Денков: Ще тестваме ученик, ако родителят е съгласен

Има плавно нарастване на карантинираните, каза министърът
Обновена: 25 сеп 2021 22:37 | 25 сеп 2021 21:47, Анисия Иванова
73

"Следим колко са карантинираните, защото това означава, че са преминали към дистанционно обучение. Имаме плавно нарастване, както и очаквахме. От учителите 0,79% са карантинирани. Това не означава, че са болни, а, че са били контактни. А по отношението на учениците - 0,75%", заяви просветният министър проф. Николай Денков в студиото на "Опорни хора".

Той обясни, че ако цифрите тръгнат рязко нагоре, децата ще преминат към онлайн обучение. Но това ще се случи локално - там, където има истински проблем. Ще се действа според конкретната ситуация, увери министърът на образованието.

"Ако заболелите са в един-два випуска, можем да изтеглим само тези деца, а другите да останат на обучение. Тогава ще бъде на ротация. Ако във всички класове е равномерно разпределено, тогава можем или на ротационен принцип, или да изтеглим всички деца в електронно обучение", подчерта проф. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Онлайн обучението създава повече напрежение за всички - за учителите, учениците и родителите, категоричен е министърът.

"Това, което сега правим, е да гледаме паралелка по паралелка дали трябва да се затваря. 0,38% от паралелките са затворени, а не 30%. Това е приблизително 100 пъти по-малко. По същия начин е в детските градини", добави образователният министър. И посочи, че има идея да се тръгва от по-големите към по-малките класове, така че всички да отсъстват равномерно.

"За най-малките, от 1 до 4 клас, сме казали максимално присъствие в клас. Другото изключение е за 7 и 12 клас, защото им предстоят изпити", уточни проф. Денков.

Към дистанционно обучение ще преминат първо учениците от гимназиалния етап, след това учениците от 12 клас и след това от прогимназиалния етап, обясни образователният министър.

"Молбата ми е всички да спазват правилата, за да бъдат в училище. Друго средство, което да работи толкова добре колкото ваксините, нямаме", каза той.

Като причини за слабата ваксинация у нас, проф. Денков посочи липсата на доверие.

"Броят хора, които ще се разболеят тежко, които ще загубят живота си, ще бъде в пъти по-голям, ако не се ваксинираме. За да бъде каквато и да е мярка задължителна, по-голямата част от обществото, трябва да смята, че това е правилно. В страни, където стигнаха до 70-80% ваксиниране доброволно, решиха да вземат мерки, с които да задължат хората", коментира още образователният министър.

По отношение на тестването за Ковид-19 на децата в училище, той припомни, че не може да се случи, ако родителят не е съгласен. А за да има смисъл, трябва да се тестват всички деца в една паралелка.

"България е една от страните, които най-бързо успяха да се пренастроят към електронно обучение. България успя да се справи сравнително добре", смята проф. Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой прочете ли статията ? Или само си пишете ей така.
34
34
 
4
 
! Отговори
Ужасена преди 2 години
Задължително да се ваксинират всички. Тези без ваксини против ковид да нямат право на работа, излизане от жилището и др.
33
4
 
13
 
! Отговори
Бъдеще преди 2 години
Е га ти отношението към децата. Едни искат да ги бодат със експериментална ваксина на сила, други ги обиждат...И те са Човеци и души носят. Малко уважение.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 28 Верно си циркаджия, оди си у цирка и престани да се пенявиш. ВирОс има, акъл у такива като теб няма.
31
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дребните досадни запъртъци са виновни за разпространението на вируса! Заради тях измряха хиляди хора! Хайде, ако обичате си ги дръжте на каишка вкъщи!
30
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинирайте малките кресливи сополивци с по 3 дози! Който оцелее, оцелее...
29
11
 
11
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
В България родителите са наясно, че в градина и начално училище не се учи. Вкъщи, при желание ще се научи на много повече ----////----- Не говорете глупости. "Вкъщи, при желание..." Вкъщи няма да научат нищо. Заради миналогодишното дистанционно извра щение, 40% от седмокласниците се провалят на тестовете по математика.
28
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Из роди като този трябва да се държат извън властта.
27
5
 
26
 
! Отговори
No comment преди 2 години
"Броят хора, които ще се разболеят тежко, които ще загубят живота си, ще бъде в пъти по-голям, ако не се ваксинираме" Четете ли думите му? Оставете ги тестовете, Целта е - масово ваксиниране на родителите. Понеже не им се получи досега, сега ще ни притискат чрез децата. Правете си изводи, кои ще са следващите.
26
13
 
2
 
! Отговори
НОИ преди 2 години
Добрият пенсионер е антиваксър и иска лецата да са затворени.
25
17
 
7
 
! Отговори
Викинг преди 2 години
Ваксинирайте задължително старците и оставете децата на мира.
24
5
 
19
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Г-н министър, какво направихте за да бъде възможно присъственото обучение. Вече е много късно да правите каквото и да било. Дистанционното обучение е неизбежно.
23
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има господ и е изпратил ковид, да прибере старците, жертви на комунизма, в рая.
22
2
 
8
 
! Отговори
НОИ преди 2 години
Добрият пенсионер не се ваксинира.
21
16
 
5
 
! Отговори
Тиквенландия преди 2 години
Ще жертваме децата, за да спасим дъртите.
20
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 6 Ела да ти правя тестове всеки ден, нали си издръжлив смелчага.
19
17
 
28
 
! Отговори
Циркаджия преди 2 години
Долу ръцете от децата ни ! За тези които нямате такива - мога да ви направя ! Но мисля ,че ако до сега не сте смогнали няма смисъл ...Иначе ...заврете си измисления вирОс отзад . Оставете децата ни на Мира . Без маски ,ласки ,каски и препаски ...Страхливите родители ( Около 5 % за щастие в Бг ) да си държат социопат четата у дома и да ги кърмят до тийнейджърска възраст или повече ...Ние нормалните НР СЕ СТРАХУВАМЕ от нищо - най - малко от КОВИД - грипа ...
18
6
 
5
 
! Отговори
Теди от фермата преди 2 години
Ненужната напаст 2 милиона са по-вредни от индианците. Никоя икономика не може да ги издържи, затова младите избягаха в щатите.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21 Това от кой филм е? Има ли го по тракерите? :))
16
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата особено малките винаги боледуват така си изграждат имунитета срещу много болести.А и тези деца са всеки ден заедно не само в училището!Те ако са боли ще се заразят и без да са на даскало.Да се чуди човек как преди години децата ги лекуваха без тест,без медиен политически цирк,без маски,без ваксини за страшния вирОс.Чистотата е истината.При СОЦА дежурни на входа ни гледаха за униформа,нокти,подстригани,чисти с носна кърпа -едно да няма -връщат те а сега???