Денков: Ще тестваме ученик, ако родителят е съгласен

Има плавно нарастване на карантинираните, каза министърът
Обновена: 25 сеп 2021 22:37 | 25 сеп 2021 21:47, Анисия Иванова
73

"Следим колко са карантинираните, защото това означава, че са преминали към дистанционно обучение. Имаме плавно нарастване, както и очаквахме. От учителите 0,79% са карантинирани. Това не означава, че са болни, а, че са били контактни. А по отношението на учениците - 0,75%", заяви просветният министър проф. Николай Денков в студиото на "Опорни хора".

Той обясни, че ако цифрите тръгнат рязко нагоре, децата ще преминат към онлайн обучение. Но това ще се случи локално - там, където има истински проблем. Ще се действа според конкретната ситуация, увери министърът на образованието.

"Ако заболелите са в един-два випуска, можем да изтеглим само тези деца, а другите да останат на обучение. Тогава ще бъде на ротация. Ако във всички класове е равномерно разпределено, тогава можем или на ротационен принцип, или да изтеглим всички деца в електронно обучение", подчерта проф. Николай Денков пред Bulgaria ON AIR.

Онлайн обучението създава повече напрежение за всички - за учителите, учениците и родителите, категоричен е министърът.

"Това, което сега правим, е да гледаме паралелка по паралелка дали трябва да се затваря. 0,38% от паралелките са затворени, а не 30%. Това е приблизително 100 пъти по-малко. По същия начин е в детските градини", добави образователният министър. И посочи, че има идея да се тръгва от по-големите към по-малките класове, така че всички да отсъстват равномерно.

"За най-малките, от 1 до 4 клас, сме казали максимално присъствие в клас. Другото изключение е за 7 и 12 клас, защото им предстоят изпити", уточни проф. Денков.

Към дистанционно обучение ще преминат първо учениците от гимназиалния етап, след това учениците от 12 клас и след това от прогимназиалния етап, обясни образователният министър.

"Молбата ми е всички да спазват правилата, за да бъдат в училище. Друго средство, което да работи толкова добре колкото ваксините, нямаме", каза той.

Като причини за слабата ваксинация у нас, проф. Денков посочи липсата на доверие.

"Броят хора, които ще се разболеят тежко, които ще загубят живота си, ще бъде в пъти по-голям, ако не се ваксинираме. За да бъде каквато и да е мярка задължителна, по-голямата част от обществото, трябва да смята, че това е правилно. В страни, където стигнаха до 70-80% ваксиниране доброволно, решиха да вземат мерки, с които да задължат хората", коментира още образователният министър.

По отношение на тестването за Ковид-19 на децата в училище, той припомни, че не може да се случи, ако родителят не е съгласен. А за да има смисъл, трябва да се тестват всички деца в една паралелка.

"България е една от страните, които най-бързо успяха да се пренастроят към електронно обучение. България успя да се справи сравнително добре", смята проф. Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
7
 
8
 
! Отговори
Родителят преди 2 години
Не съм съгласен! Ще спестя на бюджета парите за тестовете.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затова дигнаха пенсиите, защото ще намалят броя на получателите.
13
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Короната в момента се разпространява взривообразно в училищата, а от там в градски транспорт, семейства, познати и всичко се навъртява. В Училището на децата ми и двете класовете им са с 8-10 деца само за последните два дни и куп заразени учители. ЕДВА сега ще минават дистанционно. По веригата са заразени хиляди други хора. *** мка ви долна, некадърна, това се нарича умишлено заразяване, никакви превантивни мерки, пълна безотговорност. *** Отците на Радев прикриват истинската картина,
12
10
 
16
 
! Отговори
Да си го кажем преди 2 години
В България родителите са наясно, че в градина и начално училище не се учи. Вкъщи, при желание ще се научи на много повече. Това са едни забавачници. Излизат с предтекста за образованието, защото чисто и просто, не им се седи вкъщи със собствените им деца. Това е тъжната истина и е редно някой да я каже.
11
0
 
21
 
! Отговори
Проблемите преди 2 години
не са от здравно естество, децата и учителите, и не само те, не са опитни мишки за да се съобразяват с исканията на група ***----ни, искащи да преструктурират Света... И чудещи се какво да правят за да плашат и издевателстват над хората....Затова всички трябва да си напънат мозъчните клетки, с които да осмислят случващото се по света и да не се оставят да бъдат водени за носа....Загубено доверие не може да бъде върнато обратно..
10
7
 
23
 
! Отговори
О, божке преди 2 години
Абе, защо за образователни избират само психопати? Както предния си правеше експерименти, така и този. Какво изтегля, ротира и на какъв се прави? Да не си мисли, че е генерал на фронта? Само едно дете да заболее и не дай си боже почине, какво ще правиш ти? Как ще погледнеш родителите? Така, че не се прави на стратег, а разпускай тези инкубатори. Освен това, си един поставен от Радев министър. Не се прави на страшно загрижен.
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мда, още много неваксинирани старци ще се возят на шейната на дядо Коледа тази зима.
8
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 2: 100% нямаш дете. И по - добре за нас да не се размножаваш.
7
5
 
16
 
! Отговори
Хотел преди 2 години
Короната е чистача на навлеците
6
12
 
7
 
! Отговори
Дарвин преди 2 години
Старото и отживялото трябва да си ходи.
5
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак ще умреш и с ваксинта и без нея.
4
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Там, където има истински проблем". Проблемът е фалшив по принцип. Ама сте се хванали на хорото и се чудите как да се пуснете.
3
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дъртаци, га измрете, вироса ще свърши.
2
17
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви тестове и никакви ваксини за децата! Да се ваксинират дъртите като Мутафа и Кантара с по 3-4 дози.
1
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ми тествате оная работа. Гадове, само стресирате децата.