Експертен съвет даде насоки за третата доза на Covid ваксина

Бустерната доза ще е с ваксината на Пфайзер/Бионтех
Обновена: 23 сеп 2021 22:05 | 23 сеп 2021 21:53, Анисия Иванова
38
Експертен съвет даде насоки за третата доза на Covid ваксина
Снимка: БГНЕС

Експертният съвет по надзор на имунопрофилактиката е одобрил прилагането на доброволен принцип на допълнителна - трета доза ваксина срещу коронавируса за определени рискови групи от населението, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Третата бустерна доза ще е с ваксината на Pfizer/BionTech, тя се препоръчва за пет групи хора.

1) имунокомпрометирани лица:
- лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;
- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;
3) медицински персонал с висок риск от заразяване;
4) лица над 65 години;
5) лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

Препоръчителните условия за прилагане на ваксината са:

- лицето да е преминало пълен ваксинационен цикъл и да не попада в противопоказанията за прилагане на следваща доза;

- преди прилагане на допълнителна доза да се извършва клиничен преглед и преценка на състоянието от ОПЛ или специалист на желаещия за поставяне на ваксината;
- ако лицата, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация и имат отрицателен резултат от изследване на имунен отговор, да се извърши оценка на имунния статус за изключване на първичен или вторичен имунен дефицит;
- желателно е преди прилагане на допълнителна доза при възможност да се изследват специфични антитела и/или имунни клетки след завършен ваксинационен цикъл.

Очаква се допълнителна информация от ЕМА за ваксинирани с кои ваксини срещу СOVID-19 ще се прилага тази допълнителна или бустер доза.

Интервалът на прилагане на бустерна доза при завършен ваксинационен курс следва да е най-рано след 6 месеца, като препоръката на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е 8 месеца след завършен ваксинационен цикъл, когато се касае за лица в домове за възрастни хора и социални институции; медицински персонал с висок риск от заразяване и лица над 65 години.

При лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация – такива с първични или вторични имунни дефицити и тези с липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса, препоръчителният интервал за прилагане на допълнителна доза е един месец след завършен ваксинационен цикъл.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чуя за ваксина и влизам право у клозета.
11
3
 
34
 
! Отговори
Аха преди 2 години
В Израел вече говорят за 4-та доза и подсилващи имунизации на всеки 6-12 месеца.
10
6
 
19
 
! Отговори
Бил Гейтс преди 2 години
Всичките експерти са в моя джоб и ще има реваксинация само с моите инжекции демек файзер. Чипирането става при инжектиране с файзер и на чипа е инсталиран новия Windows 11, при всеки ъпдейт ще се налага реваксинация. Разберете, че от мен и моите инжекции отърваване няма да има и ще ви дупча до живот на всеки няколко месеца, но това няма да отнеме много дълго както си мислите. А съм ваксиниран също със солен разтвор, нали не мислите, че съм решил да си направя сепуко с моята ваксина?
9
2
 
21
 
! Отговори
До врачка номер 8 преди 2 години
На теб пък какво ти разбира тъпата кратуна от имунитет бе патак.Ето, пак ще има дозички за теб. Боцни се без притеснение.
8
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой си въобразява, че ако е боледувал и е защитен, много се лъже. Короновирусите правят нетраен имунитет и всеки лекар го знае. Няма конспирация .
7
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"И,д,и,о,т,и т,е на европа.
6
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Третата доза не беше ли конспиративна теория?
5
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В тоя списък пак не видях полицаите. Те кога?
4
4
 
29
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Бодете се накромани, на кой му дреме? Хубаво е да си българин и да си заобиколен от креативни хора с критично мислене! Много е гадно да си пропаднал западноевропеец и да си от мучащата биомаса.
3
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След третата доза ще има бой по камбаната ;)
2
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз давам насока за третата доза: у кофата!
1
4
 
18
 
! Отговори
ЦИРК КОВИД преди 2 години
Нямам какво да кажа X-D