Доц. Гломб: Безотговорността може да роди и български вариант на COVID-19

Доц. Гломб: Много хора били изкарали COVID през 2019 г., явно в страната ни има феномени
21 сеп 2021 17:00, Ния Христова
230
 
"Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих се учудила да се появи вариант с български произход. Навлизайки в гостоприемник, вирусът сякаш взима живот назаем и започва да диктува условията. Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкова повече даваме възможност на вируса да се усъвършенства. Затова се появиха и тези варианти", каза вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.
 
Тя отбеляза, че на 99,5% Делта вариантът е доминантен у нас, а Мю вариантът е под засилено наблюдение. 
 
"Той не циркулира в нашата страна. Пробва се да влезе, но не успява, защото по-адаптивният и заразен вариант е Делта. Мю е проблем на Латинска Америка. Има Бета вариант, има Гама вариант - това са варианти, които също будят безпокойство. Първият е характерен за Южна Африка. Гама е най-застъпен в Бразилия, беше засечен за пръв път в Япония. Ламбда е от вариантите под наблюдение", обясни доц. Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Вирусологът от НЦЗПБ е категорична, че е необходима имунизация за справяне с епидемиите. 
 
"Много от инфекциозните болести са преборени чрез ваксинационни програми и подобряване на санитарно-хигиенните условия", отбеляза тя.
 
"Хората с алергии нека се допитат до своите лекуващи алерголози. Няколко са съставките, описани са точно. Има ги в кратката характеристика и в листовката на пациента", препоръча тя и обясни научно какво точно съдържат ваксините.
 
Нежеланието на част от българите да се ваксинират вирусологът определя като "безотговорност и престъпен индивидуализъм". 
 
"Живеенето в общество означава отговорност към собственото здраве, но и към здравето на околните. Напълно подкрепям ректорите и ръководителите на учреждения, които изискват сертификат или отрицателен тест. Това е отговорност към обществото. Студенти и лекари, които са в досег с пациенти, може да бъдат източник на инфекция", подчерта доц. Николаева-Гломб.
 
"Чувам как много хора са изкарали Ковид през 2019 г. Явно в нашата страна има феномени, които преди да възникне болестта, вече са я прекарали. Това е несериозно. Липсата на антитела и Т-клетъчен имунитет означава, че човекът е изкарал настинка. Повече от 200 са вирусите, които причиняват подобни състояния", категоричен е експертът от НЦЗПБ.
 
"Веднага след възстановяване е добре да се направи ваксинация", смята доц. Николаева-Гломб.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е наистина да дадене нашия принос към спектъра от мутации на Ковид!
160
6
 
17
 
! Отговори
до 172 от славянин преди 2 години
Ако кажат цялата истината за експерименталните отрови повечето набодени с тях няма да могат да ги понесат и ще се гътнат от инфаркти, инсулти и скоротечен рак!
159
5
 
24
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Гледахте ли снощи по новините по Нова мисля че беше за 4-мата починали ваксинирани в болницата в Исперих!?
158
2
 
25
 
! Отговори
gogo преди 2 години
"Мю вариантът е под засилено наблюдение.Пробва се да влезе ,но не успя....".*** как са влеза ,*** доцентке?Нашта гранична го е спряла с въпрос - ваксина, тест или карантина? И айде обратно.Пък и имаме страхотна ограда , не е успял да се промуши.Аман от такива доценти ,професори- математици..........
157
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагла жено и това е възможно глупостта да роди, най вероятно от твойте задни частни ще е отрочето на собствената ти алчност и глупост.
156
4
 
41
 
! Отговори
Ржевски Неваксиниран преди 2 години
"Веднага след възстановяване трябва да се направи ваксинация" - ето затова не ви вярвам. Това е невероятна лъжа, че подбието на патоген създава по-добър имунитет от истинския патоген.Тази неистова истерия за ваксинация ме дразни и ми подсказва, че нещо не е наред.
155
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако кажат цялата истина за ваксините срещу Ковид, никой няма да иска да се ваксинира, защото ще знае какво ще си причини. Затова на ход са парфюмиринати сладникави лъжи,но под тях прозират черните замисли на шайка озверели милиардери с пъклени цели.
154
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще роди, ако някой го спусне, иначе как. Фалшиви български експерти лъжат и предават здравето на българския народ в ръцете на безкрупулни търговци на ваксини, които причиняват толкова и различни вредни ефекти върху организма, че не могат да се обхванат.
153
7
 
15
 
! Отговори
S преди 2 години
Може да роди, даже по-лек вариант! Ха, дано! А на тая главата доцентска какво може да роди!? Питам само...
152
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Министъра на здравеопазването излъга че пункта в Варна е нападнат. Да си взима торбичката и се маха. Министри лъжци не ни трябват. Тази лъжа директно отговаря защо не вярваме на институциите.
151
2
 
8
 
! Отговори
agent Smith преди 2 години
Госпожа няма нито една статия по коронавирус- https://scopus/authid/detail.uri?authorId=22941144600
150
3
 
10
 
! Отговори
Я НЕ ВЕРВАМ В КОВИД преди 2 години
Certificate = Of Vaccination(СЕРТИФИКАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ ) ID=IDENTITY (ДОКУМЕНТ ЗА САМОЛИЧНОСТ)19=A I , A FOR 1 AND I FOR 9 = AI ARTIFICIAL INTELLIGENSE (ИЗКУСТВЕН И НТЕЛЕКТ)
149
15
 
9
 
! Отговори
Aнонимен преди 2 години
*** работа. Докато светът се връща към живот, тук още се убеждаваме дали има вирус, дали е настинка или не, и дали трябват ваксини.
148
7
 
9
 
! Отговори
Митко преди 2 години
Салоните за пушачи и не пушачи да станат за чипирани и свободни.
147
6
 
31
 
! Отговори
АОЖГТ преди 2 години
Няма лекари вече- всички станаха КОВИДОЛОЗИ и КОВИДВАКСИНОЛОЗИ вкл. и неуспели математици. УБИЙЦИ!
146
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2 години и все още хиляди заразени на ден ,в България ли сме или в Китай
145
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво мислят шефовете на файзер и децата им за мнението на доцент Гломб, ваксинираха ли децата си?
144
3
 
29
 
! Отговори
*123# преди 2 години
Изключително съм щастлив, че вече 2,5млн. мои сънародници са поели елексира за вечен живот. Така България няма да изчезне.И едно предложение - ваксинираните дето пишат по форумите, използвайте вместо nickname номера на ваксинационния ви сертификат.
143
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може това да е шанс от Господ да намалим простотията.
142
2
 
33
 
! Отговори
Апокалипто преди 2 години
Останаха ли заблуденяци да вярват на армията от платени политяги,доктори,професори и всякакви паникьори?Нео събуди се,ти си в матрицата!