Един на всеки трима души ще страда от "дълъг COVID"

Симптомите могат да продължат с месеци
29 сеп 2021 17:30, Нели Христова
146
Един на всеки трима души ще страда от "дълъг COVID"
Снимка: БГНЕС

Всеки трети човек, който се е заразил с коронавирус, ще изпита поне един "симптом на дълъг COVID", показва ново проучване.

Голяма част от съществуващите изследвания на състоянието - смесица от симптоми, докладвани от хората често месеци след като първоначално са били болни от COVID-19 - се основава или на самоотчетени симптоми, или на малки проучвания.

Сега изследователи от Оксфордския университет, Националния институт за здравни изследвания (NIHR) и Оксфордския здравно-биомедицински изследователски център (BRC) хвърлиха нова светлина върху мащаба на проблема, след като проучиха над 270 000 души, възстановяващи се от коронавирус в САЩ.

Те откриват, че 37% от пациентите са имали поне един симптом на дълъг COVID, диагностициран три до шест месеца след заразяването. Най-честите симптоми са проблеми с дишането, коремни болки, умора, болка и тревожност или депресия.

"Резултатите потвърждават, че значителна част от хората от всички възрасти могат да бъдат засегнати от редица симптоми и трудности през шестте месеца след заразяването с COVID-19", каза д-р Макс Таке, академичен клиничен сътрудник на NIHR. "Над една трета от пациентите са диагностицирани с поне един от дългите симптоми на COVID между три и шест месеца след заболяването им."

Тежестта на инфекцията, възрастта и пола са повлияли на вероятността от продължителни симптоми на коронавирус, според данните от базираната в САЩ мрежа за електронни здравни записи TriNetX.

Дългите симптоми на COVID са били по-чести при хората, които са хоспитализирани, но са по-рядко срещани при жените, показва проучването, публикувано в списанието PLOS Medicine.

Различни фактори също повлияват кои от симптомите хората най-вероятно ще изпитат. Например, по-възрастните хора и мъжете са имали повече затруднения с дишането и когнитивни проблеми, докато младите хора и жените са имали повече главоболия, коремни болки, тревожност или депресия.

Пациентите с COVID, приети в болница, са по-склонни да страдат от когнитивни проблеми като мозъчна мъгла и умора в сравнение с хората, които не е трябвало да бъдат хоспитализирани, установи проучването. Хората, които не се нуждаят от болнична помощ, са по-склонни да имат главоболие, отколкото тези, които трябва да бъдат приети.

Много пациенти са имали повече от един дълъг симптом на COVID, казват изследователите.

"Тези данни допълват констатациите от проучвания за самооценка и показват, че клиницистите диагностицират пациенти с тези симптоми. Нуждаем се от подходящо конфигурирани услуги, за да се справим с настоящите и бъдещите клинични нужди", казва д-р Таке.

Проучването разглежда и същите симптоми при хора, възстановяващи се от грип.

Хората, които се разболяват от грип, могат да имат продължителни симптоми, подобни на тези, наблюдавани при някои пациенти с дълъг COVID, показва проучването, но трайните симптоми се проявяват в много по-малка степен при тези, които са боледували от грип.

Симптомите, свързани с "дълъг COVID", са били 50% по-чести сред тези, които са имали COVID в сравнение с тези, които са имали грип, изчисляват изследователите.

Професор Амитава Банерджи, професор по клинични данни и почетен консултант кардиолог от Университетския колеж в Лондон, който не участва в изследването, казва, че това е "голямо, добре проведено и задълбочено проучване".

Той е на мнение, че констатациите подкрепят отправените призиви за "мащабно разпространение на здравни услуги" за тези с "дълъг COVID", включително тези, които не са хоспитализирани с COVID.

"Над половината от пациентите (57%) са имали поне една дълга характеристика на COVID, регистрирана през шестте месеца след заразяването, и една трета (37%) през 90 до 180 дни след поставянето на диагнозата", казва Банерджи пред The Guardian.

Проучването има ограничения, като например факта, че се фокусира върху деветте симптома, вероятно най-често срещани сред тези с "дълъг COVID", подчерта той. Тъй като бяха предложени до 200 признака на "дълъг COVID", "докладваната честота" на симптомите "вероятно ще бъде подценена".

Банерджи добавя, че фактът, че деветте симптома са по-чести след COVID-19, отколкото при грип, е "още една стрела в колчана срещу фалшиви твърдения, че тази болест е точно като грип".

Отделно проучване, публикувано във вторник, установи, че повече от един на всеки 10 ученици в гимназията и над една трета от училищния персонал, който е имал COVID-19 в Англия, са имали постоянни симптоми.

Най-честият симптом, докладван от персонала и учениците, е слабост или умора, докато персоналът е по-склонен да изпитва задух, отколкото учениците, според изследването на Службата за национална статистика (ONS).

Като цяло ONS изчислява, че 970 000 души във Великобритания страдат от продължаващи симптоми след инфекция с COVID-19.

Данните, базирани на самооценка на симптомите, също предполагат, че 384 000 души все още живеят със симптоми година след инфекцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


146
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко по малко неваксинираните ще изчезнат от сайта. Някой ще е прекалено уморен за да лъже, друг ще се е концетрирал да поеме още една глътка въздух за да се моли за ваксина, а на по-нещастните вече няма да им трябва нито ваксина, нито въздух.
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
единствения съм който направих справка на две централни гробища в софия, казаха, че по 5/6 погребения се извършват на ден, изглежда статистиката ни е на ниво
77
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз го карах половин година и нищо ми няма въпрос на организъм
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
депутатите обаче имат хибрид в тях, няма болни, няма заразени, няма починали, е тва се казват депутати, здрави хора, нека пишещия дето лежи в болници а улиците фул като лятото на морето
75
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Медиите станахте като тpoловетe, които пишат под статиите ви! Имате определен брой статии на ден!!!!
74
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Престарахте се! Мрем повече българинът винаги е по-свят от Бог. Най-страшната вълна е у нас. Българинът е най-нееваксиниран по света, щото е ***, нищо, че е ***. Ако бт мен се научи поне да пише щеехпостижение, но вируса няма отношение.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 77 според данни от снимката е от: "September 25, 2020 08:34 AM" починал в Италия пациент, изглежда не може да си търси правата
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ковид знае, че депутатите са имунизирани в съда и не подлежат, ковид е за страхливците, нито един депутат не се страхува защото знае кво се сервира, все паск са вип персони
71
2
 
9
 
! Отговори
Снимка преди 2 години
Ако съм на мястото на тоя човек дето са го снимали, ще намеря фотографа и ще го осъдя, след което ще осъдя и сайта. Човека може да не иска да го показвате в това състояние
70
0
 
6
 
! Отговори
11 преди 2 години
"Над половината от пациентите (57%) са имали поне една дълга характеристика на COVID, регистрирана през шестте месеца след заразяването, и една трета (37%) през 90 до 180 дни след поставянето на диагнозата" - Ей тва 6 месеца са си 180 дена. Какви са тия несвързани и нелогични глупости? Значи 57% са имали 180 дни след заразяване, а 37% 180 дни след поставяне на диагноза. Аве кой ги учи на аритметика тез глупaци не мога да разбера?
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
бройката която умираше преди + математична добавка от + 38% е сготвеното всеки ден, който ви сервират като "починали от ковид"
68
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къш, бе! Лъжите ви вече не връзват.
67
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пак ли няма депутатите сред болните при струпани 240 които се виждат всеки ден с кой ли не?
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
здравни за да починеш на стълбите или да не те вземат никъде, плащаш за кво реално?
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
гладен, жаден, без работа, ваксината вземете, тя е пророка, тя е по важна от яденето и жаждата, само ваксината, глада и безработицата в която ви оставят, те не са важни, че ще починете, трябва инжекцията да бъде, тя е новия бог
64
4
 
4
 
! Отговори
Цял живот плащаш преди 2 години
И накрая те пишат Ковид, понеже пътеката се изплаща по-добре. Това е да умреш без достойнство за едни жълти стотинки в досието ти да не пише истинската причина .. това е все едно да се родиш и да ти дадат фалшиво Егн
63
2
 
6
 
! Отговори
А ние ще страдаме преди 2 години
още по-дълго от вашите "публикации" на тема Ковид, коя от коя по-нелепи. Този вирус се оказа златна кокошка за "журналистите", освен за фармацевтичните компании. Колко пари получавате, за да тормозите всеки ден хората с "новини" кой на колко години умрял, колко придружаващи заболявания имал / нямал, кога щяло да има локдаун... Колко пишман математици, вирусолози, имунолози и какви ли не още врачки цитирате всеки ден?! Сутрин "прогнозата" е една, вечер друга, накрая трето се оказва! Аман от вас!
62
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и чалгарите разчистват, е оня ден ли там кога било и от тях почнаха, той им казвал, че е по добре без маска, те забрана да не я е махал, кой ли знае под кво налягане му е пуснат кислорода и е станал на кашкавал дроба му
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43: Обяснението [им] е, че ако не си преболедувал, може да отнеме повече време на организмът да произведе антитела (2-3 седмици). Ако обаче имунната система е "видяла" част от вируса (spike protein-a), или ще произведе бързо антитела, или вече ще има налични такива. Разбира се, тук не се отчита как/дали антителата пазят от нови варианти на вируса, а също и колко са значими антителата в имунния отговор (има различни имунни клетки).
60
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълни глупости.