Д-р Миндов: Оцеляват 10% от COVID пациентите в реанимация

COVID зоните: Хубава идея, но не може да се реализира
24 сеп 2021 09:10, Елка Василева
274
Д-р Миндов: Оцеляват 10% от COVID пациентите в реанимация
Кадър: bTV

„Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват“, каза д-р Георги Миндов пред bTV.

Той посочи, че 50% от хората в реанимация умират още в първите 48 часа и смъртността е много висока. „По-малко заболяват, но повече умират“, каза Миндов.

„Делта“ вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година – на кърмачетата“, каза още Миндов.

Още по темата

По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни.

Относно това колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, Миндов каза, че процентът е много нисък. „Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0,05%“, каза Миндов.

Рекламираните от Министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят, каза Миндов.

„За София около една или две зони работят, реално. Останалите не работят най-вече заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти“, каза Миндов.

„Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко COVID зоните нямат покритие на територията на цялата страна“, допълни още той.

Относно безплатните лекарства Миндов уточни, че всички лекарства, които попадат в списъка за изписване от COVID зоните, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват, когато пациентите са „на ръба между домашно и болнично лечение“.

„Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до COVID зоната – не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение, че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани тези лекарства“, каза Миндов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
230
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изводът е не влизайте в болница.Антибиотиците помагат.Аз и мой близък го преболедувахме пихме антибиотици,мен ме задушаваше леко само една вечер,после се оправих.Нямаме и двамата никакви последствия.Стига се плашете! След преболедуване има леко задъхване при физическо натоварване но е преходно.Моят близък е спортист и при него имаше задъхване но отшумя бързо и се върна към спорта.Той се беше отчаял,аз го успокоявах,че ще отмине и точно така стана.Отново бяга понеже е лекоатлет.Всичко е преходно.
229
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 254 (Ковид анализа с Обединените Арабски Емирства): Аз мога да го напиша и така и пак ще е вярно: 23 септември 2021-ва - 90% ваксинирани, 2-*** умрели от ковид; 23 септември 2020-та - 0% ваксинирани, 1 умрял от ковид. Изводи - важно е да има вълна в двата периода и в двете държави на сравнение; не сравняваме смъртността на една държава с друга, понеже има много други фактори. Останалото е манипулация.
228
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е то принципно в реанимация май само 10% ди оцеляват независимо от болестта. Толкова са ни кадърни лекарите.
227
0
 
6
 
! Отговори
Шах преди 2 години
Никой няма да оцелее.Вссички ще умрем , до края на този век.
226
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Шиле...
225
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще е по-агресивен Делта-варианта, като бай Лиле изрично каза преди три месеца, че "за щастие се кара по-леко" ? Я се уточнете кон лъже!
224
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От ковид починалите за една година само в Русия и САЩ са 1 000 000 човека.
223
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До истината.Истината е че в БГ има много недоимък на и телект.
222
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковид Анализ: България днес 20% ваксинирани,население 6,7 милиона,1900 положителни на ковид и 99 починали от ковид .Обединени Арабски Емирства днес над 90% ваксинирани,население 9,2 милиона, 300 положителни и 3 смътни случаи от ковид.Кой както иска да го анализира.В Обединените Арабски Емирства в последния месец всеки ден намаляват случаите и починалите.
221
0
 
5
 
! Отговори
Общопрактикуващ преди 2 години
лекар е този.Иначе казано специалист по всичко.
220
2
 
11
 
! Отговори
... преди 2 години
ГЛУПОСТИ НА ТЪРКАЛЕТА. От 116 пациента при майка ми миналата година 4-*** починаха другите излязоха. Някои имаха дълготрайни симптоми поне по 2-3 месеца, но си тръгнаха живи. СТИГА С ПАНИКАТА И ПРОПАГАНДАТА!
219
3
 
10
 
! Отговори
истината преди 2 години
Свободата изисква жертви.Никога няма да се ваксинирам.
218
4
 
10
 
! Отговори
откровени неистини преди 2 години
плещи този,Чак се чудя че има и такива, които приемат думите му за чиста монета.Имало пик при кърмачетата.само 10% от тези постъпили в реанимация оцелявали.А на мен ми цъфнаха налъмите.
217
1
 
6
 
! Отговори
Handel преди 2 години
До До 244А колко оцеляват от влезлите в реанимация във другите държави, например САЩ, Великобритания, Франция и т.н. Да не би пак да са 10%."Ами не е проблем да се пита чичко Гугл: в САЩ между 40 и 50% от тези, поставени на апаратно дишане (или както е там правилно да се каже), умират.
216
2
 
8
 
! Отговори
До 244 преди 2 години
А колко оцеляват от влезлите в реанимация във другите държави, например САЩ, Великобритания, Франция и т.н. Да не би пак да са 10%.
215
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вълната на неваксинираните, при която почти всички в болница и починали са неваксинирани. Факт.
214
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такова ни е качеството на реанимацията!
213
0
 
0
 
! Отговори
nina преди 2 години
#229Това е дефиницията на СЗО,но може би вие знаете по-добре...
212
2
 
1
 
! Отговори
nina преди 2 години
#229"Vaccines contain weakened or inactive parts of a particular organism (antigen) that triggers an immune response within the body. Newer vaccines contain the blueprint for producing antigens rather than the antigen itself. Regardless of whether the vaccine is made up of the antigen itself or the blueprint so that the body will produce the antigen, this weakened version will not cause the disease in the person receiving the vaccine, but it will prompt their immune system to respond .."
211
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 45676То не е само до проценти - просто сега може пак да си е 10%, но влизат много повече.... Функционална неграмотност е страшно разпространена и все повече си личи.