Доц. Гломб: Безотговорността може да роди и български вариант на COVID-19

Доц. Гломб: Много хора били изкарали COVID през 2019 г., явно в страната ни има феномени
21 сеп 2021 17:00, Ния Христова
230
 
"Ако продължаваме да бъдем с ниско имунизационно покритие, не бих се учудила да се появи вариант с български произход. Навлизайки в гостоприемник, вирусът сякаш взима живот назаем и започва да диктува условията. Колкото повече пасажи минават от човек на човек, толкова повече даваме възможност на вируса да се усъвършенства. Затова се появиха и тези варианти", каза вирусологът от НЦЗПБ доц. Любомира Николаева-Гломб.
 
Тя отбеляза, че на 99,5% Делта вариантът е доминантен у нас, а Мю вариантът е под засилено наблюдение. 
 
"Той не циркулира в нашата страна. Пробва се да влезе, но не успява, защото по-адаптивният и заразен вариант е Делта. Мю е проблем на Латинска Америка. Има Бета вариант, има Гама вариант - това са варианти, които също будят безпокойство. Първият е характерен за Южна Африка. Гама е най-застъпен в Бразилия, беше засечен за пръв път в Япония. Ламбда е от вариантите под наблюдение", обясни доц. Николаева-Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR
 
Вирусологът от НЦЗПБ е категорична, че е необходима имунизация за справяне с епидемиите. 
 
"Много от инфекциозните болести са преборени чрез ваксинационни програми и подобряване на санитарно-хигиенните условия", отбеляза тя.
 
"Хората с алергии нека се допитат до своите лекуващи алерголози. Няколко са съставките, описани са точно. Има ги в кратката характеристика и в листовката на пациента", препоръча тя и обясни научно какво точно съдържат ваксините.
 
Нежеланието на част от българите да се ваксинират вирусологът определя като "безотговорност и престъпен индивидуализъм". 
 
"Живеенето в общество означава отговорност към собственото здраве, но и към здравето на околните. Напълно подкрепям ректорите и ръководителите на учреждения, които изискват сертификат или отрицателен тест. Това е отговорност към обществото. Студенти и лекари, които са в досег с пациенти, може да бъдат източник на инфекция", подчерта доц. Николаева-Гломб.
 
"Чувам как много хора са изкарали Ковид през 2019 г. Явно в нашата страна има феномени, които преди да възникне болестта, вече са я прекарали. Това е несериозно. Липсата на антитела и Т-клетъчен имунитет означава, че човекът е изкарал настинка. Повече от 200 са вирусите, които причиняват подобни състояния", категоричен е експертът от НЦЗПБ.
 
"Веднага след възстановяване е добре да се направи ваксинация", смята доц. Николаева-Гломб.
 
Гледайте целия разговор във видеото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


230
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
8
 
! Отговори
IT-спец преди 2 години
яко, тогава могат да го кръстят *** вариант или *** и нищо чудно да лови само ваксари.... той ше се адаптира според настроенията в БГ :)
100
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Помните ли в началото на цирка как показваха хора как падат по улиците, направо мъртви. А сега странно защо такива неща няма. Защо ли? Сигурно науката много напредна?
99
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
не е безотговорност , а е липса на интелект и образование.
98
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
спри с това облъчване бе гломб с тромба ти. такива тромби като тебе убиват хората като им всяват страх. онзи горе обаче гледа и следващото животче че жънеш с две шепи гльомсдухъл. ПС: Евтаназия за Гломб чрез 1000 дози на коктейлния принцип. Да я спасим нея от короната, нас от нея. Евтаназия.
97
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А всекидневното агитиране за ваксинация по медиите може да доведе до пребити доценти, математици, пенсионирани НОЩ-ници...
96
4
 
16
 
! Отговори
Pro- staka преди 2 години
Първият ковид 2019-2020 беше сравнително лек.Имаше хора ДА умрели,НО НЕ ОТ КОВИД А ОТ НЕКАДЪРНИ ЛЕКАРРСКИ ПРАКТИКИ ВЕЧЕ ОТ 30 ГОДИНИ !Нямахме никаква проверка съсзаповед към личните лекари да проверятпациентите си кой е бил с ковиди да се изпратят данните за тях. Само с вярна точна инфомация можеше да се разбере колко в действителност са го изкарали и да бъдат следени до кога имат тела. Напротив ние сме принудени да участваме в събиране на данни( чрез "ваксиниране") стестови продукти-ДОБРОВОЛНО чрез тъй нареченото инфомирано съгласие .
95
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Доц. Гломб: Безотговорността може да роди и български вариант на COVID-19"--------------Супер. Само че няма да се ваксинирам :)
94
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Адашката се е омъжила за некакъв гломб.....хахахаха :)) Нема лошо, само дето ни натрапва глупости, не че тук ще й поверваме, ама има хора със слаба психика, да не лъже поне тях :))
93
4
 
23
 
! Отговори
А Х преди 2 години
Доц Гломб да ходи да ваксинира китайците,индийците,африканците и не на последно място нейните приятели от Израел.Ние Европейците сме най-важни и най-много сме допринесли за напредването на планетата.Като искат да намалят населението,да отиват в Азия.Там живеят половината население на тази земя.А който се смята за излишен да се шие в дупарата с разни извари от на баба ви Яга казана.Аз съм пас.
92
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по малко ваксинирани отровени толкова по малко щети за бялата раса арийска
91
3
 
32
 
! Отговори
Нормален човек преди 2 години
Тая мъ-рша чу-футска някой трябва ДС е ваксинира с АК 47 непременно
90
2
 
33
 
! Отговори
На преди 2 години
общия фон Българите всъщност са най-отговорни.....Не се самоубиват с неясни смеси...Това, което е проблем са продажниците и слугите.....Но тях ще ги махнат, защото никой не обича предателите, дори и Врагът...
89
3
 
21
 
! Отговори
Б. преди 2 години
Повече от 200 вируса създавали настинките... А защо за тях няма ваксини?
88
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коя си ти че да наричаш безотговорност личния избор бе мршо с мршо!
87
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Слуга на фарма мафията
86
12
 
4
 
! Отговори
М р е те... преди 2 години
РАН-ът работи чудесно...
85
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гълъб, да не изядеш винкел накрая XD
84
4
 
35
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Точно заради Ваксите се появяват мутации ,за да елиминират мижавата им лъже защита.
83
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Където може там действат, държат всички основни бг медии, но в фейса номерата им не минават, там парите от русия не действат, подава се сигнал и отлитат в бан.
82
12
 
3
 
! Отговори
Ами,да.... преди 2 години
***, БЕ.. НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ....ПЛАНА РАН-ът...работи перфектно...