изцепки на болния от алчност му ,,мозък''.
273
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя индивид като е толкова учен да каже къде е въруса например в Афганистан )
272
1
 
8
 
! Отговори
fact преди 2 години
в сравнение с 2 милки извън територията изгонени от беднос и с 1 милка старци, геноцидирани чрез глад и мизерия щот са действали през соцът - 20 хилки е е дно нищо.