В Румъния мислят за задължителни ваксини за някои сектори

Прилагането на трета доза започва от 28 септември
Обновена: 22 сеп 2021 19:17 | 22 сеп 2021 19:17, Веселина Йорданова
40
В Румъния мислят за задължителни ваксини за някои сектори
Снимка: БГНЕС

Румънският президент Клаус Йоханис заяви, че ваксинацията срещу коронавируса трябва да стане задължителна за някои категории служители от важни сфери, като даде пример с медицинския персонал, съобщава телевизия Диджи24.

"Не е нормално някои лекари да предават послания срещу ваксините", заяви още Йоханис пред журналисти, които го придружават в пътуването му до Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН.

Той отбеляза, че задължителната ваксинация на определени категории е необходима, тъй като новите случаи на Covid-19 нарастват.

Що се отнася до ограниченията, наложени заради пандемията, Йоханис заяви, че ще има разграничаване на ваксинираните и неваксинираните лица. Държавният глава изтъкна, че ваксинацията е решението за по-малко ограничения.

Румъния регистрира 7045 нови случая на коронавирусна инфекция през последните 24 часа, а 130 души починаха. Броят на пациентите в интензивни отделения нарасна до 1037 души.

Здравните власти съобщиха, че само 32 легла са свободни в момента в интензивните отделения в цялата страна.
Същевременно три окръга и столицата Букурещ вече са в червен сценарий с ниво на заболеваемост над 3 на 1000 души са последните 14 дни. На първо място е окръг Илфов с 3,65 на 1000 жители, следва Сату Маре с 3,42 на 1000 жители, Тимиш с 3,40 на 1000 жители и Букурещ с 3,30 на 1000 жители.

Румъния започва прилагането на трета доза от ваксината срещу Covid-19 от 28 септември, съобщи премиерът Флорин Къцу, цитиран от Аджерпрес.

Той уточни, че право на трета доза ще имат всички лица, които са получили втора доза от която и да е от ваксините на Пфайзер, Модерна или АстраЗенека преди повече от шест месеца.

"Подсилващата доза ще се извършва само с ваксините на базата на иРНК (Пфайзер и Модерна), независимо от първоначалната схема", отбеляза още премиерът.

Ваксинационният комитет заяви по-рано тази седмица, че третата доза е силно препоръчителна за лицата в риск от тежки форми на болестта, тоест хората на 65 години, лицата с хронични заболявания, хората с трансплантации и имунодефицитни състояния, както и някои служители с висок риск от заразяване, като персонала в здравеопазването и образованието.

До вчера в Румъния са били ваксинирани 5 397 142 души, като 5 275 194 от тях са със завършена схема.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: Румъния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
8
 
! Отговори
hcchchchфх преди 2 години
Те и тук обмисляха това. Единственста причина това да не се случва е ниският % набодени гов3да. Сатанистите имат много добри психолози, които правят проучвания и заключения кога какво е възможно. Без набодени няма и мерки. Фалшиво набодените са също ид1оти, защото допринасят за статистиката. Не е нормално заради една почивка да си слагаш отровите или да си вадиш фалшив сертификат. Спрете да гледате телевизия и ще разбетете, че "пандемията" за вас ще изчезне.
34
0
 
14
 
! Отговори
Ами ето.. преди 2 години
В Сингапур дето набодоха 85 процента, сега са по 1500 ден новозаразени...ей тъй този буламач пази. Защо обаче мръсните медии мълчат за боищата в Австралиям, Франция, Италия.. Андройд устройствата им е наложена цензура също,ютюба е измит...защо ? Малко ви е шубе ли . А ев БГ всичко е псокойно... Как всички сайтове не отразяват нищо ?
33
0
 
8
 
! Отговори
ДртПрч преди 2 години
Да ама у нас слава богу идат избори. Дано и следващия парламент не излъчи правителство!
32
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом има лекари против ваксините, е редно да се изслушат, а не да се изопачава какви са антиваксърите и какви са им аргументите!
31
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ех трола ваксър днес умора няма. Писна ми да чета глупости за доказано опасни биопродукти.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се случи добре том фашистката диктатура. Тя вирее от миналия век още в Централна и Южна Европа.
29
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да имаш имунитет трябва да са минали 2 седмици от втората доза. Ако си се заразил преди това естествено, че защитата ти не е достатъчна. Ако пък си умрял и сред пълна ваксинация, значи имунитетът ти не е в ред, и без ваксинация пак щеше да умре. Все пак 100 % защита няма. Има 5% каръци , които тежко се разболяват. Без ваксина 50% го карат тежко.
28
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бе, не пазели! Я виж във ваксинираните държави колко хора имат в болниците и колко са починалите и после приказвай глупости!
27
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 29. Доказано е че тези експериментални ваксини не пазят. Даже комшията си отиде месец след пълен курс ваксинация от Ковид. Аз не искам да ме лекува набоден лекар или сестра. Те носят зарази.
26
27
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ето в Ямбол затварят цялото детско отделение заради болни сестри и санитарка -естествено неваксинирани . И цяла област остава без детска болница за 14 дни ! Целият персонал трябва да е ваксиниран задължително!
25
5
 
40
 
! Отговори
1984 преди 2 години
A всичко беше конспирации до преди няколко месеца.. Както е конспирация, че след няколко години няма да ви пускат да излизате до магазина, ако въглеродния диоскид е над "нормите" и други подобни извращения. Ще ядете изкуствено месо, ГМО зеленчуци, ще си гледате телевизията и ще живееете с държавни помощи благодарение на централното правителство, което току що ви принтира паричките и ви ги даде на база социален кредит. Споко, конспирация е. Сега сменете канала.
24
2
 
8
 
! Отговори
Martin преди 2 години
Марселчо, и ти се гърчиш...от тъпотия.
23
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чичко Били и другите извратеняци няма да спрат само ние хората можем да ги спрем защото бедна ви е фантазията кво ни чака и ваксинирани и не ваксинирани с маска или без маска.Това е само началото!Фидел Кастро го каза отдавна - "Другарки и другари,братя и сестри от целия свят - Изправете се и те ще паднат"!
22
5
 
25
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Купувайте имоти в България, не си дръжте парите по банките, от една година ви го пиша. Дадените 100к лева сега, след няколко месеца до една година ще са милиони. Инжектирането приключва до нова година. Горко на държавите с много иинжектирани.
21
1
 
16
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До Марсел Попов Защо ще бягаме, нали "ваксините" спасяват?
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малее и тоя ще го разстрелят явно в Румънско.
19
20
 
5
 
! Отговори
Марсел Попов преди 2 години
До Алуминиево фолио Братле, шоуто ще бъде когато полицията ги поваля по улиците да ги ваксинира на място, а антиваксърите ще се гърчат като чeрвеи на земята :)
18
3
 
29
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БИЛ ГЕЙТС : ОЩЕ НЕ ГО СХВАЩАТЕ НО САМО МОЯТА ВАКСИНА Е ОДОБРЕНА ДА СЕ БИЕ НА ЛИЦА ПОД 18 ГОДИНИ , БРЕМЕННИ И БЕБЕТА В САЩ И ЕС! АЗ СЪМ ГЛАВНИЯ СПОНСОР НА БИОНТЕХ ОТ СЪЗДАВАНЕТО МУ! ЦЕЛТА МИ НЕ Е ДА СТАВАМ ОЩЕ ПО-БОГАТ , ЗАЩОТО ПАРИТЕ ВЕЧЕ ГИ ИМАМ ЗА НИЩО, А ДА РЕША ПРОБЛЕМА С ПРЕНАСЕЛВАНЕТО И ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА , НЯМА ДА ОСТАВЯ НЕЩАТА НЕРЕШЕНИ! И МЕЛИНДА ПРЕЦАКАХ ДА ПОДПИШЕ ПРЕДБРАЧНО И СЕГА ЩЕ ПОЛУЧИ ЕДНИ ТРОХИ ОТ МЕН ! ЩЕ МЕ ЗАПОМНИТЕ ВИЕ, ИЛИ ПО -ТОЧНО ЗАБРАВИТЕ ЩОТО СКОРО НЯМА ДА ВИ ИМА!
17
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много тъпо от страна на румънските власти. Все едно,че като направят задължително Баташкото клане,всички ще се наредят доброволно на опашки. По-добре томбола,латария,но с реални големи печалби,и алчните хора,които са много ще се набодат.
16
38
 
6
 
! Отговори
Кибик преди 2 години
Ще сме заслужено на 1во място по дебилен инатлък ;-)