Ваксинационните кампании на Балканите набраха скорост

Румъния и Сърбия отчетоха рекорден брой новозаразени за денонощие
1 окт 2021 18:00, Елка Василева
30
Ваксинационните кампании на Балканите набраха скорост
Снимка: архив, БГНЕС

Епидемичната обстановка на Балканите остава сложна, като през седмицата Румъния и Сърбия отчетоха рекорден брой новозаразени за денонощие. Новите случаи на COVID-19 нарастват в повечето държави, а в Турция, Гърция и Румъния се регистрира и увеличение на случаите на заразяване сред деца и юноши. Ваксинационните кампании отново набраха скорост на фона на нарастването на новозаболелите и въвеждането на изисквания за представяне на COVID  удостоверения за достъп до редица услуги и обществени пространства. Трета доза от ваксината се предлага във все повече държави на Балканите.

Следват най-важните новини, свързани с пандемията, от изминалата седмица.

Броят на новите случаи на COVID-19 в ТУРЦИЯ през изминалата седмица се движеше между 27 000 и близо 29 000 новозаразени дневно. От началото на учебната година се е увеличил двойно броят на децата, заразени с новия коронавирус. Въпреки това властите не планират затваряне на училища към момента.

Още по темата

Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че един от четирима заразени с коронавирус в Турция е дете (т.е. 25 процента от инфектираните са деца), докато преди началото на учебната година децата са били 11 на сто от заразените. През последните три седмици броят на децата, приети в болници с COVID -19, се е увеличил с 10 на сто, но за щастие няма увеличение на броя на малките пациенти в интензивните отделения.

Ще направим всичко възможно, за да не затваряме училищата и университетите, заяви министърът. Той съобщи, че се увеличава процентът на ваксинираните учители, като 92 процента от преподавателите вече са с поне първа доза ваксина.

В Турция са поставени над 108,3 милиона дози ваксини против коронавирус. 86,3 процента от населението е с поне първа доза. Около 70 процента са напълно ваксинирани. В Истанбул 66 процента от населението са с поставени две дози ваксина, в Анкара - 73 процента, а в егейския град Измир - 75 процента.

Според здравния министър Турция е на седмо място в света по брой на поставени ваксини, като изпреварва дори Германия, която се доближава до Турция по брой на населението и е производител на ваксини. Сред страните, които изпреварват Турция по брой на имунизации, са Китай и САЩ, които също произвеждат ваксини и имат голямо население.

Разработвана от Турция "коктейлна" ваксина срещу COVID -19 достигна до етап изследване върху хора. Ваксината, произвеждана от листата на растението Nicotiana Benthamiana, родственик на тютюна, има за цел да въздейства както върху спайк протеина, така и върху нуклеокапсидния протеин, обясни проф. Тарлан Мамедов от Средиземноморския университет в Анталия. Екипът на Мамедов вече над година и половина работи по препарата.

Турция работи същевременно и по още няколко вида ваксини срещу коронавируса, като в най-напреднал етап е инактивната ваксина Турковак, която се очаква да бъде въведена в масова употреба до края на годината. Отделно в страната се разработва и иновативна ваксина на базата на вирусоподобни частици /virus-like particles, VLP/.

Експерти в ГЪРЦИЯ се опасяват от двойна пандемия заради нарастването на случаите на заразени с COVID -19 и очакваното разпространение на сезонен грип. Миналата година, заради локдауна и носенето на предпазни маски на открито и в затворени помещения, сезонният грип не намери среда за разпространение, но епидемиологичните данни сега показват, че може да се стигне до взривоопасен вирусен коктейл.

Процентът на напълно ваксинираните гръцки граждани е 57,7 на сто. Специалисти предупреждават, че за да се постигне нужното ваксинационно покритие ще трябва да бъдат имунизирани най-малко още един милион души.

В Гърция вече се говори за пета вълна на пандемията. Специалисти алармират, че до края на годината 44 на сто от заразените ще са деца. Експертите очакват до средата на следващия месец на ден да бъдат регистрирани над четири хиляди положителни теста.

Въпреки че страната заема едно от ниските нива на ваксинация в Европа, данните показват окуражително намаляване на броя смъртни случаи в следствие на заразяване. Смъртността от ковид в Гърция е намаляла с 63 процента в последната вълна на пандемията. Голям е спадът на смъртните случаи при лицата над 64 години. В същото време в последните три месеца има рязък скок на случаите на заразяване на деца и юноши.

Вчера започнаха записванията за трета бустерна доза ваксина чрез специална платформа в рамките на ваксинационната кампания "Елефтерия". На този етап ще бъдат обхванати хората над 60-годишна възраст и здравните работници.

Близо половината от територията на РУМЪНИЯ вече е в т.нар. "червен сценарий" с над 3 нови случая на заразяване на 1000 жители. Вчера страната регистрира рекордните 12 032 новозаразени за денонощие. Броят на хоспитализираните и на починалите с коронавирус също непрекъснато расте, а болниците са под огромен натиск. Букурещ и 18 окръга на страната са в "червен сценарий". В столицата 14-дневната заболеваемост достигна 6,64 случая на 1000 жители. Носенето на предпазна маска в Букурещ стана задължително на оживени обществени места на открито, както и в превозните средства на обществения транспорт и на работното място.

Според данните за 28 септември Румъния се нареди на шесто място в света и на второ в Европа по брой на смъртните случаи, свързани с COVID -19. Броят на починалите нараства, като сред тях има и деца. През последното денонощие бяха регистрирани 176 смъртни случая, от които две деца на възраст до 9 години. Общият брой на жертвите на пандемията към 30 септември е 37 041 души.

Властите очакват пикът на четвъртата вълна да дойде в средата на октомври, като прогнозите са за по 20 000 новозаразени дневно в периода 15-20 октомври. "Очакват ни 2-3 горещи седмици, което означава отговорност и солидарност от всички", предупреди временният здравен министър Чеке Атила и задейства план за увеличаване на болничния капацитет за лечение на COVID -19.

Същевременно от 28 септември в страната започна поставянето на трета доза ваксина срещу коронавирус, а още в първия ден за трета игла се явиха над 25 000 души. Третата доза се поставя най-малко шест месеца след втората.

В разгара на четвъртата вълна на пандемията в Румъния се регистрира нарастващ интерес към ваксинацията. Ваксинационното покритие в страната е близо 33 процента, а в столицата Букурещ - над 51 процента, съобщи координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица. През седмицата той изнесе и данни, според които над 215 000 ученици на възраст между 12 и 19 години са получили поне една доза ваксина срещу COVID -19.

През последните седем дни СЪРБИЯ е на първо място в света по среден дневен брой новозаразени с коронавирус на милион жители, сочат данни на сайта ourworldindata.org, цитирани от белградския вестник "Данас". На 28 септември страната регистрира рекорден брой новозаразени от началото на епидемията - 8467 от 26 292 тествани проби.

Според последните данни Сърбия има средно 985 новозаболели дневно на милион жители. След нея се нарежда Монголия с 896 и Гренада с 863 на милион жители. На четвърто и пето място са карибските островни държави Антигуа и Барбуда и Доминика, след които се нарежда Черна гора.

На двуседмична база Сърбия е на второ място в света с 14 017 случая на милион жители. По смъртност обаче на първо място в Европа са Черна гора, България, Северна Македония и Румъния, а Сърбия е 15-та в света по този критерий, пише "Данас".

По показатели за 14-дневна заболеваемост спрямо броя на населението ЧЕРНА ГОРА се нарежда на второ място в региона, след Сърбия, с най-голям брой новозаразени. В момента в страната има 7090 активни случая на COVID -19 при население от около 650 000 души.

На заседание вчера на правителствения Съвет за борба с коронавируса бе решено да не се въвежда изискване за представяне на дигитален ковид сертификат за достъп до магазини за хранителни стоки с площ над 1000 кв. м., след като бе отчетено леко намаляване на броя на заболелите и хоспитализираните, съобщи в. "Побиеда". Институтът по обществено здраве може да обяви промени в противоепидемичните мерки на 8 октомври, в зависимост от развоя на ситуацията.

В Клиничния център на Черна гора в момента се намират 116 пациенти с ковид инфекция, от които с опасност за живота са 57 души.

В Черна гора с първа доза са имунизирани 53,3 процента от пълнолетното население, а с две дози - 46,3 процента, съобщи агенция МИНА. Досега в страната са поставени 455 035 дози ваксини против коронавирус.

След протести, при които се стигна и до използване на сълзотворен газ, СЛОВЕНИЯ частично облекчи изискванията за представяне на т. нар. "ковид-паспорти". В края на миналата седмица правителството реши да не се изискват ковид-удостоверения за работещите от вкъщи, както и за зареждане с горива, ако клиентите не влизат в затворената част на бензиностанциите. Изискването за представяне на ковид-паспорт за зареждане на гориво накара много словенски граждани да оставят автомобилите си по бензиностанциите и така се блокираше зареждането с гориво за всички.

Мярката обаче се запазва за ползване на повечето услуги, за посещение на спортни събития на открито и закрито, а за работа с физическо присъствие работодателите са длъжни да извършват редовно тестване на служителите си, които не са ваксинирани или преболедували COVID -19 за собствена сметка.

Местно издание съобщи, че оборотът на по-голямата част от ресторантьорската индустрия в Словения е спаднал с 30-50 процента след въвеждането на COVID паспортите. Председателят на Словенското сдружение за ресторантьорство и туризъм Блаж Цвар изрази надежда, че правителството ще премахне това изискване поне за външните части на заведенията.

През седмицата Словения взе решение за временно спиране на ваксинацията с препарата на Янсен след смъртта на 20-годишна жена от мозъчен кръвоизлив. Министърът на здравеопазването Янез Поклукар заяви, че случаят е съобщен като възможна странична реакция от ваксинацията, поради което консултативна група е взела решение да преустанови временно имунизацията с този препарат.

ХЪРВАТИЯ вече ще изисква COVID сертификат от здравните и социалните работници. От следващата седмица всички служители в сектора на здравните и социалните грижи трябва да бъдат ваксинирани или да представят негативен тест за COVID -19. "Тези, които не искат да се ваксинират или да се тестват и не са преминали през болестта, няма да бъдат допускани до работните си места и няма да може да получават заплатите си", обяви здравният министър Вили Берош. Според представени от него данни 70 процента от персонала в здравната система е ваксиниран, а сред лекарите този процент е 86 на сто.

Министърът каза, че COVID сертификати ще се изискват от 4 октомври и от пациентите, които не се нуждаят от спешно лечение.

Броят на коронавирусните инфекции в Хърватия нараства през последните няколко седмици. През последното денонощие в страната са регистрирани 1710 нови случая, а делът на положителните тестове е 17,68 процента. В болници се лекуват 745 пациенти с COVID, от които 99 са на изкуствено дишане.

До 29 септември в Хърватия са били поставени над 3,42 милиона дози ваксина срещу COVID -19. Около 53 процента от възрастното население е получило поне една доза, а 50,24 на сто са напълно ваксинирани.

Ваксинацията в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ върви с добро темпо. До 29 септември са били ваксинирани 786 979 души, като 726 625 са напълно ваксинирани, съобщи вчера министерството на здравеопазването. 181 души са получили и трета бустерна доза, която се прилага в Република Северна Македония от 27 септември. Третата доза се поставя шест месеца след втората.

По данни на здравното министерство 35 процента от населението е напълно ваксинирано.

В АЛБАНИЯ учебната година най-после започна в понеделник, след като началото бе отлагано два пъти заради епидемичната обстановка. Около 480 000 ученици започнаха присъствени занятия при спазване на противоепидемичните мерки. Всички учители, които не са ваксинирани, ще трябва да представят отрицателен тест за COVID -19 всяка седмица.

РЕПУБЛИКА КИПЪР регистрира в сряда 123 новозаразени от общо 46 347 PCR и бързи антигенни тестове. Делът на положителните резултати е 0,27 процента, съобщи вчера здравното министерство. През отчетеното денонощие не са били регистрирани смъртни случаи, свързани с COVID -19.

Според последните данни 81 пациенти с ковид са хоспитализирани, като 35 от тях са в тежко състояние. Министерството уточни, че 67,86 процента от хоспитализираните не са ваксинирани.

Бустерна доза ваксина се предлага на лица на възраст 83 години и повече. По данни на министерството в понеделник са били поставени 1706 бустерни дози, а във вторник - 1441.

Кипърските здравни власти преместиха Франция, Испания, Нидерландия и Уругвай от червената в оранжевата зона по отношение на епидемичния риск. Промените, които влязоха в сила вчера, означават, че от пътуващите от тези държави се изисква отрицателен лабораторен тест за COVID, направен до 72 часа преди полета към Кипър.

В болници в КОСОВО към 30 септември са лекувани 247 пациенти с коронавирус, съобщи Косовапрес. Здравните власти съобщиха, че броят на хоспитализираните с коронавирус продължава да намалява. 127 от хоспитализираните са на кислородна терапия, а 27 от тях са в тежко състояние в интензивни отделения.

На 29 септември Косово регистрира два смъртни случая, свързани с COVID -19, и 66 новозаразени от направени 4633 теста (1,4 процента положителни).

През отчетеното денонощие са били поставени 13 414 дози ваксина, а от началото на ваксинационната кампания - 1 312 912 дози. Към 29 септември 520 182 граждани на Косово са получили двете дози на ваксината.

През последната седмица в БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА се забелязва спад на броя на потвърдените случаи на COVID -19, съобщи Институтът за обществено здраве. На ниво Федерация Босна и Херцеговина седемдневната заболеваемост възлиза на 117,4 случая на 100 000 жители. В момента активните случаи в страната са 7426. Здравните власти в Босна съобщиха, че през последните 24 часа от коронавирус са починали 29 души. В същия период са регистрирани нови 1000 случая на заразяване с коронавирус от 2823 обработени лабораторни теста.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сърбите рекордьори по ваксини и сега рекордьори по заболели ....
23
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Идио.тите на Европа ни викат.
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сетили се! Все със закъснение. Къде са спали цяло лято? Все големи многознайковци се извъдиха
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Набрали скорост! нийд фор спийд
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВАКСИНИРАНЕ= РЪСТ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Фучат с двеста...
18
4
 
16
 
! Отговори
Овцете преди 2 години
Жално блеят, че козите не искали да влизат в кошарата
17
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18: Не сме скапана нация, просто сме най-лъганата нация, с най-корумпирани политици. Станали сме по-недоверчиви. Добре че...
16
1
 
6
 
! Отговори
Oна преди 2 години
До Анонимен 18,Забравили сте да сложите кавички на думата скапана.
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ванга е предрекла,че точно от България ще има духовно пробуждане, ние сме на друго ниво,последните ще станат първи. Нищо не е статично,предсказват ни че ще бъдат най-зле , но да видим кой-кого. Дори най-големите държави са го зациклили яко, и им трябват имигранти и какви ли не иновации ,за да забавят апокалипсиса към който са се запътили. Ваксините са само началото.
14
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турция 86% ваксинирани, Гърция 58%, Румъния 33%, Сърбия 50%, Черна Гора 53%, Хърватия 53%, Македония 35%, България 18%. Боже, защо сме такава скапана нация.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако кампаниите им са като тук ваучери и тромбола, няма да има много ефект. Тук се видя, че не сме послушковци като на запад. Има ли и 5% от набоцканите, които са се информирали, или всички от страх или за да пътуват, или за някоя дрънкулка?
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинационните кампании набраха скорост, а ваксинацията си стои на едно място.
11
6
 
20
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Не прочетох, пише ли нещо друго освен медико-фашистка пропаганда?
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата набира скорост.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само внимателно със скоростта, че да не стане катастрофа с два картофа.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Както чърчил е казал, "увеличете дозата", затова и продължават да пръскат нашите братя
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
8 - безумията текат с пълна сила. До оня ден Словения искаше дори хората, които работят от вкъщи да се тестват веднъж седмично, че случайно да не заразят някой паяк.
6
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е добра новина. Колкото повече заразени, толкова по-бързо всички ще го минат този грип и после на кого ще си пробутват "ваксините"?
5
2
 
10
 
! Отговори
НЕумен преди 2 години
То си следващият коронясан, споко.