В Гърция започва ваксинирането с трета доза от 30 септември

56,7% от населението на страната е напълно ваксинирано
21 сеп 2021 10:22, Ерол Емилов
21
В Гърция започва ваксинирането с трета доза от 30 септември
Снимка: Pixabay

В Гърция ще поставят трета доза от ваксината срещу коронавируса на възрасните и болните хора. Главният секретар, отговарящ за ваксините, Мариос Темистоклеус заяви, че тя няма да е задължителна. Платформата за записване ще бъде отворена на 30 септември.

Според президента на Националния комитет по ваксинация Мария Теодориду бустерната доза ще бъде приложена шест до осем месеца след втората.

„Ваксините са ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания, хоспитализация и смърт“, каза тя, докато здравните власти се надпреварват с времето, за да увеличат процента на ваксинираните до 70% в опит да изградят по-широк имунитет срещу вируса, пише „Фокус“.

„Антителата като индикатор за имунния отговор намаляват с течение на времето, пет до шест месеца след ваксинацията“, каза тя, подчертавайки, че това съображение, съчетано с появата на варианта „Делта“, представлява „риск за редица индивиди“.

Рисковите групи, отбеляза тя, са тези, които не са разработили антитела, когато са били ваксинирани за първи път (имуносупресирани индивиди, трансплантирани) и следователно бустерната доза има характера на допълнителна доза.

Още по темата
Втората група лица в риск са тези, за които фактори като възраст и други (придружаващи заболявания) водят до намаляване на антителата, докато третата група се състои от хора, които са най -изложени на вируса.

„Националният комитет даде първо положително мнение за имунокомпрометираните“, каза тя, като отбеляза, че по -възрастните хора в отделенията за грижи и хората на възраст над 60 години са следващите на ред. Тя също така подчерта, че „повишеният риск при хора над 60 години се отразява в епидемиологичните данни“. По-конкретно, „процентното разпределение на възрастта на пациентите на възраст 60-79 години в специални легла за интензивно отделение достигна съответно 59,02% и 48% при починалите.“

„На тази възраст виждаме значителна тежест“, каза тя и добави: „Групата над 60 години отговаря на критериите, че се нуждае от подсилване с трета доза.“

Що се отнася до възможността за прилагане на бустерна доза на общото население, тя твърди, че преди вземането на решения се очакват данните от съответните проучвания.

56,7% от населението в южната ни съседка е напълно ваксинирано.


21
Още от Коронавирус
Доц. Гломб: Безотговорността може да роди и български вариант на COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 3 седмици
По принцип няма как да стане същото.. впрочем има.. да изкарат народа и да ги измете, които и да са. За да не се стига до ексцесии лично ще гласувам за някого, който се противопоставя на медицинския фашизъм Възраждане или Мангъров. Кирил Петков и ДБ барабар с ГЕРБ веднага биха натиснали по Радански, но и Херо Мустафа няма да ги спаси от народната любов. Тук не е нито Гърция нито меките китки от Европа.
17
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
СЕГА НАУЧИХ, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ПРОВИНЦИЯ НА ГЪРЦИЯ. ЗАЩО НЕ СЕ КАЗВА ОТКРИТО АМИ ВСЕ ЗАМИТАТ НЕЩО. БЪЛГАРИЯ ПРОВИНЦИЯ НА ГЪРЦИЯ. ПРОВИНЦИЯ БЪЛГАРИЯ.
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
След някоя друга година ваксърите ще трябва да са на венозна ваксина, за да преживяват... Врътнат ли им кранчетата - масова мор.
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Krom ("тук ще стане същото веднага щом имаме постоянно правителство") Затова ще гласувам за партия, която открито казва, че мерките са безсмислени и няма да натиска за ваксинация. Примерно Възраждане. И не ми пука кой какви компромати има и какви теории има срещу него.
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ама много сте "загрижени" за ваксинираните гърците бе антиваксърчета "умни"...
13
0
 
2
 
! Отговори
До Krom преди 3 седмици
100% съм на това мнение!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
При 97% ваксинирани Австралия е концлагер! Не знам овцете докога ще вярват, че ще се върнем някога към стария живот?
11
0
 
10
 
! Отговори
Krom преди 3 седмици
Тук ще стане същото. Въобще не си го мислете. В момента, няма политик който да го предложи - който предложи си прави сепуко за изборите. В момента в който "проимаме" правителство, считайте, че започва натиска за задължителна ваксинация. Няма да ни бавят въобще - какъвто и цвят, окраска и възгледи да са.
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Значи какво излиза - не ти ли набият бустерчето, след около 4 месеца вече ефекта от ваксината е почти никакъв! Е като наркоманите ли ще ги правят? Да не могат без дозичката?
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който мисли, че ваксинацията ще ни върне "нормалното", да види stringency index-а (оценка от 0 до 100, изчислена от различните мерки в една държава) на най-ваксинираните държави. Нашият е най-нисък (т.е. всички имат по-строги мерки от нас), а повечето държави нямат и спад в index-a в последната година - т.е. каквито мерки са имали, пак ги имат - Канада, Куба, Китай, Франция, САЩ, Израел, Португалия, Германия, Малта и други... Лек спад има в UK, Турция, Дания, Швеция, но пак нашият е по-нисък.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дано в Гърция на следващите избори да дойде нормално правителство, което да арестува масовия убиец Мицотакис, и да прекрати този ужасен медицински произвол върху гръцкия народ!
7
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 седмици
Нали беше много яко в Гърция?)Май са по-смачкани от ***)Скоро и паричките ще им спрат)
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Византийци.
5
23
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гърците да не ги мислим. Няколко обиколки са пред нас. Пък и политиците им не са от страхливите и не се огъват пред местните алибеговци!
4
1
 
28
 
! Отговори
Хмх преди 3 седмици
Като гледам, направо се завърнаха към "нормалността".
3
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Смазаха ги комшиите ковид фашистите! Където е имало фашизъм миналия век, този век той е налице на същите места и същата сила! Водят, разбира се Германия, Австрия и Италия! Гърция не отстъпва много назад.
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
няма лабаво у гърция - ще им нашарят зад*** до пръсване
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Лошата страна на мързела и последващото "спасяване" със десетки(стотици) милиарди!