Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?

Имаше период, в който Румъния бе шампион по имунизация
22 сеп 2021 15:07, Нели Христова
455
Незащитени в четвъртата вълна: Защо България и Румъния отхвърлят ваксинацията?
Снимка: БГНЕС

Не липсата на ваксини е причината толкова малко хора в България и Румъния да са се имунизирали срещу коронавируса - точно обратното. И двете държави, които са на опашката по ваксинации в ЕС, разполагат с планини от неизползвани ваксини, чийто срок вече изтича, пише швейцарският "Нойе Цюрхер Цайтунг" (НЦЦ), цитиран от DW.

България и Румъния влизат незащитени в четвъртата вълна

И германският „Шпигел" обръща внимание на голямата разлика между Западна и Източна Европа по отношение на имунизационните равнища: докато в Белгия, Дания и Португалия вече са ваксинирани 80 процента от пълнолетните граждани, в Хърватия квотата е 32 на сто, а в България едва около 20%. „Опитът на Европа с Ковид-19 е историята на две различни пандемии - и тези разлики може да ни преследват още много години", цитира "Шпигел" думи на българския политолог Иван Кръстев от негов доклад за поляризацията в Европа в резултат от пандемията.

И наистина: според данните от актуално проучване на "Галъп интернешънъл" около една пета от пълнолетните българи вече са напълно ваксинирани. Друга една пета още не са, но казват, че ще се ваксинират. А цели 45% заявяват, че нямат намерение да си поставят ваксина срещу Ковид-19. "Така обществото се оказва разделено на две половини: едната се е ваксинирала или твърди, че смята да го направи, а другата нито се е ваксинирала, нито смята да го направи", заключават авторите на изследването.

В съседна Румъния до момента са ваксинирани 27 процента от хората - далеч под средното за ЕС равнище от 60 на сто. А имаше период, в който Румъния беше сред шампионите по ваксиниране - в началото на март от членките на ЕС само Малта отбелязваше по-добри резултати. В Румъния бяха положени много сериозни усилия за осигуряване на достъп до ваксините, включена бе и армията, която бързо изгради необходимата инфраструктура. Но решаваща негативна роля изигра противоречивата, дори контрапродуктивна комуникация на правителството, убеден е румънският здравен експерт Октавиан Журма. Когато през май президентът Клаус Йоханис отмени почти всички ограничителни мерки, той обвърза тази стъпка с посланието за скорошен край на пандемията. „Проведоха се фестивали с десетки хиляди посетители, без каквито и да било ограничения. И просто стимулите за ваксиниране отпаднаха", казва Журма пред НЦЦ.

Експертът отбелязва, че единствената група в Румъния, която успява да убеждава ефективно, е групата на антиваксърите. Това придобива още по-голяма тежест в контекста на факта, че недоверието спрямо държавно разпоредените мерки в бившите социалистически страни от региона е традиционно високо, пише още НЦЦ и отбелязва, че в Югоизточна Европа навярно се разпространяват много повече неверни информации за ваксините, отколкото другаде. Според НЦЦ регионът е особено податлив на конспиративни теории, което се дължи както на сравнително ниското образователно равнище, така и на специфичната медийна среда.

Политическа криза насред пандемията

Настоящите политически ситуации в двете страни само изострят проблема. В Румъния управляващата коалиция се разпадна, а преди това имаше постоянни персонални промени - от избухването на пандемията досега в страната са се сменили четирима здравни министри. В България е още по-сложно - страната от месеци се управлява от служебен кабинет, след като на два пъти съставянето на редовно правителство се оказа невъзможно. През ноември предстоят трети избори, а в тази ситуация на нескончаема предизборна борба популистки партии като ИТН се опитват да се профилират като рупор на антиваксърите, пише НЦЦ и коментира: При тези толкова ниски имунизационни квоти скорошното затягане на предпазните мерки е единственият начин за възпиране на наблюдавания рязък ръст на заболяванията и смъртните случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
5
 
19
 
! Отговори
ЖивкоТодоров преди 2 години
Не , наистина ... чак такава отчаяна, екстремистка и непрестанна пропаганда (24/7 !! ) не се е водила дори и преди '89-та год. :)Но събитията си имат и обяснение - трилиони се наляха в тази кампания, печатат се нови трилиони, които ще бъдат "инжектирани" в същото това мероприятие и една не малка част от този ресурс е заделен за медийната обработка и промивката на мозъчета .. а основната трудова характеристика за всяка журналистическа ***, е готовността да продаде и майка си за стотинчици
333
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престанете да наричате 'антиваксери' хора, които имат всички ваксини от имунизационния календар, но не се ваксинират срещу грип и ковид. Това е страшна манипулация.
332
5
 
14
 
! Отговори
Joan преди 2 години
Не са конспирациите причината. Причината е, че с лошото диагностициране на Ковид в нашата държава много хора са изкарали болестта у дома и не виждат причина да се ваксинират, тъй като разчитат на естествен придобит имунитет от преболедуване.
331
6
 
12
 
! Отговори
Гуди преди 2 години
Фон дер *** да не казва кое кво що заедно с математици и психопати! Тази евтаназия в България не сработи!
330
16
 
8
 
! Отговори
Независим преди 2 години
До АнонименБРАВО , Г - НЕ , НИКОГА НЕ СЪМ СИ И ПРЕДСТАВЯЛА , ЧЕ СТЕ СМЕ НА ПОСЛЕДНО МЯСТО ЗА ЕДНА ТОЛКОВА ВАЖНА КРАЧКА ! НО ПЪК СМЕ ВСЕ НО ПЪРВО МЯСТО ПО ЗНАНИЯ И ПРОСТОТИЯ ! ЗАТОВА НАВСЯКЪДЕ ЩЕ ГЛЕДАТ НА БЪЛГАРИТЕ КАТО НЕВЪЗПИТАН , МЪРЗЕЛИВ , ВСЕЗНАЕЩ , НО ГЛУПАВ НАРОД ! ДОБРЕ , ЧЕ НЕ ЖИВЕЯ ВЕЧЕ ТАМ , НО ПЪК ЖАЛКО ЗА ХУБАВАТА НИ СТРАНА ! БОЖЕ , АКО ОЩЕ МОЖЕ , ПОМАГАЙ !
329
23
 
12
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Българите са против ваксинациите,защото днешните глава*тари като президента радев,адвокатите на мафията от ибгни,сегашният здравен министър и подобни на тях нищо*жества отричаха пандемията,гориха маски и прочие,но в крайна сметка смъртта е неизбежна,а когато е от глад и студ,тя е многократно по-мъчителна.
328
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ааа "относно доходите ни от 7-8 ПЪТИ,защо нито шпигеловци,нито каквито да са "европейци" не вдигаха вой до небесата?" Нито доходите ни са "7-8" пъти по ниски от средноевропейските, нито някой си "мълчи" за това: напротив, не само че се коментира, но европейците помагат да се вдига стандарта в България. И сте неблагодарни, като не го признавате, не само, че сте проссссти. Или двете са отново свързани (като с ваксинациите)?
327
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 384 "Просто тук концентрацията на и...и е най-висока. Цъкайте минуси сега, включете се и вие в бройката, оглавете класацията." Пък аз ще ти ударя едно плюсче, защото това е самата истина. Само ще направя едно допълнение: този път ЖЕСТОКО СЕ ОМАЗАХМЕ - по такъв начин, че вече няма как да се оправдаваме с управляващи, световния заговор, извънземнните или природата.
326
8
 
29
 
! Отговори
ааа преди 2 години
Вие си гледайте собствената кошница,пълна с мигранти,бегълци и т.н.,вакснинирайте се и си живейте живота.Когато станеше обаче въпрос за невероятните пропасти,относно доходите ни от 7-8 ПЪТИ,защо нито шпигеловци,нито каквито да са "европейци" не вдигаха вой до небесата?Сега изведнъж много са били притесенени за нас,че ще "измрем" и не пропускат да унижават разбира се "ниското образователно равнище",което може да е така,но защо това да е свързано с желание или нежелание от ваксина?!?
325
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както е с цигарите,така е и с ваксинирането! Пафка мало и големо,измислят се хиляди причини да не се ваксинират!
324
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо България и Румъния? Ами по същата причина, по която тези две страни водят по смъртност и катастрофи на пътя, пушене, отрицателен прираст и прочее "престижни" класации. Просто тук концентрацията на и...и е най-висока. Цъкайте минуси сега, включете се и вие в бройката, оглавете класацията.
323
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До БРЦК "В ИЗТОЧНА ЕВРОПА ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ Е НИВА НАД ЗАПАДА ." Има разлика между тапия и образование. В България тапии много, но образованието е на катастрофални равнища. И мнооооооого отдавна е така: затова народа е ***, и слуша яко чалга.
322
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз казах "ама шса убийте да отваряте офиси в Бг и да търсите български програмисти.. хахаха .. лицемери!"" По една случайност имам една маса познати и приятели програмисти. Масово се ваксинираха още като им дадоха възможност като приоритетна група. Даже във фирмите им организирано им казваха кога и къде може да стане, за да им е по-удобно, тъй че не лежи на тая кълка, както се казва.
321
7
 
13
 
! Отговори
Аз казах преди 2 години
"ниското образователно равнище" - ама шса убийте да отваряте офиси в Бг и да търсите български програмисти.. хахаха .. лицемери!"специфичната медийна среда" - да , специфична е медийната среда , защото българине не стои и не блее само пред телевизора , попивайки , всичко, което му казват. По - скоро немците имат опит в стоенето мирно и попиването на пропагандни речи ;) Нали не сме забравили пълните стадиони на другарчето Адолф... е , в България нямаме такива традиции - на стадо
320
8
 
8
 
! Отговори
БРЦК преди 2 години
В ИЗТОЧНА ЕВРОПА ОБРАЗОВАТЕЛНИЯ ЦЕНЗ Е НИВА НАД ЗАПАДА . Запада унищожи образованието последните години. Но БЪЛГАРИНА НЕ Е ***. И ПОМНИ .
319
17
 
10
 
! Отговори
Max преди 2 години
Отговорът на статията е много лесен.Защото "материалът" е лош.В Нидерландия "материалът" е изключително качествен и затова вече са 80% ваксинираните.
318
3
 
8
 
! Отговори
Илияна преди 2 години
`ми просто заради това че останалите в тях, са главно имали двойки по биология и до ден днешен не знаят какво е това ваксина. Я изпитайте по-умната част от нас, която е отдавна в чужбина в колкав процент са ваксинирани.
317
7
 
9
 
! Отговори
И ние мислим преди 2 години
Че знаем повече в БГ и Румъния от другите? В Нидерландия са 80 процента ваксинирани. И ние мислим, че знаем повече от тях? Някаква губерния без нормален университет
316
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко много безумни коментари, които уж са против написаното в статията, а всъщност само го потвърждават.
315
9
 
31
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Защото чена ровече и знаят повече. Проверяват достоверноста на пропагандата. Тва искам да кажа на "Защо ли". Който и да си, ако прочетете съставките на ваксинаите, вместо нахаканост във Вас, ще се пробуди страх и изумление. Защо не споменете протестите на Канадсите медици, изследванията на Испански научни работници, изказването на такива в Щатите относно съдържанието на ваксините?