Лекари: Ваксинирани рядко лежат в болница заради Covid-19

През септември сред приетите в "Софиямед" няма ваксинирани
75
Лекари: Ваксинирани рядко лежат в болница заради Covid-19
Снимка: "Софиямед"

Рядкост са ваксинираните срещу Covid-19 пациенти, на които им се налага да лежат в болница. В същото време те развиват много по-малко усложнения и биват изписани много по-бързо. Това показват данни от екипа на COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед", член на Българската болнична асоциация.

"За месец август в отделението ни по-малко от 10% от пациентите са били ваксинирани. От 1 до 21 септември нито един от приетите за лечение пациенти не е бил ваксиниран. Лечението на тези от тях обаче, които имат завършен ваксинационен курс, беше много по-кратко и с много по-малко усложнения, отколкото при останалите", обясняват специалистите от УМБАЛ "Софиямед". По думите им част от пациентите, които постъпват при тях за лечение, са и такива с поставена само една доза.

Много е важно именно такива хора да ограничат контактите си до 14 дни след поставянето на втора доза от ваксината, защото едва минимум след този срок те са изградили антитела срещу вируса. Лекарите от COVID-19 отделението на болницата съветват след приключване на ваксинационния курс хората да продължат да спазват противоепидемичните мерки.

Според световната статистика 5% от имунизираните лица, независимо от заболяването, за което е поставена ваксината, се заразяват и разболяват. Имунната реактивност при всеки човек е индивидуална. Все пак при имунизираните лица заболяването, включително и COVID-19, протича по-леко, с по-малко усложнения, отколкото при неимунизираните, посочват специалистите.

До момента по данни на болницата през тази вълна са засегнати повече по-млади хора - между 30 и 50-годишни, които са провеждали домашно лечение за 5-7 дни, състоянието им се е влошило и се приемат с по-тежка клинична картина от предишните три вълни.

Лечението при тези пациенти е по-продължително и съответно подобрението по време на лечебния процес настъпва в по-късен етап от хоспитализацията. Обикновено състоянието на пациенти, при които има наличие на придружаващи заболявания, е съпътствано от усложнения в началото или хода на лечението. Голяма част от новоприетите през тази вълна от пандемията в УМБАЛ "Софиямед" са и с висок процент на засягане на белия дроб, с бактериална инфекция, с повишени стойности на чернодробните ензими, с влошен захарен диабет, част от пациентите са "отключили" диабет, вследствие на COVID-19.

Все още степента на засягане от Ковид инфекцията при бебетата и децата е ниска. Това се дължи на имунологичните особености в детската възраст и конкретно на по-динамичното протичане на инфекциозните заболявания по принцип при тях.

"Нашият съвет към родителите е категорично, особено когато се касае за малки деца под 7-годишна възраст, но и над нея, техните контакти в групи от възрастни да бъдат сведени до минимум, така че рискът от заразяването им да се сведе до минимум", посочват лекарите от COVID-19 отделението на УМБАЛ "Софиямед".

По отношение на поставянето на трета бустерна доза те обясняват, че решението трябва да дойде след анализ на епидемиолозите, клинистиците, както и въз основа на заболеваемостта. Най-точна преценка може да е ръстът на заболелите вече ваксинирани. Ако той се повиши, това ще означава, че има нужда от поставянето на третата доза.

В началото на пандемията в Отделението за лечение на пациенти с ковид в УМБАЛ "Софиямед" са разкрили 200 легла, а в момента са разкрити общо 58 легла, като разширяване на базата се планира при увеличаване на случаите за град София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
1
 
10
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Хмхмхмхм.. В Германия за една седмица 8000,, ваксинирани " доставени в болниците...!? На кога да вярвам...???
27
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според световната статистика - 5% от имунизираните се разболяват. Според българската статистика - около 10% от имунизираните се разболяват. А като вземеш предвид колко хора не ходят на лекар като се разболеят, значи баре 25% от имунизирание се разболяват...
26
0
 
8
 
! Отговори
Ситуацията преди 2 години
В Исперих ви опровергава
25
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 Какво образование имаш и какво работиш, за да преценим дали си компетентен да даваш "препоръки" кое работи, и кое - не?
24
6
 
12
 
! Отговори
аз преди 2 години
Защото ваксинираните не могат и да стигнат до болницата.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и кво ваксината не ни направи свободни
22
2
 
1
 
! Отговори
А преди 2 години
До 19 НякойЧовешката глупост е безмерна.
21
0
 
1
 
! Отговори
Десен заден крак преди 2 години
Имат чифтокопитните животни.
20
7
 
26
 
! Отговори
hah преди 2 години
ПФхахахах аз лично познавам прятел ваксиниран 10 дни бра душа яко и накрая стигна до болницата...аре бегайте Л.ЪЖЦИ ск.пани
19
8
 
23
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Ваксинираните трябва да стоят под карантина, защото е сигурно, че разпространяват заразата.
18
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ефективни и евтини лечения на ковид - Ивермектин; високи дози витамин Ц; хидроксихлорохин + цинк + азитромицин. Обаче ги "отрекоха", защото щеше да отпадне разрешението за спешна употреба на ваксините, което се основава на това, че няма друго лечение. Наивник е онзи, който си мисли, че Big Pharma поставя здравето и "живота" на първо място - тук играят парите.
17
0
 
1
 
! Отговори
Круше преди 2 години
Идва от глагола круша.
16
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хора преценете здравословното си състояние и решете какво да правите с живота си. Консултирайте се с лекарите на които вярвате и не разчитайте само на форумите! Засега ваксината е по желание и всеки сам за себе си носи отговорност. Няма смисъл от скандали и спорове! Кой къде и какво е прочел.....
15
5
 
13
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Колко струва поста ? Извинете ме, но не съм ваксиниран . Нямам и намерение да тровя организма си . Разтреперих се от поредната заплаха от платен пост в Интернет пространството...
14
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болниците тепърва ще се пълнят и с ваксинирани. Довчера нямаше ваксинирани хоспитализирани, а днес даже са 10%. То се вижда в другите държави.
13
16
 
6
 
! Отговори
Пореб Агенция " преди 2 години
Антиваксърите гинат като мухи, няма Проблем, ще ги погребем!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 9. Я пак? Какво е това "круше е бокса"? Ех, неграмотни, ама по всичко се имат за компетентни...
11
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А кои влизат в болница най-често? Старците нали? Тогава защо не ваксинират хората над 60 с приоритет? Защо и до ден днешен не казват колко % от групата над 60 г са ваксинирани? Защо младите пак да плащат за магарешки инат на старите? Стига вече. Кацаров да излезе и да каже колко от тия над 60г са ваксинирани. Да видим къде е реалния проблем в тая държава.
10
6
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Никой не ти дава съвет! Явно Обаче ти разбираш повече от всички! също така очевидно имаш възможност да се лекуваш в други държави! Аз го правя, но при крайна необходимост! Имам и други такива познати, със сериозни възможности! Но за сериозни заболявания! И НЕ МЕ СЛАГАЙ В ГРАФАТА НИКОЙ! АЗ СЪМ НЯКОЙ: ИМАМ БФ ГРАЖДАНСТВО, ЛК, ПАСПОРТ, СОЦ ОСИГУРОВКА, ЕГН, И Т.Н ИДЕНТИФИКАЦИИ КОИТО МЕ ОПРЕДЕЛЯТ КАТО ГРАЖДАНИН! ОСВЕН ТОВА И СОБСТВЕНА ПОЗИЦИЯ! УСПЕХ И БЪДИ ЗДРАВ!
9
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе ербапите антиваксъри къде ходите да се ликувате като зазлеят нещата. Защо в болниците е пълно с неваксинирани?