Омбудсманът: На много места няма достъп до COVID зони

Нужен е механизъм за предписване и получаване на лекарствата
30 сеп 2021 15:32, Анисия Иванова
9
Омбудсманът: На много места няма достъп до COVID зони
Снимка: БГНЕС

На много места в страната пациентите нямат достъп до COVID зоните. За това алармира омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до здравния министър д-р Стойчо Кацаров и управителя на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев.

"С разбиране към необходимостта от осигуряване на гарантиран достъп на гражданите със симптоматика на COVID-19, която не налага постъпване в болница, до прегледи, лабораторни и образни изследвания и домашно лечение, заплащани от НЗОК, както и от избягване контакта им с останалите пациенти, бих искала да изразя безпокойството си от информацията, че разкритите към момента COVID зони, чрез които се очаква това да бъде постигнато, не осигуряват равномерно и достатъчно покритие на цялата страна, както и за проблеми в тяхната дейност“, пише омбудсманът.

Така на практика в много райони на страната, в това число отдалечени и труднодостъпни населени места, пациентите реално нямат достъп до COVID зона, а за да стигнат до най-близката такава се налага да ползват транспорт, в нарушение на противоепидемичните мерки.

Доц. Ковачева изразява тревога и от изявленията на общопрактикуващи лекари и представители на тяхното сдружение, според които COVID зоните на практика не работят, пациентите реално се насочват към личните лекари, които пък не разполагат с правомощията да предписват необходимите за лечение лекарства, с което се нарушава правото на достъп на гражданите до лечение, заплащано от НЗОК.

Омбудсманът допълва, че при заплащане от НЗОК на домашното лечение на пациенти с COVID-19, се наблюдават проблеми и при предписването, и при получаването на лекарствени продукти. Проблемите са в техния списък, реда за предписване, продължителността на лечението и нивото им на реимбурсиране от НЗОК, включително и поради липсата и недостига на някои от лекарствата в аптеките.

„Бих искала също да отбележа и проблема, произтичащ от необходимостта електронната рецепта, съдържаща до три лекарствени продукта, да бъде изпълнена от една аптека, което често е невъзможно и създава сериозни затруднения за гражданите и рискове за работещите в аптеките“, посочва още общественият защитник.

Затова в препоръката си Диана Ковачева настоява за преразглеждане на списъка на лекарствените продукти за домашно лечение на COVID-19 и на нивото им на заплащане от НЗОК. Омбудсманът е категорична, че за да имат реален достъп гражданите до лечение с необходимия обем, продължителност и качество е нужен гъвкав механизъм за предписване и получаване на лекарства за COVID.

"Във връзка с изложеното, със загриженост за правата на гражданите в здравеопазването в условията на пандемия от COVID-19 и на основание предоставените ми от Закона за омбудсмана правомощия, се обръщам към Вас за информация за предприетите по посочените въпроси действия, както и с препоръка за обсъждане и предприемане на мерки за своевременно решаване на проблемите и гарантиране на реален достъп на пациентите до съвременна диагностика и лечение на COVID-19 в условията на извънболничната медицинска помощ“, настоява общественият защитник.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетила се Мара,да се ....Нали това й обясняваха миналата година. Системата ни не е пригодена да издържи голям натиск от заболели и се заложи на мерките. Ама омбудсманката си е антиваксърка . Сега лее крокодилски сълзи
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В медицината се лекува по алгоритми и никой лекар не излиза от тях, защото ако пациента умре ще е виновен лекаря и ще могат спокойно да го съдят. Лошото за тези с купени сертификати е, че има разлика в алгоритъма на лечение за ваксиниран и неваксиниран. Реално ги лекуват като за ваксинирани с антитела, а те не са. Което означава много голяма вероятност за смърт в болницата. Влезе ли такъв човек в болница е почти сигурен пътник. Копирайте и поствайте постоянно този пост, за да спасите живот.
5
4
 
3
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Никакви COVID зони за 18+! Никакви безплатни лекарства и изследвания за COVID за 18+!Има ваксини отдавна, който е искал да се ваксинира!
4
1
 
5
 
! Отговори
СПЕЦ ЗОНИ преди 2 години
Където се създават ВСИЧКИ условия, за ДА МУТИРА ВИРУСЧЕТО браво и хвала.
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви лекарства и никакво лечение, според тези няма вирус, имаха възможност да се ваксинират.
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е как няма? Я вижте как министъра на здравеопазването се бие в гърдите, че се справят.Пак ни вкараха в зоната на здрача тия комунисти, ама мазно така, та болшинството да не се усети че го обладават.
1
2
 
7
 
! Отговори
то пък преди 2 години
щот валяло от желаещи