При по-голям дял ваксинирани COVID-19 спира да мутира

Колкото повече имунизирани, толкова по-малка е смъртността
98
При по-голям дял ваксинирани COVID-19 спира да мутира
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

При по-голям дял ваксинирани срещу COVID-19 вирусът спира да мутира. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. Преболедувалите и от първичния вирус - Ухан и от т. нар. Британски вариант на SARS-CoV-2 показват добра защита и срещу "Делта" варианта.

Колкото повече хора са ваксинирани, толкова повече намалява смъртността. "Делта" вариантът е много по-инфекциозен.

При своята поява "Алфа" вариантът заразяваше два пъти и половина повече, отколкото изходния вариант от Ухан. "Делта" вариантът заразява два пъти и половина повече от "Алфа" варианта. Голямата разлика е в това, че става дума за мутации в повърхностния протеин, които променят способността на вируса да се свързва с антителата, образувани към предишен вариант. Спрямо "Алфа" варианта "Делта" не е твърде променен и има т. нар. кръстосан имунитет - до голяма степен преболедувалите и ваксинираните имат антитела, които, макар и не на 100 процента, свързват и неутрализират вируса.

При 95-96 на сто ефективност на ваксините срещу изходния вариант, срещу "Делта" варианта тя е 88 на сто, което също е много голям процент. Но, освен мутациите, трябва да се има предвид, че при "Делта" варианта хората започват по-рано да заразяват. Създава се 1000 пъти по-висок вирусен товар - у инфектирания се развива много високо число на вируса и той става заразен, още преди да са се появили симптомите. Това е и една от главните причини за бързото разпространение на "Делта" варианта.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха-ха ,тия от пресслужбата да питат истински лекари и да не говорят наизуст , да не ми се изживяват като фактори !
30
6
 
4
 
! Отговори
Гогол преди 2 години
До ДоктораСлед 4тата вакса - дъс дигурност :)))
29
4
 
23
 
! Отговори
Доктора преди 2 години
Значи , можете да спрете вирусите да мутират !?!? А задно салто можете ли да ги научите да правят ?
28
1
 
7
 
! Отговори
Гогол преди 2 години
До 32Ми щото съм задължен по закон :)))
27
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама при колко дозички, при три, при четири, или вече при пет със сигурност? Гарантирано след шест нали
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гогол. Тогава трябва да не те лекуват от нищо, щом нищо няма да плащаш. Е, то и сега е така. Не плащаш осигуровки - плащаш си лечението. Що се осигуряваш тогава?
25
3
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Този ковид явно е завършил висшО,и е вземал уроци при Нострадамус.
24
4
 
10
 
! Отговори
Гогол преди 2 години
До 24Съгласен, но в такъв случай няма да плащам и здравни осигуровки. Ще плащам за речение когато ми се наложи - за 25 год. стаж 5 пъти на доктор, конида го изкарах на крак. А бе добро ти е предложението, ама ако разрешът и да не пращаме здравни осигуровки :))
23
0
 
1
 
! Отговори
Гюлшен преди 2 години
До 21 щях да ти кажа нещо , ама така си много добре .
22
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук явно личи влиянието на псевдонаучните твърдения на мангъра. Да, ама той се ваксинира и ви си смее тайничко. Пък вие повтаряйте като папагали глупостите му!
21
9
 
27
 
! Отговори
Мъдуран преди 2 години
Абе кой ги говори тея глупости!? Когато се разпространява безпроблемно мутации не му трябват,но когато срещне някаква защита като ваксината точно тогава се стреми да я избегне и мутира. Тея хептен ни вземат за лебари.
20
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре де, като пандемията е фалшива, защо не организирате подписка, с която да се откажете от ваксиниране и от лечение при заболяване САМО ОТ КОВИД!Да ви кажа ли защо? Защото сте едни плямпала, които се крият да драскат колата на проф. Витанов и се упражняват анонимно да говорят глупости.
19
4
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОМУНИСТИ АКО НЕ ВИ ИЗЛЪЖАТ НЯМА ДА СА СЕБЕ СИ! НОВИТЕ ЩАМОВЕ СИ МУТИРАТ И ВЪВ ДОСТА ОТ ВАКСИНИРАНИТЕ ЩОТО ТЕ ПАЗЯТ САМО 4 ОТ 10 ДУШИ СРЕЩУ НОВИТЕ ЩАМОВЕ!
18
9
 
27
 
! Отговори
Гогол преди 2 години
Поредната глупост! Вече доказаха, че вируса мутира, за да избегне и преодолее ваксите. Вируса мутира все повече и по-често откакто започна масовото ваксане. Основно правило - не ваксинирай по време на епидемия. Явно ескпериментите са много.
17
34
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините спират мутациите. Затова беше важно всички да се ваксинират максимално бързо. Българинът напук на всички учени реши да прави от България ендемично огнище и непрестанен извор за ковид зараза и мутации.
16
22
 
9
 
! Отговори
Бay преди 2 години
знаем ама *** не вярва на лекари и учени. :D
15
16
 
12
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Колко да е опасна :) ? 3 милиарда вече си я сложиха. Страни като Ирландия 91% ваксинирани срещу 18% в България. Виж сега и смъртност между двете и пак се изказвай неподготвен. Поредния комплексар от фейс който чул от баба си тя чула от леля си за някакви субстанции.... дай да ги прочетем дай линк към уеб сайт където ги пише тези щуротии. Ковид е поредното доказателство ,че българина си е най-глупави в ЕС и точно затова е и най-беден и живее най-малко. Докажете обратното :)
14
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МЗ не се ли усеща колко комично е станало ?
13
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхливци са антиваксърите . Виждат несъществуващи опасности във ваксините. Ваксиниратите живеят нормално, пътуват, работят, не са се скрили в дупките си като антиваксърите.
12
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините създадоха мутациите !