Страх у политиците да подкрепят ваксините, да не губят гласове

С фалшивите сертификати за ваксинация се манипулира статистиката
30 сеп 2021 13:08, Елка Василева
84
Страх у политиците да подкрепят ваксините, да не губят гласове
Снимка: архив, БГНЕС

„Изглежда нашите политици са изключително страхливи да подкрепят ваксините, за да не изгубят гласоподаватели, които са настроени срещу ваксинопрофилактиката.“ Това каза адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, пред БНР.

Тя определи това като „изключително неприятен проблем, защото каскадата от избори ни постави в ситуация политиците да говорят удобни неща за привличане на гласоподаватели, без да се интересуват, че това тяхно говорене се отразява сериозно върху общественото здраве“.

Отдели се прекалено голямо внимание на третата доза ваксина, при условие, че имаме сериозен проблем с първата и втората, смята Шаркова.

Още по темата

Според нея юридически поставянето на трета доза е off label, извън кратката характеристика на продукта, доколкото Европейската агенция по лекарствата все още не се е произнесла за бустерните дози. Освен произнасяне на експертния съвет по тази тема е необходимо и министърът на здравеопазването да регламентира това, подчерта Мария Шаркова.

„Това не е сторено и поради тази причина лекарите, които прилагат тази трета доза, са поставени, изложени са на риск, особено при възникване на някакви сериозни нежелани постваксинални реакции у пациентите. Не е редно медицинските специалисти да изнесат отговорността при поставянето на тази трета доза. МЗ трябва да си влезе в ролята,“ каза специалистът.

Относно ваксинирането на бременните жени Шаркова припомни, че експертният съвет по акушерство и гинекология е излязъл с ултимативна препоръка те да не се ваксинират, „която не беше основана на съществуващите научни доказателства.“

Впоследствие препоръката е била свалена, но според Шаркова „вредата вече беше нанесена“.

Всеки, който не се ваксинира, допринася за това да се затруднява достъпът до медицинска помощ в препълнените болници в условия на пандемия, заяви Мария Шаркова.

Относно фалшивите сертификати за ваксинация тя изтъкна, че по този начин се манипулира статистиката и „се създава още по-голям риск за общественото здраве чрез подобни престъпни практики“.

„Когато прекалено много тежко болни ваксинирани хора постъпват в болници и умират, може да се проследи, има такава възможност – къде са издадени техните сертификати, кога са поставени тези ваксини,“ обясни специалистът.

Мария Шаркова е „изключително впечатлена“ от случая във Варна, в който антиваксъри нападнаха пункт за ваксинация.

Според Шаркова с проверката си, включваща медицинските специалисти в самия пункт, прокуратурата е подпомогнала „разпространението на абсолютно неверни и невежи тези по отношение на разрешението за тези ваксини, включително разкриването на този пункт“. Така според юриста „фалшива информация е подемана от прокуратурата и легитимирана от властите“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВЕРНО ЛИ ЩО ТАКА
53
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърите скоро ще бачкат хоум офис. Тоест както и сега ще си лежат на дивана и ще ***.
52
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо Марийчето да докаже, че някой е с фалшив сертификат и тогава да говори. В противен случай ще я обвиня, че чете мненията от фейса, била чула от баба Пена, че имало фалшиви сертификати, гледала е клипче в youtube, че някой продавал някъде такива и т.н. Доказано е, че наистина ваксинирани хора умират от Ковид. Когато докаже, че някой с фалшив сертификат е починал от Ковид и когато докаже колко процента от ваксинираните починали от Ковид са били с фалшиви сертификати да заповяда пак!!!
51
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде сега увъртания и оправдания! Бе как в началото когато обявяваха болните, тежко болните и умрелите с гробовен глас никой не възропта че може да има фалшиви данни, а сега видите ли, сертификатите масово били фалшиви! Аз що не видях един със фалшив сертификат или доктор, който да предлага фалшиви сертификати? Как да вярваме на такива? Еми то като приказката за лъжливото овчарче! Даже един път да се случи да кажат нещо вярно, то няма да има кой да им повярва...
50
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичките са слуги на дявола, само чакайте да минат изборите и ше видите как ше почнат да ви ограничават и затварят. Обаче дните им са преброени, Бог още малко ще ги потърпи за да изпита българите.
49
4
 
30
 
! Отговори
Истината преди 2 години
Каквито и препоръки да идват от ЕС след сформирането на правителство, колкото и пари да наливат, каквото и да правят, българите никога няма да си бият тези фалшиви ваксини. Защо мислиш, че новото правителство ще промени нещо? Нищо не може да промени. Следователно е безсмислено да се говори за това какво ще прави то. Не е ясно защо някои хора си мислят, че нещата ще се променят с новия кабинет!
48
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те едно време много "будни" са били против християнството, ама с Борис I бързо е решил проблема. Та и сега ще е така.
47
2
 
24
 
! Отговори
Шарковааа преди 2 години
Ясно е че си от лагера на платените ваксино промоутъри, ама като си изключително впечатлена от "нападението" на пункта във Варна, което който се постара да гледа видеото видя, че изобщо не е нападение а медиите се съсипаха да преувеличават, вземи жено продажна кажи как точно се съхраняваха тези ваксини и защо аджаба нямаха разрешително ?Някой постара ли се в тая държава да изследва съсдържанието им?Ако на *** с каруцата му платя и той ще обяснява колко са полезни.
46
0
 
20
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Защо да вярваме на Шаркова , след като знаем , че има интерес да говори така ?
45
0
 
15
 
! Отговори
ТЕ НИ ИЗЛЪГАХА ! преди 2 години
Че ваксините ще са абсолютно доброволно решение .Без да ни притискат по 2-ри и 3-ти начин . Напълно ПРАВИЛНО е наши съмишленици да ни помогнат срещу лъжците . Тяхните доводи са лъжливи и искат ваксинация на всяка цена дори на пеленачето ! Тази ваксина е много важна за НЯКАКВИ ХОРА който даже са ИЗВЪН Б-я .Съвсем скоро след като се сформира правителство ще почнат препоръки от ЕС как всички да бъдем ваксинирани ,даже и пари ще налеят само и само да ни боцнат .
44
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква е тази Шаркова? Явно като всички феминистки си мисли, че светът се управлява от нея и хората ще я слушат, мислейки я за учителка. Тя наистина се е продала и е полудяла. Определено няма да заблуди хората. Толкоз за тази феминистка.
43
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В медицината се лекува по алгоритми и никой лекар не излиза от тях, защото ако пациента умре ще е виновен лекаря и ще могат спокойно да го съдят. Лошото за тези с купени сертификати е, че има разлика в алгоритъма на лечение за ваксиниран и неваксиниран. Реално ги лекуват като за ваксинирани с антитела, а те не са. Което означава много голяма вероятност за смърт в болницата. Влезе ли такъв човек в болница е почти сигурен пътник. Копирайте и поствайте постоянно този пост, за да спасите живот.
42
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ама" от кога стана забранена вметка, че я триете?
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Марийооо проста Шаркова, аз не съм се ваксинирал и болница само на картинка съм виждал. Как точно затруднявам достъпа до медицинска помощ в препълнените болници???
40
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От двамесеца търся продавач на фалшив сертификат - *** няма, пусто. И 500.00 лв. бях готов да платя, ама няма! Само ковидарски опорки и нищо друго!
39
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Досега няма един случай на доказан фалшив сертификат. Тази опорка се пробута от ШЗО-то и ваксърските слуги, за да оправдаят безсмислието на начинанието, за което светът плати такава висока цена, защото истината - че инжекциите не струват нищо, рано или късно щеше да стане видна! Елементарни мошеници!
38
1
 
15
 
! Отговори
що така бе Миме преди 2 години
Това не е сторено и поради тази причина лекарите, които прилагат тази трета доза, са поставени, изложени са на риск, особено при възникване на някакви сериозни нежелани постваксинални реакции у пациентите.Амчи, нали ваксините бяха абсолютно безвредни, за какъв риск иде дума?
37
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отваряйте урановите мини за антиваксъри.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам пенсионерите с по 300 лева пенсия, откъде извадиха пари за фалшиви сертификати...
35
1
 
12
 
! Отговори
само Възраждане преди 2 години
е надеждата да не са задължителни ваксините. Сега не им пука да погазват конституцията, представете си какъв терор ще е 2023-та година, когато ще има нормално сертифицирани ваксини - не експериментални.