При по-голям дял ваксинирани COVID-19 спира да мутира

Колкото повече имунизирани, толкова по-малка е смъртността
98
При по-голям дял ваксинирани COVID-19 спира да мутира
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При по-голям дял ваксинирани срещу COVID-19 вирусът спира да мутира. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Преболедувалите и от първичния вирус - Ухан и от т. нар. Британски вариант на SARS-CoV-2 показват добра защита и срещу "Делта" варианта.

Колкото повече хора са ваксинирани, толкова повече намалява смъртността. "Делта" вариантът е много по-инфекциозен.

При своята поява "Алфа" вариантът заразяваше два пъти и половина повече, отколкото изходния вариант от Ухан. "Делта" вариантът заразява два пъти и половина повече от "Алфа" варианта. Голямата разлика е в това, че става дума за мутации в повърхностния протеин, които променят способността на вируса да се свързва с антителата, образувани към предишен вариант. Спрямо "Алфа" варианта "Делта" не е твърде променен и има т. нар. кръстосан имунитет - до голяма степен преболедувалите и ваксинираните имат антитела, които, макар и не на 100 процента, свързват и неутрализират вируса.

При 95-96 на сто ефективност на ваксините срещу изходния вариант, срещу "Делта" варианта тя е 88 на сто, което също е много голям процент. Но, освен мутациите, трябва да се има предвид, че при "Делта" варианта хората започват по-рано да заразяват. Създава се 1000 пъти по-висок вирусен товар - у инфектирания се развива много високо число на вируса и той става заразен, още преди да са се появили симптомите. Това е и една от главните причини за бързото разпространение на "Делта" варианта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще вирусите и тези короновируси живи организми ли са,че спират да се развиват и да мутират при много голям дял ваксинирани.
50
5
 
21
 
! Отговори
Гогич преди 2 години
До Лекар 50Нещо си се обаркАл . Малък отдел сме, всички се ваксаха,само аз не щото го карах преди година и все още имам яко количество антитела. И сега всички са болни (не просто положителни), някои стигнаха до болница. И днес един от тях ми вика "Кво стана? Нали уж трябваше да го караме безсимптомно или леко с тия вакси, както ни казваха при ваксането?" Такива ми ти работи
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За кой вирус иде реч? Щото никой никога не е изолирал така известния Ковид. Наградата за доказване на противното още стои. 1 млн долара. Оттам... какви ваксини се създават и срещу какво? Срещу несъществуващ вирус или срещу Човека?
48
9
 
3
 
! Отговори
Алф преди 2 години
А и днес като видях,че от 250 починали 150 са от корона и си викам Егати кашлицата *** сече наред,то по едно време по 250 помня умираха на ден,та си викам тва не е шега,все пак болниците никога не надписват и не лъжат за такива неща,то вече 6 милиарда на година не им стигали,щото голяма борба с тия болести,*** те хората сме виновни не се ваксинираме...Не не,утре отивам да се ваксинирам,няма назад!
47
6
 
14
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Утре каква ще е следващата излагация. Сигурно, че при 110% ваксинирани Ковид изчезва.
46
0
 
8
 
! Отговори
Нострадамус преди 2 години
Мутациите ще дойдат от бедни и мизерни държави които други развити и развиващи се доят
45
4
 
24
 
! Отговори
Алф преди 2 години
Малко само ме притесняват на Астра и на Пфайзер,понеже 2000 година срещу тях е имало стотици дела за геноцид над човечеството,манипулации и фалшифициране на тестове,както и скриване на странични ефекти от препарати,но аз вярвам че са се поправили и сега вече мислят за нас и искат да ни помогнат,все пак и на телевизора го казаха,а пък медиите никога не лъжат?
44
4
 
18
 
! Отговори
Алф преди 2 години
Понеже изпуснах първите 2 ваксинации,дали ще е удобно да ми сложите 3 наведнъж?Ако може и 4та бустерна?Аз ковида го преболедувах ама взе да ми става гузно,понеже казват че съм безотговорен,а някои даже скандират да ми отнемат всички права,та да не изоставам и аз от стадото,ако не е проблем да ми биете от всички налични ваксини по 4 дози?
43
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българинът тъпо и упорито отказва да се боде с отровите.
42
46
 
10
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
За да мутира , вирусът трябва да влезе в клетките, които да го размножават. Той сам не може да се репликира. Ако срещне защитните антитела във ваксинирания , той не може да влезе в клетката и да се размножава. Точно при тази репликация в болен организъм, възникват мутации. Колкото по-дълго е болен човекът , толкова повече репликации и толкова по-голям риск от мутации. Ваксинираният , дори да се разболее е за кратко и с много по-малко вирусно натоварване. Там мутации няма как да се получат.
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само с бележка може ли да спре
40
5
 
29
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
В Китай нали се ваксинираха. Защо пак има болни. Израел ни ги даваха за пример.
39
46
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Елементарни истини, които загнилите мозъци на антиваксърите не могат да разберат. Направо трябва да се лишат от граждански права отказалите се да се ваксинират. След ваксинация и при успешно положен изпит за елементарни познания - четене с разбиране, смятане, основни познания по устроиството на държавата ни, правата им може да им се възстановят.
38
6
 
38
 
! Отговори
Тери Гилиъм преди 2 години
Това ли е новото съчинение което спуснаха като пореден опит да се натиска за бодене с несъздаващите имунитет терапии? Почва да става обидно за колко глупави ви смятат, ваксърманяци. Или може би е правилно преценено нивото? Хапвате ли си тази вкусна измишльотина?
37
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХА ХА ХА ХА ХА
36
5
 
18
 
! Отговори
Гогол преди 2 години
До 39Ами и аз това казвам- мутира от грешки заради изкуствените защити. Иначе вирус няма как прави грешки.
35
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мъдуран"Когато се разпространява безпроблемно мутации не му трябват,но когато срещне някаква защита като ваксината точно тогава се стреми да я избегне и мутира."A като срещне некой преболедувал кво прави, а? Ше ти кажа кво прави - мутира още повече, за да преодолее и тоя имунитет :P
34
5
 
22
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Биг фарма обещава тържествено.
33
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гогол"Вече доказаха, че вируса мутира, за да избегне и преодолее ваксите"Вирусът мутира, защото при репликацията му в организъма настъпват грешки. Останалото са антиваксърски фаназии.
32
5
 
10
 
! Отговори
ТРОЛ преди 2 години
Кво толкова казах, че ме изтриха при положение че получих само отлични оценки?ЯВНО НА ЦЕНЗОРА ПРОБЛЕМА МУ Е ЧЕ СТРАДА ОТ АНТИВАКСЪРСТВО!!! За назидание ще поствам същия коментар още няколко дена докато остане в златните страници!