Проф. Аргирова: Човек не губи имунитет при спад на антителата

Високата смъртност у нас е заради липса на ваксиниране
29 сеп 2021 12:57, Петя Славова
30
Проф. Аргирова: Човек не губи имунитет при спад на антителата
Снимка: БГНЕС

Антителата срещу коронавируса спадат, но това не значи, че човек губи имунитет. "Кривата на нарастване и спадане е съвсем нормална", обясни пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Специалистът обясни, че има и клетъчен имунитет - клетки, които запазват паметта за антигена, с който сме имунизирани - в случая част от вируса, и когато отново настъпи среща с този вирус, те се размножават страшно бързо - само за ден-два започват да синтезират въпросните антитела.

Според проф. Аргирова причината да сме първи по смъртност е, че сме последни по ваксинация. По думите ѝ досега трябваше поне 50% от населението да е получило и двете дози ваксини.

Още по темата

Вирусологът допълни, че е направила справка в болница "Токуда". За един ден от 40 души, преминали през спешното отделение с оплаквания, възможни при ковид, само един е ваксиниран.

"Ваксините помагат, абсолютно помагат, засега помагат и при всичките тези нови мутанти и варианти тези ваксини са ефективни. Това е истината", категорична беше проф. Аргирова.

Тя обясни, че третата доза е препоръчителна на първо място за възрастните хора над 65 години, но не за всички, защото при тези възрастни се наблюдава избледняване на имунитета - много по-бавно се образуват антитела след ваксинация и е по-дълъг периодът, докато те се формират.

Според нея втората група, които е добре да си поставят трета доза, са хора, които страдат от някакво заболяване, при които има намалена функция на имунната система. Това са трансплантирани, хора на лечение по повод онкологично заболяване, хора с автоимунни тежки заболявания и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като има. Антитела що не ми дават сертификат? Нито ще се бода нито ще им дам да ми бъркат с клечки в мозъка
13
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само при ваксинираните ли не се губи имунитет? Защо тогава все повече държави принуждават за трета игла? При това масово. След това ще последва четвърта. Прекаралите го със симптоми и без симптими имат ли загуба на имунитет? Нищо не се споменава. След като ваксината на базата на първия ковид19 помага при всички мутации и варианти, то защо трябва да се ваксинираш ако си изкарал някой от мутациите и ватиантите?
12
2
 
25
 
! Отговори
НИЩО ОБЩО преди 2 години
"Високата смъртност у нас е заради липса на ваксиниране"НЕ. БЪЛГАРИЯ И ПРЕДИ КОВИД БЕШЕ НА ЧЕЛНИ МЕСТА ПО СМЪРТНОСТ В ЕВРОПА! ВАКСИНИРАНЕТО НЯМА НИЩО ОБЩО. ВИЖ, НАЧИНЪТ НА ЖИВОТ, СТРЕСА, ОТРОВНИЯ ВЪЗДУХ И ХРАНА, СКОТЩИНАТА, ХРОНИЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ЛИПСАТА НА ЗДРАВОПАЗВАНЕ СА РЕАЛНИ ФАКТОРИ ЗА ВИСОКАТА СМЪРТНОСТ.
11
0
 
20
 
! Отговори
извод преди 2 години
Високата смъртност е от липсата на имунитет. Липсата на имунитет е функция на начина на живот, храна, въздух, стрес, безпаричие или безперспектива.
10
2
 
21
 
! Отговори
Всъщност преди 2 години
Високата смъртност у нас е в резултат на нефелно лечение.Не само на ковид, а и на бая други заболявания
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ам други вируси регистрирани в Токуда няма ли, ка?
8
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Служител съм в Токуда и смея да кажа, че говорите пълни глупости, регистрирани са повече от 40 души, някои с Ковид, други с други не Ковид респираторни вируси, и накрая от всички явили се при нас около 20 души са ваксинирани. От де я изср..те тая справка не знам
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професеорке, ам що мълчиш за двукратно преболедувалите кат мен и двата пъти като лека настинка, ам плямпаш само за ваксинираните. Аз съм лекар и се забавлявам като ви чета колко народ преболедува и не е нужно да се боде с тия л..на
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле, как ли се сети, че не се губи имунитета като спадат антителата? Да не би да са се забавили да й преведат хонорара, от което паметта й да се е избистрила и да си е спомнила какво е учила някога?
5
16
 
9
 
! Отговори
Бабо преди 2 години
Здравната култура на *** се простира до ракията и салатата. Възсрастните ми роднини си изписват сами антибиотици, за щяло и нещяло и се самолекуват, както им дойде. Повтаряйки "с хапчета 7 дена, без хапчета една седмица". Профилактичен преглед не са чували, докато не ги заболи толкова, че да им пречи да хдоят/дишат/спят/ядат, не ходят на лекар. Та ковид е утежнява ситуацията, ама нещата са по-комплексни, от това да посочим с пръст ковид
4
16
 
7
 
! Отговори
Rosa преди 2 години
Хорнично болно население, което се лекува с "едноседмична прочистваща диета с ленено семе", отвратителна здравна система и конспирации на макс = пъври по смъртност. Ама като мисли човек, че тридневно цъкане в Гугъл и е специалист то вируси и инфекции, така ще е. За съжаление покрай сухото гори и мокрото.
3
2
 
28
 
! Отговори
В. преди 2 години
А който има имунитет и без антитела какво, зорлем ли ще го заразите с ваксините ви?
2
3
 
27
 
! Отговори
Кантарджиев преди 2 години
Аргирова, върви да си биеш третата игла.
1
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причината е в хронично болното ни население, бабо Радке. И това не е от днес, нито от вчера.