Проф. Витанов: 2,2 млн. души имат защита срещу COVID-19, недостатъчно е

30% от хората със симптоми не са регистрирани в статистиката
Обновена: 21 сеп 2021 08:45 | 21 сеп 2021 08:43, Елка Василева
175
Проф. Витанов: 2,2 млн. души имат защита срещу COVID-19, недостатъчно е
Снимка: архив, БГНЕС

Щитът срещу коронавируса у нас е е крайно недостатъчен, коментира математикът проф. Николай Витанов пред БНР.

Математикът обясни, че от миналата година досега са изчислявали броя на хората - безсимптомни носители на вируса, чрез числото 4, по което трябва да се умножава броят на регистрираните случаи.

Още по темата

"Сега обаче хората без симптоми не се регистрират. Те са 30 на сто по-малко от реалния брой. Така че сега се взима предвид числото на регистрираните, които са 2/3 от реалните случаи, умножавате го по 4, за да получите представа колко души се срещат с вируса реално за деня. Ако в петък са били 1800 души регистрирани / това са 2/3/ и плюс 900 стават 2700 души, умножаваме по 4 и така получаваме 10 хиляди души , които реално в петък са се срещнали с коронавируса", разясни проф. Николай Витанов.

По думите на математика общият брой на вирусоносителите е още по-голям. Този брой се променя, обаче и към тези хора, които вече са преболедували и загубили имунитет трябва да добавим и иминузираните.

"Така става ясно, че около 2 милиона и 200 хиляди души у нас имат защита срещу COVID-19 в момента - това е т.нар. щит срещу вируса. Което е крайно недостатъчно. А това число и ще намалява, далеч сме от груповия имунитет, още повече, че ваксинацията не е достатъчно интензивна", смята още проф. Витанов.

Самият математик е ваксиниран с две дози. Но смята, че хората сами трябва да вземат това решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
15
 
! Отговори
Моля преди 2 години
Се най-скоро време Господ да ви сложи на мястото! Всички виновни и грешни безкруполни не.ща.стници! И ще бъде! Ще видите ! Колко семейства почерниха мръсниците долни ,колко страх насадиха....но идва ВЪЗМЕЗДиЕ, Божѝ закон е! Каквото посееш ,това ще береш!
112
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя пък кво седнал акъл да дава... Ама много компетентни се изкарах всичките. Ваксини та ваксини, няма да стане. Личен избор е!
111
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До Ражевски 112 Без аутопсия, как се разбра? Много удобен този ковид, и лекарските грешки прикрива.
110
0
 
17
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
Старците не се ваксинират защото нямат вяра на тези ваксини. Ваксинират се предимно млади хора за да пътуват в чужбина иначе и те не биха се ваксинирали. Не мисля, че броя на предпазените е 2 млн. Според мен поне 2,5 млн. са го изкарали и ако сложим и 1,2 ваксинирани то цифрата е около 50% от населението.
109
0
 
20
 
! Отговори
Язе преди 2 години
"които вече са преболедували и загубили имунитет" - как математика реши кой губи имунитет??? И как се губи имунитет- тва да не ти е торбичка на пазара че да я загубиш?? Еуагоо и метематика......
108
1
 
19
 
! Отговори
до до Ражевски преди 2 години
Миналата година са починали 400 деца на възраст до 10г.Да си чел за тях по медиите2
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя май вече пресече тънката граница между математиката и астрологията.
106
18
 
0
 
! Отговори
До Ражевски преди 2 години
Днес е починало 9 годишно дете от КОВИД.
105
1
 
9
 
! Отговори
Проф. Огнян от БАН преди 2 години
Колега Витанов, числото е не 4, а 3,14!
104
6
 
11
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
В Германия започват да ваксинират 6 годишни, не че има умряло дете на такава възраст от новата настинка. То ако имаше 6 годишно умряло, щяха да го разнасят по всички медии.
103
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре бе 105, защо като умират поголовно стари хора се прави кампания да се ваксинират млади? Ти някаква логика виждаш ли в това? 97 % от мъртвите в България са хора над 60г, но те не се ваксинират. Основно се ваксинират лица в порядъка от 25 до 55 г. Но не и тия дето измират! Малоумно е да спасяваш давещ се, като хвърляш спасителен пояс на онзи, който плува. Нещо политиката на МЗ не е адекватна.
102
3
 
10
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Вържи математика да е мирно селотоГ-н главен математик вирусолог, просто отворете дискотеките и пуснете хората да се заразяват и скоро ще останете доволен от бройката
101
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
99 сам го каза - Италия мина през ада, измряха огромно количество хора, тук не. Ако Италия беше с тези хора в момента, там пак щеше да бъде ад. Ваксината не може да спаси 80 г човек с 10 заболявания. Няма ваксина, която да спаси такъв човек. Може да му удължи живота с половин година, но до там. Така че с цел удължаване живота на възрастните и болните, Италия ваксинира 98% от старците. А тук колко % от тях са ваксинирани? Кацаров не смее да излезе и да даде тази статистика. Нали се досещаш защо.
100
3
 
1
 
! Отговори
80% преди 2 години
от популацията е резистентна към коронавируси.
99
15
 
3
 
! Отговори
kk преди 2 години
При 20 000 умрели не ви увряха тъпите глави. Какво искате - 30 000 ли да станат? Споко, с този български манталитет до Коледа ще ги имаме в статистиката
98
0
 
18
 
! Отговори
аууу преди 2 години
Спрете тоя алколизиран психопат. Прави антиреклама на ваксините!
97
0
 
22
 
! Отговори
колкото преди 2 години
по-яростна става медийната кампания, толко повече започва да ме съмнява цялата работа. Мирише нещо на гнило
96
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
вчера видях надъхан пенсионер, здрав, добро здраве, как направи забелжка на млад мъж между 30/35 години, защо не е с маска, и за пръв път видях къв шамар отнесе пенсията, чак му затрепериха зъбите
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ВирусаСамо при класическа поза. Заходиш ли отзад и не си ли дишате в устите - няма проблем
94
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден започваме с математика и неговите сметки на обяд имаме статия относно ваксините и колко добре работят а ние сме прростт народ и не искаме от манната небеснаследобяд статия с някоя драма как някой починал от коронавирус и съжалява че не се е бил ваксналвечерта пак статия как ваксинираните не се разболяват никога от нищо ах каква прекрасна мозъкопромиваща пропаганда