Д-р Миндов: Оцеляват 10% от COVID пациентите в реанимация

COVID зоните: Хубава идея, но не може да се реализира
24 сеп 2021 09:10, Елка Василева
274
Д-р Миндов: Оцеляват 10% от COVID пациентите в реанимация
Кадър: bTV

„Едва 10% от пациентите с COVID-19, които попадат в реанимация, оцеляват“, каза д-р Георги Миндов пред bTV.

Той посочи, че 50% от хората в реанимация умират още в първите 48 часа и смъртността е много висока. „По-малко заболяват, но повече умират“, каза Миндов.

„Делта“ вариантът заразява по-бързо, развива се по-бързо, по-агресивен е. Имаме и пик при децата до 1 година – на кърмачетата“, каза още Миндов.

Още по темата

По думите му предстои да бъдат разкрити още интензивни легла за лечение на деца от COVID-19, тъй като те са недостатъчни.

Относно това колко са заразените пациенти със завършен ваксинационен курс, Миндов каза, че процентът е много нисък. „Имаме 13 хоспитализирани за цяла София със завършен цикъл. Има само двама починали с пълен ваксинационен курс за целия период изобщо. Това е около 0,05%“, каза Миндов.

Рекламираните от Министерство на здравеопазването COVID зони, в които може да се извърши преглед на заболели и да се изпишат безплатни лекарства, масово не работят, каза Миндов.

„За София около една или две зони работят, реално. Останалите не работят най-вече заради липса на персонал. Имаме остър недостиг от всякакви специалисти“, каза Миндов.

„Това е много хубава идея, но тя не може да се реализира. Най-малко COVID зоните нямат покритие на територията на цялата страна“, допълни още той.

Относно безплатните лекарства Миндов уточни, че всички лекарства, които попадат в списъка за изписване от COVID зоните, реално са за лечение на усложнения. Те се предписват, когато пациентите са „на ръба между домашно и болнично лечение“.

„Те се включват на втори етап. За тези лекарства пациентът трябва да отиде, вече с ясни симптоми и много заразяващ, до COVID зоната – не е ясно с какъв транспорт. Това, при положение, че може да се обади по телефона и да му бъдат изписани тези лекарства“, каза Миндов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
2
 
20
 
! Отговори
Превод преди 2 години
10% оцеляват при нашето лечение. Друхите 90% им помагаме да умрат.
209
5
 
11
 
! Отговори
До 235 преди 2 години
Никой не предлага да се отписват човешки животи, а да сме реалисти. Заслужава ли си всичко да ходи с маски, да насилваме ваксинация, да съсипем икономиката, да изнервим и уплашим населението. Само и само да се опитаме да го спасим този живот, което даже не е сигурно че ще успеем.
208
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако при другите заболявания в реанимация оцеляваха 10%,нямаше да има смисъл от нея.Щяха масово да ги съдят.В реанимация оцеляват но не с Ковид повечето от хората които минават там и са над 97%
207
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И не само оперирани минават през реанимация.
206
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ОцеляванеЗначи така, да си играем на Господ и с лека ръка да отписваме човешки живот, пък бил той и на възрастен 80 годишен? А нещо да имаш да кажеш за увеличаващите се случаи на ковид сред деца и бебета? Че и смъртни случаи има вече?
205
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В реанимация преди Ковид оцеляват над 97% .Всички оперирани минават през реанимация.Ако оцеляваха 10% от оперираните до сега да сме изчезнали от карата на света.При Ковид е различно и това е много притиснително.Няма подобно нещо при други заболявания.
204
6
 
11
 
! Отговори
Оцеляване преди 2 години
Стар болен човек на възраст над 80 години колка да има шансове да оцелее в реанимация.
203
5
 
11
 
! Отговори
45676 преди 2 години
Колко процента от пациентите в реанимация оцеляваха примерно 2015 год.Отговор-10%.Нищо ново.
202
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 206: Не говори глупости. В страните с висок процент ваксинирано население, НЕ растат "драстично" заболелите, както и малко заболели стигат до болница, а още по-малко умират. Други мерки освен маски, дистанция и някои ограничения на струпването на хора, няма. Аман начи от секви разбирачи, където не са стигали по-далеч от табелата на селото си и вярват на всевъзможни глупости, но не и на науката.
201
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен (продължение от 229) - и тук може човек да се позамисли кои точно клетки създават spike protein-ите (защото има различни видове клетки) и какво се случва с тези протеини после - в кръвта ли циркулират, или са на повърхността на клетката? Ами ако са епителните клетки на кръвоносните съдове и spike protein-a се показва от тях, когато го изработят? Ако имунната система види такива клетки и реши да ги унищожи, защото не изглеждат нормално? Може ли това да е причина за тромбоза?
200
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До nina: Пак пояснявам. Ваксините не са антигени. Те карат човешките клетки да създават антигени (spike proteins). Имунната система разпознава spike proteins като чужди тела (антигени) и създава антитела срещу тях. Ти каза по-рано, че антигените се борят срещу вируса, което не е вярно.
199
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 226: Къде видя, че е уволнен от Pfizer? Бивш главен учен на Pfizer 16 години. Основава своя успешна bio tech. компания, която продава за милиони и се пенсионира рано. Де да ме "уволнят" и мен така... Кое точно твърдение му е невярно и необосновано и къде са ти фактите?
198
0
 
1
 
! Отговори
nina преди 2 години
#222Ваксините са антигени,които провокират имунната система да създаде антитела.;)
197
4
 
4
 
! Отговори
До 222 преди 2 години
Michael Yeadon тоз вярно голям учен, уволнен от Файзер и виден антиваксър известен с неверните си и необосновани твърдения. Намери кви примери да даваш и ти. Че и те забелязвам от седмица само едно и също като латерна циклиш.
196
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм глупав човек и не ме интересуват професорите.Искам да се предпазя и засега ваксината може да ме предпази и се ваксинираха.Когато някой умен като вас измисли нещо по-ефективно и по-безопасно ще го взема вашето.С чесън и ракия съм пробвал не действа.Само мириша лошо
195
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До от Берлин,то само лъжи разпространяваш,нищо не става от теб.
194
1
 
3
 
! Отговори
До учен преди 2 години
И още нещо,вие пропагандьорите сте много пропаднали същества. Без човещина,чест и достойнство! Упийци!
193
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До nina 214: Съветвам те ти да се информираш. Антигените са spike protein-ите. Не се борят те с вируса, а антителата, които имунната система изработва срещу тези антигени. Аз не съм срещал добре информиран ковид-ваксър... Всеки следи "централните медии" и си мисли, че експертите са кунчев, кацаров, ангелов, а антивакс експертът е Мангъров. Има световноизвестни учени против ваксинациата - тях намери (Robert Malone, Michael Yeadon, Geert Vanden Bossche, Sucharit Bhakdi, ...)
192
3
 
11
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
Гледах преди малко в Телеграма, една секвенция: Полицаи брутално арестуват лекар, предписва иверктимин в Париж! Нещо да ви светва, на вас...??? Всичко, около тази,, Пандения" смърди здраво на Фашизъм...
191
4
 
6
 
! Отговори
До учен преди 2 години
Такива като теб са вредители на обществото! Скрий се мишок! *** и си бий отравата ако искаш по 10. Преди няколко дни една млада елексирана на 36 си отиде ,семейството ѝ болни в болница!