Страх у политиците да подкрепят ваксините, да не губят гласове

С фалшивите сертификати за ваксинация се манипулира статистиката
30 сеп 2021 13:08, Елка Василева
84
Страх у политиците да подкрепят ваксините, да не губят гласове
Снимка: архив, БГНЕС

„Изглежда нашите политици са изключително страхливи да подкрепят ваксините, за да не изгубят гласоподаватели, които са настроени срещу ваксинопрофилактиката.“ Това каза адвокат Мария Шаркова, специалист по медицинско право, пред БНР.

Тя определи това като „изключително неприятен проблем, защото каскадата от избори ни постави в ситуация политиците да говорят удобни неща за привличане на гласоподаватели, без да се интересуват, че това тяхно говорене се отразява сериозно върху общественото здраве“.

Отдели се прекалено голямо внимание на третата доза ваксина, при условие, че имаме сериозен проблем с първата и втората, смята Шаркова.

Още по темата

Според нея юридически поставянето на трета доза е off label, извън кратката характеристика на продукта, доколкото Европейската агенция по лекарствата все още не се е произнесла за бустерните дози. Освен произнасяне на експертния съвет по тази тема е необходимо и министърът на здравеопазването да регламентира това, подчерта Мария Шаркова.

„Това не е сторено и поради тази причина лекарите, които прилагат тази трета доза, са поставени, изложени са на риск, особено при възникване на някакви сериозни нежелани постваксинални реакции у пациентите. Не е редно медицинските специалисти да изнесат отговорността при поставянето на тази трета доза. МЗ трябва да си влезе в ролята,“ каза специалистът.

Относно ваксинирането на бременните жени Шаркова припомни, че експертният съвет по акушерство и гинекология е излязъл с ултимативна препоръка те да не се ваксинират, „която не беше основана на съществуващите научни доказателства.“

Впоследствие препоръката е била свалена, но според Шаркова „вредата вече беше нанесена“.

Всеки, който не се ваксинира, допринася за това да се затруднява достъпът до медицинска помощ в препълнените болници в условия на пандемия, заяви Мария Шаркова.

Относно фалшивите сертификати за ваксинация тя изтъкна, че по този начин се манипулира статистиката и „се създава още по-голям риск за общественото здраве чрез подобни престъпни практики“.

„Когато прекалено много тежко болни ваксинирани хора постъпват в болници и умират, може да се проследи, има такава възможност – къде са издадени техните сертификати, кога са поставени тези ваксини,“ обясни специалистът.

Мария Шаркова е „изключително впечатлена“ от случая във Варна, в който антиваксъри нападнаха пункт за ваксинация.

Според Шаркова с проверката си, включваща медицинските специалисти в самия пункт, прокуратурата е подпомогнала „разпространението на абсолютно неверни и невежи тези по отношение на разрешението за тези ваксини, включително разкриването на този пункт“. Така според юриста „фалшива информация е подемана от прокуратурата и легитимирана от властите“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи според госпожата какво иска народът няма никакво значение - важното е общественото "здраве", което се решава от всеки друг, но не и обществото. Абе, чудя се какво ги учат в тия университети, че нямат и 100 функциониращи мозъчни клетки.
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не са ваксини!
72
0
 
7
 
! Отговори
Фалшива пандемия преди 2 години
Ако има някой, още неразбрал, че цялото представление няма нищо общо с медицината, да не говорим за здравеопазване, е неспасяем случай. Лоботомиран организъм....
71
0
 
5
 
! Отговори
DO 76 преди 2 години
Tова ли са новите опорки, имало разлика в алгоритъма на лечение вксиниран-неваксиниран. Това какво ще рече, че някои хора са повече хора от другите, така ли??ИСТИНАТА Ее , че НЯМА АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ, особено в БГ болница, хакват на болните супорнайсет антибиотика по метода проба-грешка и още един куп антикоагуланти+кортикостероиди+антиалергични и Бог знае още какво...и КОЙТО ОЦЕЛЕЕ, ОЦЕЛЕЕ, за другите им бере гайлето св.Петър...
70
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В медицината се лекува по алгоритми и никой лекар не излиза от тях, защото ако пациента умре ще е виновен лекаря и ще могат спокойно да го съдят. Лошото за тези с купени сертификати е, че има разлика в алгоритъма на лечение за ваксиниран и неваксиниран. Реално ги лекуват като за ваксинирани с антитела, а те не са. Което означава много голяма вероятност за смърт в болницата. Влезе ли такъв човек в болница е почти сигурен пътник. Копирайте и поствайте постоянно този пост, за да спасите живот.
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво означава да подкрепят ваксините какви ограничаващи правата на хората мерки се изразява тази подкрепа.ежеминутно ни облъчват с ненужна информация за това колко били умрели и ползата от препаратите който желае ще се ваксинира.
68
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power - Аз те питам дали според теб в Бг трябва еднополови двойки да осиновяват деца и дали трябва да има 31 пола, а не че съм се притеснил за гейтаците. Все ми е едно кой какво прави в спалнята си, но не ми е все едно кой ще осиновява сираците в Бг, защото разни извратеняци могат да ги ползват за разни неща... Кажи сега трябва ли и в Бг да позволим това, понеже в Швейцария са го направили и не бягай от въпроса ми, който е директен. Даже можеш с "да" или "не" да отговориш ако искаш...
67
2
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До до Solar Power: Това ,че някой се мисли за друг какво те притеснява ? Тялото си е негово да прави каквото си иска. Нали и ти така правиш с ваксинацията ? Не мислиш за общото благо а мислиш за себе си. С какво си по различен от гейтаците :) ?
66
1
 
1
 
! Отговори
прави впечатление преди 2 години
че соларката и германеца имат много сходен изказ
65
1
 
13
 
! Отговори
до Solar Power преди 2 години
"Ирландците 91% от тях си биха ваксина ? Нима са по глупави от българите ?" - И теб да те питам. В Швейцария приеха наскоро чрез референдум, че еднополови двойки имат право да осиновяват деца, а в САЩ има 31 пола (ако не се лъжа за точния брой). Кажи сега ние трябва ли да правим същото в Бг? Нали са много умни западняците, значи по твоята логика трябва, така ли?
64
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Доктор който не вярва в науката за какво е доктор" - Стига с това вярване в науката хахаха Можеш да вярваш в Бог ако искаш, а науката доказва твърденията си... :) ... Това със сертификатите първо трябва да се докаже и то да се докаже точно колко хора с фалшив са починали от Ковид и колко наистина ваксинирани са починали от Ковид. Чак тогава могат да се правят изводи. Всичко останало е "една жена ми каза"... :)
63
1
 
12
 
! Отговори
м,да преди 2 години
Доста парици дават за рекламата на Ваксини, а Шарова? :)))
62
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power Според теб, колко от ваксинираните по целия свят са наясно изобщо как работи ваксината? Има ли 10% от ваксинираните, които са прочели за mRNA, spike protein-a, да са отворили някое проучване или анализ на такова? Или "умното" им се изразява в това да слушат правителството си? Тук не сме по-глупави, просто сме по-недоверчиви и с право!
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Solar Power Вменяването на вина не е наука. Всяването на страх не е наука. Медийната пропаганда не е наука. Принуждаването чрез изнудване не е наука. Аз вярвам в науката, затова следя какво казват и про-вакс и анти-вакс учени. Това е да вземеш информирано решение, а не каквото напишат в dnes.bg
60
7
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Истината: Ами защо Ирландците 91% от тях си биха ваксина ? Нима са по глупави от българите ? Ако българите бяха по умни щяхме ли да се на последно място в Европа ? Последни по всичко :) Бедни, лошо зравеопазване, стари коли, мръсен въздух, бездомни кучета и котки навсякъде, мизерни пътища , най-висока смъртност от ковид и няма смисъл да продължавам. Който може да мисли логически ще разбере ,че ако бяхте прави (българина знае и може всичко) нямаше да е така :)
59
7
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До gg: Аз познавам 3-*** с johnson (фалшив). Правиха си точно за Гърция. Послед единия се разболя точно преди Гърция и едвам не влезна в болницата. С фалшивите просто лъжеш единствено себе си. А при доктор който ми дава фалшив сертификат или ми говори против ваксините просто няма да отиде. Доктор който не вярва в науката за какво е доктор ?!?! Затова и здравеопазването ни е на този хал..... пишман доктори.....
58
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Марийче ***, като гледам, че 90% от заминалите са над 65г, кажи ми за къв му е на 80 годишния дедо тоя фалшив сертификат, в Гърция на море ли ще ходи?
57
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато човек види правителството така да се хвърля да "защитава" населението от боледуване, трябва да се замисли защо го правят. Кога друг път е имало такова нещо - милиони за лечение, пропаганда в медиите... Ако на правителството му пукаше за здравето на хората, щяха отдавна да са оправили проблемите на здравеопазването... Просто ги натискат от ЕС и нашите искат да изглеждат добре... А може и да има някоя-друга пара в тази работа.
56
2
 
6
 
! Отговори
gg преди 2 години
Само слушам легенди за сертификати никои не ми е казал къде продават,личния лвкър ме изгони,като го питах.
55
2
 
8
 
! Отговори
В. преди 2 години
"Общественото здраве" е последното, което интересува алчните слуги на злото. А къде отиде индивидуалното здраве. Да определят от какво си предразположен да боледуваш и да те излекуват. Явно "дигиталната революция" и нанотехнологиите са само за измъкване на фондове.