В Туркменистан няма нито един случай на COVID-19, но истина ли е това?

Хиляди умират, но правителството не иска да си признава
27 сеп 2021 20:30, Нели Христова
96
В Туркменистан няма нито един случай на COVID-19, но истина ли е това?
Снимка: БГНЕС

Коронавирусът тормози страните по целия свят вече две години, но 5 държави твърдят, че не са регистрирали нито един случай на COVID-19. Сред тях е и Туркменистан. Или поне така твърди потайното, авторитарно правителство на централноазиатската държава.

Туркменистан, бивша съветска република, в която живеят близо 6 милиона души, е една от най-малко петте страни, които не са регистрирали случаи на коронавирус, според преглед на данните, събрани от университета "Джон Хопкинс" и СЗО. Три от тях са изолирани острови в Тихия океан, а четвъртият е Северна Корея, строго контролирана държава-отшелник.

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, който управлява от 2006 г., отхвърли твърденията, че COVID-19 вече е в страната като "фалшиви" и каза пред ООН в обръщение във вторник, че отговорът на пандемията не трябва да бъде "политизиран".

Но независими организации и журналисти и активисти извън Туркменистан казват, че има доказателства, че страната се бори с трета вълна, която препълва болниците и убива десетки хора - и предупреждават, че президентът подценява опасността от смъртоносния вирус в опит да запази обществения си образ.

Руслан Мятиев, изгнаник от Туркменистан и редактор на базираната в Холандия независима информационна организация Turkmen News, заяви, че лично е събрал имената на повече от 60 души, за които твърди, че са починали от COVID-19 в страната, включително учители, художници и лекари.

Мятиев казва, че е проверил всички регистрирани смъртни случаи със здравни досиета и рентгенови снимки, разкривайки тежки белодробни увреждания и медицинско лечение в съответствие с жертвите на коронавирус.

"Вместо да го приеме и да си сътрудничи с международната общност, Туркменистан реши да си забие главата в пясъка", казва Мятиев. Правителството на Туркменистан не отговоря на исканията на CNN за коментар.

Как се развива пандемията?

Тъй като COVID-19 се разпространи по света в началото на 2020 г., Туркменистан настоява, че на територията й няма заболели, дори и когато съседни страни съобщават за стремително избухване на огнища.

Иран, с който Туркменистан споделя дълга сухопътна граница, съобщи за едно от най-големите огнища на COVID-19 в света с близо 5,5 милиона общи случаи, според СЗО.

"Наблюдаваме какво се случва в други страни в региона и се питаме колко различен би могъл да бъде Туркменистан?" казва Рейчъл Денбър, заместник -директор на Европа и Централна Азия в Human Rights Watch.

Според уебсайтовете на британското и австралийското външно министерство, всички полети до Туркменистан в момента са преустановени и само граждани на Туркменистан имат право да влизат в страната.

Мятиев казва, че източниците му в Туркменистан са започнали да се свързват с него за случаи около май 2020 г. - приблизително по същото време, когато COVID-19 се разпространява по света. Първите съобщения, които е получил, говорят за "странно белодробно заболяване, подобно на грип", което засяга много хора.

"Беше поне 40 градуса по Целзий навън - не беше обикновен грипен сезон", припомня той.

През юни 2020 г. посолството на САЩ в столицата Ашхабад издаде предупреждение за здравето от "доклади на местни граждани със симптоми, съответстващи на COVID-19, подложени на тест за COVID-19". Те са били поставени под карантина за срок до 14 дни.

Правителството на Туркменистан веднага нарече изявлението "фалшиви новини".

Мисия на СЗО в Туркменистан през юли 2020 г. не потвърди никакви коронавирусни инфекции в страната, но заяви, че е загрижена от "увеличения брой случаи на остра респираторна инфекция и пневмония". Един служител на СЗО заявява, че Туркменистан трябва да действа така, "сякаш COVID-19 циркулира" на територията й.

Но според Мятиев, по това време ситуацията вече е извън контрол. Правителството съветва гражданите да предприемат странни мерки за обществено здраве, като например да ядат определен вид пикантна супа.

През януари тази година Туркменистан обяви, че е одобрил руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V за употреба в страната. А през юни Световната банка се съгласи да отпусне 20 милиона долара на правителството на Туркменистан, най-вече за здравни заведения и строителство, като част от програма за "предотвратяване, откриване и реагиране на заплахата от COVID-19"

Още във вторник президентът Бердимухамедов заяви, че усилията на световната общност за справяне с пандемията COVID-19 са "недостатъчни", въпреки че той не спомена ситуацията в собствената си страна. "Пандемията разкри сериозни системни пропуски в международния отговор на това предизвикателство", каза той.

"Туркменистан гори"

Въпреки твърденията на Бердимухамедов, че в страната му няма коронавирус, реалността в Туркменистан е коренно различна, според независими журналисти и активисти.

Даяна Серебряник, директор на базираната в Европа група за изгнаници "Права и свободи на гражданите на Туркменистан", заяви, че нейната организация е чула от контакти в страната, че болниците в момента се борят с притока на случаи.

Серебряник споделя, че туркменските лекари от нейната организация, които сега живеят в чужбина, са били в контакт с бившите си колеги в страната, което им позволява да разберат реалната ситуация и да дадат съвети. Тя казва, че лекарите в Туркменистан са й казали, че кислородът и вентилаторите трудно се намират в страната, лечението е скъпо и смъртните случаи от вируса могат да бъдат хиляди.

"Туркменистан гори, гори с COVID... Понякога дори не приемат пациенти в болницата, просто ги изпращат у дома", твърди тя. Според Серебряник официалната причина за смъртта не е посочена като COVID-19 или дори пневмония-вместо това медицинските свидетелства записват отделно състояние, като например сърдечен удар.

Когато здравните работници са се опитали да говорят за реалността на място, те са били принудени да мълчат, според нестопанската организация Human Rights Watch. Вътре в страната не се допуска свобода на пресата и независим контрол - Туркменистан е класиран на 178 от 180 държави и територии в Световния индекс за свободата на печата на Репортери без граници през 2021, точно над Северна Корея и Еритрея.

Туркменските граждани, които критикуват мирно правителството, са изправени пред тежки наказания, според Human Rights Watch. Има съобщения за изтезания и изчезвания.

Чуждестранните жители също са засегнати от отказа на правителството на Туркменистан да признае, че има коронавирус. През юли 2020 г. турският дипломат Кемал Учкун е приет в болница в Ашхабад със симптоми, подобни на COVID-19, но му е отказано разрешение за евакуация в родната му страна, според списанието "Азиатски въпроси".

Според BBC рентгеновите снимки, изпратени до турските болници от съпругата на Учкун, показват доказателства, че той е бил болен от COVID-19. В списанието "Азиатски дела" се казва, че Учкун е починал на 7 юли. Официалната причина за смъртта му сърдечна недостатъчност.

Съвсем наскоро Мятиев заяви, че е потвърдил смъртта на 61-годишен учител по руски език и литература, който е бил в болница от август, според Turkmen News.

Подкопавайки розовата картина

Множество авторитарни правителства по света обявиха своите огнища на COVID-19 и получиха международна помощ, включително Китай - най-ранната засегната държава. Но защо Туркменистан толкова настоява, че все още не е регистирал нито един случай?

И Мятиев, и Серебряник са на мнение, че това зависи от президента Бердимухамедов, който като зъболекар по професия и бивш здравен министър е поставил голям акцент върху ефективното управление на благосъстоянието на своя народ, поне по принцип.

Серебряник казва, че 64-годишният Бердимухамедов иска да изглежда като спасител на страната и впечатляващ световен лидер, като държи COVID-19 настрана.

"Туркменистан е страна, където всичко в градината изглежда розово ... имате онези мраморни, съвременни (здравни заведения), оборудвани с немско, френско, японско, каквото и да е оборудване", казва журналистът Мятиев.

Признаването за наличието на смъртоносен вирус би подкопало идеализирания образ, създаден от президента, и би оставило Бердимухамедов отворен за критика - и потенциално да бъде държан под отговорност.

"Това би бил нечий провал, някой би трябвало да носи отговорност за това, а кой има крайната дума в крайна сметка? Президентът", каза Мятиев.

Все още няма индикации, че Туркменистан се готви да промени позицията си и да признае, че има случаи на COVID-19 в страната, но Серебряник казва, че вярва, че правителството в крайна сметка ще трябва да обяви наличието на коронавирус на територията си. Тя казва, че току-що е имало "твърде много смърт".

Денбер от Human Rights Watch заяви, че международните организации, взаимодействащи с Туркменистан, включително СЗО, са задължени да бъдат честни със света за ситуацията в страната.

"В определен момент трябва да кажете на каква цена защитавате това присъствие в страната? Мерките, които предприемате, за да защитите връзката си ... подкопават ли основната ви мисия?", казва тя и добавя, че при глобална пандемия, с много огнища, свързани през международни граници, нациите са задължени да осигурят точно тестване и коригиране на обществена информация.

"Всички сме взаимосвързани", казва тя. "Когато някой от нас се провали, всички се проваляме."

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имат ли хубави жени да се женя за незаразена с ковид? българките не ме греят, не харесвам българки
30
1
 
0
 
! Отговори
Куршум за министъра3 преди 2 години
Тоя мошеници министри, пускат БОГАТИ араби и китайци да ОТКРАДНАТ бизнеса Работата и Парите на българските бизнесмени и работници.. Араби и китайци започват да продават стоки БЕЗ пари, и като ФАЛИРАТ българите, онези ДОМЪКВАТ още араби и китайци.За да имаш Бизнес, Пари и Работа, трябва да отидеш, в ТЪМНОТО и да УБ.ИЕШ Здравния министър и да се отървем от маските, от арабите и китайците.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега ще кажа на борисов. време е да плащат, чекмеджето се празни. ще рева пред него, но да иска подкуп, само там няма власт църния ни борисов приличащ на индиец
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кисело мляко има ли?
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
нещо без бекини има ли девойче някво там?
26
0
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
А трипер и сифилис има ли :)))
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен: Зависи дали тестват, могат ли да правят тестовете, какво е казал Феодала за публикуването на информацията.....Тука е разграден двор - всеки си приказва каквото му звънне у манерката - пак лошо.
24
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а шамари има ли? че българина бие лошо, има ли шамари?
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
то в бг и алигатори няма, ама в други континенти има, нали така правиме разликата, а?
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
там няма, а в бг гъмжи
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Живко от Варна! Купи си кило мастика!С лед!
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
няма палтени доценти, за тва няма, а в бг от сутрин до веер, не можеш да се отървеш от тях
19
1
 
0
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
Помогнете ми да живея добре смислен живот ! Моля ви !
18
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Ходжата го е утепал :)))
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Чичо. Това е решението! Мpе от КОВИД - пишат го от СПИН! И така няма КОВИД и народа е спокоен, че мpе от друго! И няма уплашени, няма стрес, няма протести... И които останат - може и да работят, ако има къде!Ако не - ще остане гей-парада.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПЛАШИТЕ ХОРАТА С КОВИДИТЕ!Ако знаете колко са се наакали от страх и ходят на протест!Сега се търсят врачки да правят магии за изгонване на ковида!
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Останаха 2-3 страни, където нашите антиваксъри могат все още да избягат и да умрат свободни и с достойнство. Глупостта убива буквално, но те прави свободен.
14
1
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Еми ако това ви е идеята някой като умре на 30 от коронавирус да го пишат сърдечна недостатъчност и всичко да е цветя и рози...
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мечо Кух. И медии не трябват - като пoизмpaт от "други" заболявания и ще се поукрОти обстановката. Важно е да не се казва, че има К19, да не се лекуват и - готово! Е, който си иде - лека му пръст, ама няма да е от К19! И няма да се е набоцкал с отрови! И няма да са го чипирали!А да видат тиа със спринцовките, дето са за трибунал!
12
3
 
11
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ковид е психическо заболяване. За новия свят ще построим безброй лудници за "болните" и много затвори за пландемиците.