Какви са COVID ограниченията по света?

СЗО констатира, че целта й за ваксинация не е постигната
Обновена: 3 окт 2021 21:14 | 3 окт 2021 20:52, Нели Христова
40
Какви са COVID ограниченията по света?
Снимка: БГНЕС

Вариантът "Делта" промени плановете за връщане към нормалното на много държави, а ограниченията се върнаха. Ето кое е най-важното във връзка с коронавируса по света в периода от 25 септември до 1 октомври, събрано от БТА.

ЕВРОПА

Франция

От 30 септември здравният пропуск във Франция влезе в сила и за тийнейджърите. Мярката вече важи за подрастващите от 12 до 17 години. Във Франция на непълнолетните от тази възрастова група бе осигурена възможност да се ваксинират срещу COVID от юни, поради което изискването влезе в сила за тях по-късно. Санитарният сертификат, съдържащ кюар код, удостоверява че човек е ваксиниран срещу COVID-19, прекарал е причиняваното от новия коронавирус заболяване през последните 6 месеца или си е дал наскоро отрицателен тест. Пропускът се изисква за посещение на ресторант, вътрешни полети и пътуване с влакове, за ходене на кино или на басейн. Засега не е ясно докога ще е в сила мярката. Въпреки че епидемичната обстановка във Франция се поуспокои от средата на миналия месец, сега властите подготвят законопроект, с който изискването да остане в сила и след 15 ноември.

Австрия

В Австрия от 27 септември влязоха в сила нови правила за лицата, които са били в контакт със заразени с коронавирус. За тези, които са били в пряк контакт със заразено лице (т.нар. група К1), задължителната карантина бе съкратена на пет дни. Допреди промяната този срок беше двойно по-дълъг. След петия ден е задължително да бъде направен писиар тест и при отрицателен резултат карантината се прекратява. Отпадат мерките за лицата от кръг К2 - хората, които са били в контакт с лица от кръга К1. Допреди промяната лицата от К2 не бяха поставяни под карантина, но бяха длъжни да ограничат контактите си, да избягват търговската мрежа, обществения транспорт и местата с голямо струпване на хора, като непрестанно следят здравословното си състояние и съобщят за появата на някакви симптоми, сочещи възможност от зараза с COVID-19. Тези нови мерки за контактните лица бяха приети поради влезлите в сила по-строги ограничителни мерки за достъп до различни мероприятия и за задължително носене на маски от типа ФФП2.

Нидерландия

От 25 септември в Нидерландия влезе в сила изискване за показване на здравен сертификат от хората над 13-годишна възраст, които искат да посетят ресторант, културно или спортно събитие, но темата предизвиква спорове. Притежателите на паспортите ще доказват с тях, че имат пълна ваксинационна защита срещу COVID-19 или че са преболедували заболяването. С него може да бъде удостоверено и наличие на отрицателен тест. Стартът на употребата на COVID-19 паспортите бе възпрепятстван от хакерски атаки. В резултат на атаките е имало затруднения да бъде свален изискуемият кю ар код. В събота в Нидерландия бяха организирани и протестни прояви срещу въвеждането на "коронапропуските". Въвеждането на "коронапропуска" съвпадна по време с отмяната на почти всички мерки за социална дистанция в Нидерландия.

Норвегия

Жителите на Норвегия отбелязаха отмяната на антиCOVID-19-ните ограничения с няколко партита този уикенд. Нощните клубове и заведенията бяха пълни с хора, а атмосферата на много места бе приповдигната. В няколко града обаче, на фона на приповдигнатото настроение, имаше сбивания, ранени и арестувани. Норвежката полиция съобщи за пострадали при спречквания и за задържани.

Полша

Полските власти регистрираха в сряда дневен брой на заразените с коронавирус, който надхвърли 1200 души. За първи път бяха регистрирани толкова много заразени с вируса за един ден от края на май, констатираха здравните власти.

Русия

Тази седмица в Русия бяха отбелязани няколко дневни рекорда, свързани с COVID-19. Единият от тях бе регистриран на 28 септември - 852 починали заради коронавирус за едно денонощие. В сряда и вчера бяха регистрирани още два рекорда. На 29 септември руските власти регистрираха 857 смъртни случая за едно денонощие. На 30 септември починалите от COVID-19 в Русия бяха 867.

Украйна

Вчера в Украйна бе регистрирано най-високото равнище на заразени с коронавирус от април - близо 12 хиляди. Заради увеличаването на новозаразените през последните няколко седмици украинските власти вече затегнаха ограничителните мерки.

АЗИЯ

Япония

От вчера в Япония е отменено извънредното положение, въведено с цел борба с коронавирусната зараза.

Южна Корея

Южнокорейските власти съобщиха в понеделник, че от октомври ще започнат да ваксинират срещу COVID-19 деца на възраст от 12 до 17 години и ще предлагат подсилваща доза ваксина на хора на и над 75 години, като целят до края на месеца да бъде осъществен преход към нормализиране на ситуацията с коронавируса.

Виетнам

Градските власти на виетнамския град Ханой смекчават все повече социалните ограничения, въведени заради коронавируса. Причината за това е благоприятното развитие на борбата с коронавирусната инфекция. След почти тримесечно прекъсване Народният комитет (кметството) разреши от вторник да подновят работа търговските центрове, магазините за дрехи и козметика, а жителите на виетнамската столица да могат да спортуват на открито. По време на спортните си занимания обаче хората ще са длъжни да носят маски, да спазват безопасна дистанция и да не се събират на групи, по-големи от 10 души.

СЕВЕРНА АМЕРИКА

САЩ

В понеделник стана ясно, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън не е заразен с коронавирус. Блинкън си направи тест за коронавирус, който се оказа отрицателен, след като говорителят на Държавния департамент Нед Прайс обяви, че е дал положителна проба за коронавирус.

АФРИКА

Египет

Броени дни преди началото на новата академична година, която започва на 9 октомври, в Египет във вторник (28 септември) започна ваксинацията срещу COVID-19 на обучаващите се в университетите и висшите институти. Имунизацията на студентите ще се извършва в 1100 пункта на територията на цялата страна, като 270 от тях са пригодени за целта младежки центрове.

АВСТРАЛИЯ

Австралийският щат Виктория отчете в неделя втория си най-голям дневен брой заразени от началото на коронавирусната пандемия - 779. Два от австралийските щати с най-голямо население, Виктория и Нов Южен Уелс, се борят да овладеят разпространението на силно заразния вариант Делта. В неделя в Нов Южен Уелс бяха регистрирани 961 нови случая на заразяване.

СЗО констатира непостигната цел

Световната здравна организация (СЗО) констатира в сряда, че нейната цел поне 10 процента от жителите на всяка държава в света да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 до края на септември няма да бъде постигната. Здравната агенция на ООН, която призовава богатите страни да дарят повече ваксини на развиващите се държави, отчете, че десетки страни, повечето от които в Африка, дори не се доближават до тази цел. СЗО отдавна критикува богатите страни, че трупат резерви от ваксини, като използват много от тях за подсилващи, трети дози, като в същото време милиони хора по света все още не са получили и първа доза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
доц. Мангъров преди 2 години
До Болен 37Ей, нещaсTниk, на кръчма се ходи по желание, а не по задължение. Какво са ти криви хората,заети в бранша, които искат честно да си изкарват хляба
36
1
 
1
 
! Отговори
Болен преди 2 години
13 дни вече с температура и едвам дишам, а всеки *** си пише тука простотията!! Защото кръчмите са най-важните!!! Да не затворят кръчмите, че народа ще загине! Просто племе сме си
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви да са? Безсмислени, вредоносни и откачени. Всичките, до едно.
34
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европейският цивилизационен модел е в упадък, а това може само да ме радва. Времето, когато Европа беше модел за подражание, окончателно свърши. Дори Африка се държи по-достойно по отношение на своите граждани.
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз не разбирам защо изобщо трябва да се подчиняваме на някаква си там организация наречена СЗО?
32
0
 
14
 
! Отговори
ограниченията преди 2 години
са безумни, безмислени, вредни, нежелани, неефективни
31
0
 
1
 
! Отговори
ограниченията преди 2 години
са ***
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 31 Мерките там са индивидуални за всеки щат. Но общо взето са както другаде - ***. Уволняват лекари (по време на пандемия??), задължават и учителите да се ваксинират, ресторанти се опитват да оцелеят заради сертификатите...
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В понеделник стана ясно, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън не е заразен с коронавирус. Блинкън си направи тест за коронавирус, който се оказа отрицателен, след като говорителят на Държавния департамент Нед Прайс обяви, че е дал положителна проба за коронавирус.">>>>>>>> Уж щяхте да обяснявате какви са мерките против ковид там...
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия, Испания, Италия, Белгия няма ли ограничителни мерки???
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбрах с какво текста за САЩ ни информира за мерките там..........
26
0
 
13
 
! Отговори
браво преди 2 години
Значи ковид ограниченията в САЩ опират до това, че някакъв се оказал отрицателен, много информнативна извадка сте представили.
25
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вариантът "Делта" промени плановете за връщане към нормалното"-----------------------Това го говорехме месеци преди появата му. Ще си съчиняват нови и нови варианти като извинение да продължат диктатурата.
24
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали казвате, че по света хората се ваксинирали и затова им отпаднали мерките и ограниченията? Кви са сега тези мерки и ограничения, ве? Само *** не се бил ваксинирал. Бе с ваксини или не, мерки ще има и те не само няма да се разтягат, а постепенно ще се затягат все повече, докато народите не клекнат съвсем и не почнат да приемат налагането на всевъзможни ограничения за нещо нормално.
23
1
 
13
 
! Отговори
Гадател преди 2 години
В 9-10 часа ще има новина с новите понеделнишки провидения на "математика" и гадател Витанов. Всеки понеделник го вадят - и всеки път говори едни и същи небивалици, по програма.
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко друго, но не и обосновани. Заради една настинка правителствата узорпират власта и си показват тираничните намерения.
21
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Аз проблем с ограниченията нямам. Ваксиниран, обикалям света без проблем. Другите да му мислят!" =========================== Обикаляш света ти... през екрана на телефона, докато си на тоал етната чиния... Да беше пътувал поне до една държава, щеше да си на ясно, че ваксиниран-неваксиниран, все има някакви рестрикции, неудобства, абсурдни правила от днес за утре и пр. Наболите се с ваксина в размътените си мозъци се виждат нещо като богопомазани - обикновена защитна реакция на психиката.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой усети ли слабо земетресение пред двайсетина минути или откачам нещо?
19
3
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 2 години
Стига сме мърморили срещу днес.бг. Това е един от малкото сайтове които отразяват и двете страни. Защото още не е финансиран от сорос, както много други уж демократнични наши медии. Почне ли и тях да финасира - край и този сайт.
18
1
 
15
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
А къде е Швеция където никога не имало никакви локдауни и маски, а само препоръки. И почти никой, никога не е носил маски. Нито са назорвали някой да се ваксинира. А това че доста са се ваксинирали там, си е лично техен проблем. От самото начало им е казано че естесвения имунитет сред здравото население най-важното.