Австралия отваря границите си след 18 месеца пандемия

След седмици постигат целта за 80% ваксинирано население
1 окт 2021 21:52, Елка Василева
13
Австралия отваря границите си след 18 месеца пандемия
Снимка: архив, БГНЕС

Австралия започва да отваря границите си от следващия месец, съобщи премиерът Скот Морисън.

Преди 18 месеца, след избухването на пандемията от новия коронавирус, страната забрани на своите граждани да пътуват в чужбина без разрешение.

Днес премиерът заяви, че ваксинираните австралийци ще могат да се върнат у дома или да пътуват в чужбина "след седмици", след като бъде постигната поставената цел за ваксиниране на 80 на сто от населението.

"Дойде моментът да върнем на австралийците контрола над собствения им живот. Подготвяме се за това и скоро Австралия ще бъде готова за" ново начало, каза Морисън. Той подчерта, че ограниченията заради коронавируса са спасили живота на хора.

След завръщането си от чужбина ваксинираните австралийци ще трябва да се подлагат на 7-дневна карантина вкъщи. Това ще им спести задължителната сега скъпоструваща изолация за 14 дни в хотел. Тази мярка обаче остава задължителна за неваксинираните.

През последните 560 дни пътуванията на австралийци в чужбина бяха ограничени до минимум. Семейства бяха разделени на различни континенти, като според някои оценки 30 000 граждани на Австралия са блокирани в чужбина, а чужденци не могат да отпътуват от страната, за да видят своите семейства и приятели.

По данни на австралийското министерство на вътрешните работи само за първите 5 месеца на тази година са били отхвърлени над 100 хиляди молби за влизане или излизане от Австралия.

В момента са напълно ваксинирани 64 процента от навършилите 16 години жители на най-многолюдния австралийски щат Нов Южен Уелс. Местните власти се надяват този дял да достигне 70-80 на сто през октомври.

Повечето австралийски щати обаче не са регистрирали големи епидемични вълни и планират да продължат да следват стратегията си "Нулев ковид", като ще останат затворени за останалата част от страната.

Днес австралийските власти съобщиха за близо 2100 нови случая на коронавирус през изминалите 24 часа - лек спад спрямо предходното денонощие. Повечето от тях са били регистрирани в двата най-многолюдни австралийски щата - Нов Южен Уелс и Виктория.

Смята се, че строгото затваряне на границите е помогнало на Австралия да остане сравнително слабо засегната от пандемията, отбелязва Ройтерс. В страната с население от около 25 милиона души са регистрирани общо малко повече от 107 000 случая на коронавирус. Над 1300 от заразените са починали.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
4
 
! Отговори
Белият кон преди 2 години
До 9Сиднито ли ве? Остави го него, той е луд.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
абе някой знае ли имаше един сиднито от автралия къде не съм го засичал скоро
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
отваря, ама не съвсем... може би... ако... след месец... то и затварянето и извънредното положение щеше да е само 2 седмици, ама продължават да го удължават. кой ли ще се затича да им отиде в ози-концлагера? трябва да си много на зор да си платиш и да им се завреш между палките и демократично да те пръскат със сълзотворен газ.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук пише един изперкал програмист от Австралия, който е толкова завеян, че вярваше наистина за съществуването на един представящ се за Човека-Долар от Уолстрийт, който си беше един зевзек, преподавател в УНСС, базикащ се с коментари тук. Та тоя австралиец поства редовно снимки от разходките с велосипеда си и си мисли, че живее в рая.
8
1
 
29
 
! Отговори
аборигени преди 2 години
Като гледам колко цивилизован е живота в Австралия, си мисля че там вече само аборигените водят нормален живот.
7
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като гледам и без локдаун, тука сте увредени психически.
6
2
 
21
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Психическото увреждане на хората по време на пандемията е десетки пъти по-голямо от физическото им и ще си го носят доживот!
5
3
 
21
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Това е някакъв бъзик, нали? Ще им пуснат ли интернета преди това?
4
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички отварят, защото се видя и безсмислието на мерките и качеството на "ваксините". Респираторен вирус не се подлага на контрол. На някои им увряха къртуните, че това което пише в "старите" учебници е истина. Науката не е започнала на 13.03.2020г.
3
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тя Австралия ще отвори границите си, ама дали австралийците отвън ще искат да се приберат
2
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много държави отварят от януари, имено заради факта, че икономически умират, защото туризма е единствения който ги крепи, без значение дали имат 20% ваксинирани, пишат ги 60/70 и т.н., защото без икономика са умрели като нация
1
5
 
9
 
! Отговори
Майтапчийски преди 2 години
ЩЕ ГИ ЗАТВОРИМЕ СЪС БОКО ДОЖИВОТЕН ЛОКДАУН ИЧ НЕ МИ ДРЕМИ ЩЕ МИ СЕ ПОДИГРАВАТЕ С ГОДЖИ А ???