Хаос в COVID зоната в Силистренско

Лични лекари лекуват по телефона
4 окт 2021 15:15, Петя Славова
16
Хаос в COVID зоната в Силистренско
Снимка: БГНЕС

Страната ни се намира в четвъртата вълна на коронавируса. Новите случаи нарастват, броят на починалите също. В голяма част от болниците цари хаос, а лекарите са претоварени. Изникна и въпроса кой ще лекува болните - личните лекари или специалисти в COVID-зоните.

В Силистра все още е сред областите, които не фигурират в списъка на здравните заведения, в които има открити Covid-зони, публикувани от Министерството на здравеопазването. Продължава практиката на пациенти да им бъде назначавано лечение по телефона или да бъдат насочвани от личните си лекари към Спешните отделения на болниците в региона.

Заради липсата на Covid-зона в Силистренско, пациентите на домашно лечение не могат да се възползват от решението на МЗ да ползват и безплатните лекарства по здравна каса.

"Дали ще се случи не мога да кажа. Ние имаме много малко такъв тип лечебни заведения, от които можем да очакваме да изградят такива зони. Имаме само едно ДКЦ в област Силистра и няколко малки медицински центрове. Те нямат нито лаборатория, нито ренген. Само ДКЦ- то остава да разкрие такава зона. И ако в началото имахме надежда това да се случи, днес шансовете са почти нулеви", коментира пред БНР д-р Начева.

По думите и обаче лисват и лекари от ДКЦ- то, който да работят в такава ковид зона. Не може лекарите от самото ДКЦ да се включат, те са на възраст и не желаят да вършат тази рискова дейност, подчерта още д-р Теодора Начева.

"Няма как да ти липсва нещо, което не го е имало", казваха за БНР семейните лекари.

"Спешните звена действат като Covid-зона и там се прецезира кой е за домашно лечение, кой е за болнично. Там знаят с какви легла разполага болницата, там са консултантите", каза в "Хоризонт до обед" д-р Дима Христова.

"Трябва да се подсили звеното в болницата. За мен проблемът е в стационарното лечение на пациентите с коронавирус, не на лабораторно ниво. Ккаво точно ще се прави в ДКЦ?", заяви д-р Христова.

Според Васил Славов, директор на силистренското лечебно заведение, в COVID-зоната трябва да има специалисти от доболничната помощ. Не е оптимист, че ще се случи. Отхвърля и идеята това да е основна роля на спешните отделения.

"Това е прехвърляне на топката, няма да доведе до нищо. Нашето спешно звено си е COVID-зоната. Можеше да се организират личните лекари и тази зона щеше да я има вече, но явно няма да се случи...", посочи още д-р Славов.

Спешните отделения имат друго предназначение и роля, смята и д-р Теодора Начева, директор на РЗИ – Силистра.

И макар да няма надежда, че COVID-зона в Силистра ще има, предстоят последни разговори на д-р Начева с принципала на Диагностично-консултативния център в града – Общинския съвет.

За да видят дали все пак не може нещо да се направи, защото в крайна сметка основните губещи от ситуацията са пациентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама до кога ще е тоя цирк при личните лекари с лекуване по телефона? Или ще преглеждат и преслушват или да си затварят кабинетите. За всяка кашлица няма смисъл от ренген.
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От днес започва първенството по футбол за трите възрасти, което се проведе на стадион "Доростол" (стария стадион) при спазване на актуалните противоепидемични мерки на МЗ през месец октомври, и заболяваемостта. Не поставяте ли в риск здравето на учениците???
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И не само там като идея това е добро но като организация не действа пациентите си плащат тестовете на леч заведение докато в Дания има изнесени пунктове и ако искате три пъти на ден си правете бързи тестове там са безплатни относно проследяването у нас все още се обаждаме на личните си лекари не на тези от ковид зона нито ни познават нито пък се сещат кой се обажда
9
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Които" се пише с "й". Това трябва поне журналистите да го знаят.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Борба за пари. Не за здраве. Престъпна бяла бгмафия.
7
0
 
8
 
! Отговори
Кметя преди 2 години
то в Силистра къде не е хаос
6
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие постоянно казвате как болниците са претоварени и има много болни и много умрели, но нито един път не сте казали имената на болните или на умрелите! Защо поне един път не изброите имената на болните и на умрелите, след като твърдите, че има много болни и много умрели?? Да, защото е лъжа и само отвъд малооумните *** ви вярват! Те нямат и 1 мозъчна клетка
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно 1000 лв в плюс, заради Ковид - вече не стигат! Трябват 2000 лв.... Догодина 3000 лв, мхм
4
2
 
9
 
! Отговори
РЕКЛАМА преди 2 години
НА КОВИД В ИГРИТЕ ЗА ДЕЦА НА ТЕЛЕФОНА. ЩО ЗА ИЗРО--ДЩИНА ЗАРАДИ ЕДНИТЕ ПАРИ?!
3
2
 
20
 
! Отговори
Ало, доктор ох боли преди 2 години
Джипитата станаха като ало измамниците. За да работят им трябва само телефон и жертви.
2
0
 
15
 
! Отговори
Gorskio преди 2 години
Голяма новина - понеже ковида още отначало го лекуват на живо лично... Моята лична лекарка е онкоболна и с още заболявания. Дали ни е лекувала лично как мислите през м. април? Само в спешното може да видиш лекар на живо.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаус от лъжи ,мошеници не всички са наивни