23-годишен спасен след две седмици в COVID реанимацията в Бургас

Младият мъж не помни времето, докато е бил интубиран
Обновена: 29 сеп 2021 07:11 | 29 сеп 2021 07:03, Елка Василева
69
23-годишен спасен след две седмици в COVID реанимацията в Бургас
Снимка: архив, БГНЕС

Реанимацията на УМБАЛ Бургас отбеляза пореден успех. Млад мъж, интубиран и на апаратна вентилация 15 дни, започна да диша самостоятелно и се върна към живота. Вече е изписан и си е у дома след близо месец в болницата, пише кореспондентът на „Труд“.

Шансът пациент с COVID-19 да оцелее след интубация по данни на световната статистика е около 10%. Освен волята и желанието му за живот важни са знанията и уменията на лекуващия екип.

Гюхан Мехмед е на 23 години. Завършил е гимназията по автотранспорт в Бургас. Живее в село Просеник и заедно с родителите си работи в семейния ресторант. Здрав е, няма никакви заболявания, но миналата зима изкарва пневмония, която минава бързо.

Още по темата

"Колите са ми хоби, обичам да се занимавам с тях, да ремонтирам. Лятото често ходех изпотен по сервизите, газирано пиех, може би затова ми е паднал имунитетът. Към края на август се почувствах зле. Вдигнах температура, не можех да дишам. Опитах вкъщи с прахчета да се лекувам, но имах толкова силен задух, че родителите ми извикаха линейка", разказва той.

Следващите часове са му като в мъгла. Озовал се в едно от COVID отделенията на болницата, където прекарал едва няколко часа - изобщо не можел да диша и трябвало да бъде интубиран. Две седмици минали между живота и смъртта.

"Аз не го помня това време. Помня мига, в който над мен имаше много лекари, вадеха от устата ми тръби, казваха ми - събуди се, страшното мина! Нямам думи да благодаря на целия екип на реанимацията и особено на д-р Люцканова, те подхождаха с голямо внимание не само към мен. Те вдъхваха вяра, кураж на всички болни", спомня си Гюхан.

"Пациентите с COVID-19 стигат до реанимация поради комплексни причини. Зависи от имунната система, от това колко се е забавил човек, преди да потърси лекарска помощ и т.н. Нашата задача е да помогнем на белите дробове да възстановят своята функция. В по-големия процент от случаите увредите са необратими, затова болните не оцеляват. Това е факт и хората трябва да са наясно с рисковете на болестта. Надежда винаги има, помогнахме на много пациенти да се върнат живи при семействата си, борим се за всеки и това, че Гюхан вече си е у дома, е голямо щастие за нас", сподели д-р Даниела Люцканова, старши лекар в Отделението по реанимация на УМБАЛ Бургас.

Бащата на Гюхан вече се е ваксинирал срещу COVID-19. След денонощни тревоги дали синът й ще оцелее решение за ваксинация взела и майка му.

"Ако някой ми беше казал, че това ще ми се случи, че е възможно млад мъж на 23 години, здрав, да стигне до реанимацията и до дишане чрез апарат от един вирус, нямаше да му повярвам сигурно. Аз също ще се ваксинирам, когато дойде време за това. Усещането да си бъдеш вкъщи, след толкова време в болница, е неописуемо", казва Гюхан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интубиран, те са се опитали да го УБИЯТ, как е оцелял след интубацията е ЧУДО! Ковида не му е направил нищо, спасен е от интубацията!!!!
50
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксърските *** стават все по-агресивни и VPN-и работят на макс да си слагат плюсове аахахахах. Жалък, по-жалък, ваксър
49
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шокиращо злобни психопати сте вие... Не знам с каква съвест и колко психясал трябва да си на такава новина да реагираш с такива коментари. Да е живо и здраво момчето и браво на лекарите. Внимание не трябва да се обръща на разните живеещи в мазета омрази, които са посветили живота си на пиене и пушене всяка вечер в самота пред фейсбук, четейки конспирации. Това е единствената цел в празните им животи така или иначе.
48
0
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 2 години
ТАМ САМО ЕДИН ЛИ Е СПАСЕН ОТ КОВИД????????-А ДРУГИТЕ ?-ДРАМАТИЗИРАЩО ЗАГЛАВИЕ.
47
10
 
3
 
! Отговори
До АнонимеН преди 2 години
"ЛИЧНАТА МУ ЛЕКАРКА ИЗПИСАЛА 2 АНТИБИОТИКА СРЕЩУ КОВИД," --- интересно какви са били. Понеже ковид май още се счита за вирусно заболяване, а за вируси антибиотиците не помагат. Затова се чудя на вакси-агитаторите защо питат нас,нормалните хора,как сме се излекували. Ми не е с антибиотици, много ясно. Организмът ни се е справил, както е ипри грипните инфекции. А за симптомите-парацетамол,аналгин,аспирин и витамини. Какво повече? Да не сме отка*чени ковидари, че да се морим с безсмислени лекарства
46
3
 
7
 
! Отговори
До НЕ СЛУШАЙТЕ МАНГЪ преди 2 години
"Опитах вкъщи с прахчета да се лекувамА ЧАЙЧЕ ПИ ЛИ БЕ"----- Защо не ви минат поне един кратък ограмотяващ курс на вас, платените пропагандатори на ваксини, че само излагате идеята. Ми примерно аз освен с чай, се лекувах с парацетамол и комплексни витамини у нас. Миналата есен. Нямам никакви последици, освен, че съм здрава от близо година от тогава. Други ваксърски въпроси? Или ще изчакате да ви ги спуснат? Нека поне да ви ги напишат грамотно, а вие внимавайте в преписването.
45
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, то си е новина, че търгашите са излекували някой... Вече да не влезеш в болница, хоп и тръбата у гърлото...
44
0
 
8
 
! Отговори
Новинарче преди 2 години
През тази реанимация ако са минали 1000 човека досега, при 10% шанс за оцеляване трябва да има около 100 оцелели и около 900 починали. Моля, пишете новина за всеки оцелял, а не избирателно.
43
8
 
7
 
! Отговори
D преди 2 години
Към всички, дето нападат антиваксърите... наистина ли не четете статистиките и не виждате ли колко васинирани умират. Ако останалите починали бяха ваксинирани, % н апочиналите ваксинирани щеше да е още по-голям. Ама не си използвате веществото там горе.
42
4
 
6
 
! Отговори
Q преди 2 години
Нали парите от туризма вече отиват за "насърчаване на ваксинацията". Сиреч, парите ги взимат такива като Днес да ни облъчват с пропаганда 24/7. Ако всички пият Ивермектин при първи симптоми, нямаше да има толкова хоспитализирани. И да - ваксината убива и осакатява много голям процент от хората. Грешно е да се пропагандира толкова безобразно. Вече имаме събрани доказателства в БГ ъндърграунд телеграм групи.
41
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ваксърски *** под всяка публикация. Не видяхте ли че тук не върви пропагандата, искаме си локдаун още 10 години. Нека ви е яд, спазвайте мерки заради нас да ви дойде акъла.
40
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо трябва да се стига до тук, след като в момента имаме шанс да избегнем всичко това през което е минало момчето. Той е млад, попаднал на добър екип, имал е и късмет....Толкова време вече се поставят ваксините и милиони се ваксинираха, а ние чакаме да се редуцираме напълно и тогава ще се сетим.....
39
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да редки са такива случаи ,около 100 на ден умират.Скоро ще станат по 200 на ден.Много са редки.Редки случаи се наричат когато са по-малко от 1 на милион.
38
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не се ваксинирайте,а последвайте примера му.При вас може да има и щастлив край.Това е вашата цел анти -ваксини хора.
37
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само За 15 дни в реанимация са похарчени 15 000лв за него..Ако се беше ваксинирал можеше и да не стигне и до болница.Сега да работи за сърне парите,които са похарчени ,заради неговата безотговорност.Освеб това имало вероятност и да почине и някой друг да се опитва да върне парите.
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Понеже не ви бяха политкоректни коментарите, та ги изтрихте и почнахте темата на чисто. Е, коментарите ще са същите. Никого не убеди тази мижава пропаганда. Вече е толкова очевидно, че и слепите прогледнаха. Само си вредите на ваксърската кауза.
35
0
 
3
 
! Отговори
хмм преди 2 години
До TuiЕстествено че не. Само по форумите може да видиш тия панелни таласъми дето мрънкат за всяко нещо.
34
6
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Няма по отвратителен сайт от този. ***. Лъжи, лъжи, лъжи. Всичко в Бг е отвратително, политизирано и целенасочено към унищожаване на населението
33
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неваксинираните трябва да си плащат престоя в болницата и лечението както е в САЩ никой не им е длъжен като рискуват да си плащат!
32
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой по-самотен човек ако чете тук, ще помисли, че от тоя вирус всеки или умира, или е интубиран... Долна пропаганда.