Прогноза: 2023-2024 г. световният туризъм ще се възстанови напълно

В Европа тази година е регистриран спад от 77%, сравнено с 2019 г.
4 окт 2021 19:30, Анисия Иванова
34
Прогноза: 2023-2024 г. световният туризъм ще се възстанови напълно
Снимка: БГНЕС

ООН заяви, че очаква да види частично "възстановяване" на туризма в света през 2022 г., но глобалният туризъм не се очаква да достигне нивата отпреди пандемията едва 2023-2024 г.

Световният туризъм се повиши през юли тази година благодарение на въвеждането на ваксинации и по-малко ограничения за пътуване, но броят на пътуващите все още далеч не достига нивата отпреди пандемията.

Около 54 милиона туристи са преминали международните граници през юли, което е най-високата цифра от април 2020 г. в първите месеци на коронавирусната криза, се казва в изявление на Световната туристическа организация. Това представлява увеличение с 58% в сравнение с нивото, регистрирано през юли 2020 г., но все пак е спад от 67% от 164 милиона, регистрирани през юли 2019 г.

"Това подобрение беше подкрепено от повторното отваряне на много дестинации за международни пътувания, най-вече в Европа и Северна и Южна Америка, в съчетание с напредъка, постигнат при въвеждането на ваксините срещу Covid-19, което допринесе за постепенно възстановяване на безопасната мобилност в Европа и други части на света", се казва в изявлението.

 2021 г. продължава да бъде предизвикателна година за глобалния туризъм, като международните пътувания са намалели с 80% през януари-юли в сравнение с 2019 г.“, заяви базираната в Мадрид организация.

През първите седем месеца на годината в Азия и Тихия океан продължават да се наблюдават най-стръмните спадове, със спад от 95 процента в международните пътувания, следвани от Близкия изток, където броят им намалява с 82 процента, Европа и Африка, които регистрират спад от 77 процента, и Северна и Южна Америка, които поддържат спад от 68 процента.

Само няколко малки острова в Карибите, Африка, Азия и Тихия океан, заедно с няколко малки европейски дестинации са се възстановили и са отчели пристигания близо до или дори по-високи от нивата преди пандемията.

Испания, която преди пандемията беше втората най-популярна туристическа дестинация в света, днес заяви, че е приела 15 милиона туристи през първите осем месеца на годината, което е спад от 4,2% спрямо същия период на миналата година, съобщи Националният статистически институт. Данните поставят под съмнение целта, поставена от испанското правителство, да привлече около 45 милиона чуждестранни посетители тази година, около половината от броя през 2019 г., пише БГНЕС.

„Истинският рестарт на туризма и ползите, които той носи, остават недостигнати, тъй като непоследователните правила и разпоредби и неравномерните нива на ваксинация продължават да влияят на доверието в пътуванията“, заяви в изявление ръководителят на Световната туристическа организация Зураб Пололикашвили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трай коньо за зелена трева.
25
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия да спрат с безумните ограничения, които всъщност всички спазват проформа само и всичко ще се оправи. В болниците да оставят лекарите да лекуват не по протокол, всички под ножа, ами според това, което виждат като проблем с пациента. Нямаше нищо да се промени ако правителствата не се бяха намесили да "спасяват" хората.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе то и 2021 щяхме да се връщаме към нормалното, ама само и само ако бяхме носили маски, не излизахме по ресторанти и пазехме 2м дистанция. А чакай бе, нали тея неща ги правехме, кво стана? Аааааа, ваксините останаха, първо по 1, после по 2, сега по 3 инжекцийки. Но ви обещавам, след третата се връщаме към нормалното, честна пионерска!
23
1
 
2
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Докато не се премахне пЛандемията, няма да се възстанови.
22
0
 
2
 
! Отговори
Балкантурист преди 2 години
А дано, ама на дали.
21
0
 
9
 
! Отговори
Ваксолюбец преди 2 години
Ураа, значи, сега до седмица си слагам Трета Игла, и после на всеки 6 месеца по още една игла ми налива здраве във вените, а хоп след още 7 убождания и напълване на тялото ми със здравословният коктейл на Бил Гейтс и Сие, хоп-връщам си нормалността! Какво толкова? Още 7 убождания и ще си върна свободата, ще мога да прегръщам баба и ще мога да пия бира с приятели в градинката! Да живее ваксината! Антиваксерите са глупави и незнаят какво губят, като не разрешават да ги боцнат и напълнят със здраве
20
1
 
7
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Глобализмът и световният туризъм са най-лошото, което може да ни се случи.
19
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Но в България очаквайте към 2030, защото не се ваксинирате и докато го преболедувате по няколко пъти всички и ще минат 10-на години.
18
0
 
11
 
! Отговори
Неверно! преди 2 години
Световният туризъм изобщо няма да се възстанови, защото след китайския Ковид 19, следва радиация от войната срещу феодалите.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Телевизията на БСП: Гласувате за БСП и не гласувате за Румен Радевhttps://youtube/watch?v=YnzXCEisCok
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се възстанови, ако му бъде позволено от световните диктатори, налагащи затваряния и отваряни според както им е лично удобно. Има мерки - няма туризъм. И обратното. Това лято у нас мерщки нямаше, съответно летният сезон отчете за първи път изключително голямо повишение на брой туристи - и наши, и чужди. Ако бяхме затворили, като глупавите гърци, щяхме втора година да дрънкаме на кухо, но на нас няма кой да ни плати подобни игрички с бизнеса и затова не затваряме. Елементарно е.
15
11
 
4
 
! Отговори
Striker преди 2 години
А *** до 2024-та ще постигнал 40% ваксинирано население, хаххаха! Който е оцелял де. Навсякъде ще е отворено и нормално, само в *** ще изискват маски, защото според *** "ваксините са ГМО", а кренвиршите не...
14
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата не спира да тръби повсеместен възход, изобилие и предсрочно преодоляване на ковид кризата. Да, ама не, драги палячовци. Истината е очевидна за тези, които имат пипе да мислят и поне елементарни знания по макроикономика. Веригите на доставките са леш. Количественото облекчение не работи, а предизвиква страшна инфлация. Като Виденовата зима, но в глобален мащаб. САЩ никога не са били толкова близо до общодържавен фалит. В геополитически мащаб сме в нова студено война.
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истинският рестарт на туризма и ползите, които той носи, остават недостигнати. Туризма се *** в безмислени уикенд-пътувания с евтини смотани авиокомпании на голямо количество *** и анцузи. Като пристигнат на мястото, ядат сандвичи в стаята. Добавят само фекалии, *** и навалица в туристическата дестинацияПолзи от такива няма. Да си стоят по родните места.
12
1
 
2
 
! Отговори
PIDKO M.D.F.K преди 2 години
ovj e noviot svetoven red mafiahiiiii.
11
1
 
15
 
! Отговори
от ООН преди 2 години
питаха ли Витанов какво предсказва, или на своя глава правят прогнозата? Докато той не изчисли базовото репродуктивно число, нищо не може да се твърди със сигурност.
10
3
 
24
 
! Отговори
прогноза преди 2 години
2023-2024 г. Ще се възстанови световния фашизъм. Тогава ваксините ще излязат от експерименталния стадий, и крехката защита от конституцията ще отпадне. Те и сега не я спазват където обществото им позволи.
9
2
 
19
 
! Отговори
Нато на тор! преди 2 години
"новите" ф-ки 16 се очаква да пристигнат у нас между нанайсе и половина и га ми цъфнат налъмите!
8
0
 
22
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ако има кинти, има туризъм. Няма кинти - няма туризъм... Рестрикции, сертификати, условия и масово увеличение на цени, без ответен отговор за доходите... Чакайте да се възроди туризма, на куково лято.
7
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"западняците вече удрят четвърти бустер. " - Западняците са свикнали да се боцкат и да шмъркат. За нас тези неща все още са екзотика.