Доц. Гломб: Безотговорността може да роди и български вариант на COVID-19

Доц. Гломб: Много хора били изкарали COVID през 2019 г., явно в страната ни има феномени
21 сеп 2021 17:00, Ния Христова
230
 
"Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих се учудила да се появи вариант с български произход. Навлизайки в гостоприемник, вирусът сякаш взима живот назаем и започва да диктува условията. Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкова повече даваме възможност на вируса да се усъвършенства. Затова се появиха и тези варианти", каза вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.
 
Тя отбеляза, че на 99,5% Делта вариантът е доминантен у нас, а Мю вариантът е под засилено наблюдение. 
 
"Той не циркулира в нашата страна. Пробва се да влезе, но не успява, защото по-адаптивният и заразен вариант е Делта. Мю е проблем на Латинска Америка. Има Бета вариант, има Гама вариант - това са варианти, които също будят безпокойство. Първият е характерен за Южна Африка. Гама е най-застъпен в Бразилия, беше засечен за пръв път в Япония. Ламбда е от вариантите под наблюдение", обясни доц. Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Вирусологът от НЦЗПБ е категорична, че е необходима имунизация за справяне с епидемиите. 
 
"Много от инфекциозните болести са преборени чрез ваксинационни програми и подобряване на санитарно-хигиенните условия", отбеляза тя.
 
"Хората с алергии нека се допитат до своите лекуващи алерголози. Няколко са съставките, описани са точно. Има ги в кратката характеристика и в листовката на пациента", препоръча тя и обясни научно какво точно съдържат ваксините.
 
Нежеланието на част от българите да се ваксинират вирусологът определя като "безотговорност и престъпен индивидуализъм". 
 
"Живеенето в общество означава отговорност към собственото здраве, но и към здравето на околните. Напълно подкрепям ректорите и ръководителите на учреждения, които изискват сертификат или отрицателен тест. Това е отговорност към обществото. Студенти и лекари, които са в досег с пациенти, може да бъдат източник на инфекция", подчерта доц. Николаева-Гломб.
 
"Чувам как много хора са изкарали Ковид през 2019 г. Явно в нашата страна има феномени, които преди да възникне болестта, вече са я прекарали. Това е несериозно. Липсата на антитела и Т-клетъчен имунитет означава, че човекът е изкарал настинка. Повече от 200 са вирусите, които причиняват подобни състояния", категоричен е експертът от НЦЗПБ.
 
"Веднага след възстановяване е добре да се направи ваксинация", смята доц. Николаева-Гломб.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес бях в болницата. Двама старци си говореха че са ваксинирани, но преди да ги ваксинират са били добре, сега викат че им излезли не знам си колко болести и затова са по болниците.
120
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вирус някакъв има - факт. Хора умират от него - факт. Пролетта баба ми и дядо ми починаха за една седмица. В четвъртък миналата седмица погребахме и приятел... Вирус има, но чак пък толкова смъртоносен не е. Заразен да. Познавам поне 100 човека които се заразиха и го изкараха. Някои леко, някой много тежко, но го изкараха. Аз лично го изкарах много тежко, такова чудо не ми се беше случвало никога досега. Но пък оцелях, сега се съвземам дет се вика. И да, не съм ваксиниран, не исках и няма да се
119
2
 
24
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Нали ги имат всички ваксинирани в компютъра. Айде да ги засекат с данните от ГРАО да видим колко са измряли за 6 месеца. А сега де!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))
118
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 114; И от пещерата научаваме колко старци са уморени с ваксините. Медиите се грижат за това и без твоята помощ.
117
0
 
6
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 114 От какво умират?
116
5
 
2
 
! Отговори
До 114 преди 2 години
Един така излязъл от пещерата и го изяли вълците.
115
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагам да го говори това госпожата на центъра на Варна. С микрофон.
114
2
 
25
 
! Отговори
Pro- staka преди 2 години
Предлагам всички лекари , математици , вирусолози,нарколози да се показват по телевизията и да твърдят че хероина ,кокаина , спиийд,пи си пи, ел ез ди и всичко друго е полезно и че ще се откриват пунктове за надрусване . Убеден съм че дрогиращите се като чуят и видят агитацията от биг фарма и драстично наркоманията ще спре !
113
1
 
26
 
! Отговори
Б. преди 2 години
Защо не пишат всеки ден, колко са починалите от други болести?
112
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да очакваме ли след месец и тази да започне да се излага като Витанов и да обяснява, че имало български вариант, само че го крием? Напоследък медийните шамани станаха за смях с прогнозите си.
111
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да мрем, обаче не мрем.После се сърдите, като ви думаме, че е ялов тоя вирус.
110
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Доц. Гломб: Безотговорността може да роди и български вариант на COVID-19"---------------А ако на слона му пораснат крила може и да полети, само че реалността е друга и български вариант няма.
109
3
 
21
 
! Отговори
До германец преди 2 години
Оди, коментирай у дойче веле, кво си се разпенил тъдява.
108
20
 
8
 
! Отговори
Германец преди 2 години
И вие ще сте дали нещо на света. Патриотарите ще имат още една причина да са горди булгарета.
107
3
 
27
 
! Отговори
Sylar преди 2 години
Ще се появи варянт и ще се казва "Защо не си е... П... майна! Нямате срама и страх от Господ
106
1
 
25
 
! Отговори
Зозо преди 2 години
Ваксинираният ако утре го блъсне камион дали ще го прекара по-леко? :))))))))))))))))))
105
1
 
30
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Търся статистика за умрелите в Африка и в арабските страни,но никъде не намирам,или ако намеря не са еднакви,а все различни числа .Що никой не говори за ваксинация в тия държави и за налагане на мерки,а се случва само в Европа?Тази работа смърди като централната канализация на София.И с тия измислени доценти направо ми се повръща вече.Ша земя инъ манара и ша посеча зад .ници..те.
104
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пролетта нали един от щаба каза,че се появил бг щам. Май Кантарджиев беше.
103
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 108 В началото имаше само едно видео, как пенсии са на апарат за командно дишане, после ни стон, нито гък з това......хахахаха :)) Сега дори не споменават, че се били "задушавали" жертвите на медийния вирус :)))
102
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поне изкарайте някой дето може поне малко да му се вярва, че тогава да хване декиш и някой да се излъже да се ваксинира. С тези изтъркани продажни лъжци дето ги показвате и кучето ми не им вярва.