В Португалия вече почти не останаха хора, които да се ваксинират срещу COVID-19

Страната, която видя едно от най-големите огнища, сега е имунизирала 85% от хората си
4 окт 2021 21:45, Нели Христова
412
В Португалия вече почти не останаха хора, които да се ваксинират срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС
В началото на тази година Португалия се бореше да се справи с едно от най-големите огнища на COVID-19 в света - здравната система беше на ръба на колапса. Болниците в столицата Лисабон бяха препълнени, а властите призоваваха хората да се лекуват у дома. През последната седмица на януари близо 2000 души починаха заради вируса.

Програмата за ваксиниране в страната беше провал, така че правителството се обърна към вицеадмира Хенрике Гувея е Мело, бивш командир на ескадрила на подводници, за да поеме контрол над потъващия кораб. И той успя.

Сега, осем месеца по-късно, Португалия е първенец по ваксинация, като приблизително 86% от населението й от 10,3 милиона души, са напълно ваксинирани. Около 98% от всички, които отговарят на условията за ваксини - което означава всеки над 12 години - са били напълно ваксинирани, казва адмирал Гувея е Мело.

"Вярваме, че сме достигнали точката на групова защита и почти стаден имунитет", казва той. "Нещата изглеждат много добре", допълва той.

И въпреки че броят на ежедневните случаи все още е висок, смъртните случаи и хоспитализациите от COVID-19 остават ниски през цялото лято, като резултатите са очевидни: бизнесът е отворен, а туризмът се завръща.

За много хора вицеадмира Хенрике Гувея е Мело е герой. Но той не се чувства комфортно с тази титла.

"Мисля, че е малко преувеличено. Имах късмета да мога да помогна на моите хора, на страната си. Това пълни сърцето ми и ми е достатъчно", споделя той пред CNN. Вицеадмиралът и екипът му ръководят кампанията от "военната стая", изправяйки се срещу COVID-19 като срещу жесток враг, какъвто вярват, че е. "Още от самото начало казвах, че това не е шега. За година и половина изгубихме 18 хил. души заради вируса. Ако това не е война, какво е?".

Промяната започна в големите ваксинационни центрове. 20-годишната Елена Силванос много добре знае какво е да се разболееш от COVID-19. Тя се възстановява преди месеци, а сега казва, че се чувства спокойна, че има шанс и да се ваксинира. "Дори и да се разболееш от коронавирус, симптомите ти ще са по-леки", казва тя. Младото момиче е една от шепата хора, които днес посещават ваксинационните центрове. В повечето случаи те са празни, защото вече почти не са останали хора, които да бъдат ваксинирани.

За адмирал Гувея е Мело обаче войната не е свършила, преди вирусът да е победен по целия свят. "Трябва да предпазим човечеството. Всяка богата държава има това задължение. Всяко забавяне, всяко действие, което не предприемем, ще се върне като бумеранг и ще се съжаляваме в бъдеще", казва той и добавя, че докато всички нации по света не са напълно ваксинирани, никой, дори и Португалия, не може да свали гарда си.

Много западни държави, които имат щастието да имат изобилие от ваксини, са видели плато на процента на имунизация, като повече от 20 % от тяхното население все още е незащитено. Така че други правителства търсят в Португалия възможни прозрения и наблюдават отблизо какво се случва, когато почти всеки отговарящ на условията човек е защитен.

Фалшивите спокойни дни по време на пандемията от коронавирус са били толкова често срещани, колкото и новите кошмарни вълни от инфекция. Така че Португалия все още може да види затруднение, тъй като вариантът "Делта" продължава да се разпространява в световен мащаб.

Има и тревожни признаци от Израел и от други места, че защитата, предлагана от ваксините, може да избледнее с течение на времето, а в световен мащаб се обсъжда кой и кога трябва да получи бустерна доза.

Португалия може скоро да започне да предлага бустери на възрастни хора и на тези, които се считат за клинично уязвими, казва адмирал Гувея е Мело, като е уверен, че всички ще могат да подсилят имунитета си до края на декември.

Но за момента, баровете и нощните клубове кипят от живот, а инфекциите и смъртните случаи намаляват. Инициативата за ваксинация в страната успя дори след като се сблъска с много от същите препятствия, които накараха други да се провалят. Същият поток от дезинформация относно ваксините изпълни акаунтите в социалните мрежи на португалците. Страната се управлява от ляво правителство на малцинството - отражение на политическите й разделения. А според проучвания на общественото мнение, имаше широко разпространено съмнение относно ваксините при първото им пристигане.

Но успехът на адмирал Гувея е Мело се крие в това, че той се е разграничил от политиката и е говорил на своите съграждани само използвайки военна риторика. Запитан какво могат да направят други държави, за да подсилят собствените си усилия за ваксинация, той не се поколебава да предложи най-добрите си съвети:  "Те трябва да намерят хора, които не са политици."

Оперативната група на вицеадмирала измисля най-ефективната система за безопасно преминаване на най-много хора през центрове за имунизация, те използваха и войската за изграждане на доверие в системата. Хората видяха, че ваксините са безопасни, след като войник, след войник получаваха своите дози. В същото време оперативната група реши да покаже и как лекарите и медицинските сестри се ваксинират, за да предадат у дома посланието за безопасността на ваксините.

Докато и други страни включват лекари, медицински сестри, полицейски служители и войници в кампаниите си за ваксини, адмирал Гувея е Мело заяви, че последователността на съобщенията е от критично значение.

И все пак, тъй като през лятото кампанията премина към по-млади възрастови групи - с по-малко от половината от обществеността, която е ваксинира - се появиха и признаци, че съпротивата се засилва.

Когато сте в подводница, казва адмиралът, вие сте в бавен кораб, който се опитва да хване по-бързи кораби. "Трябва да се позиционирате и да бъдете умни", обяснява той той, "и да се възползвате от възможността, когато тя пристигне".

През юли адмирал Гувея е Мело се възползва именно от такава възможност. Протестиращи блокираха входа на ваксинационен център в Лисабон. А той облича бойната си униформа и отива там без допълнителна охрана. "Преминах през тези луди хора, а те започнаха да ме наричат "убиец, убиец", разказва той пред The New York Times.

Докато телевизионните камери снимат, адмиралът спокойно застава сред тях. "Казах, че убиецът е вирусът", спомня си адмирал Гувея е Мело. Истинският убиец, казва той, ще бъдат хората, които живеят така, сякаш е 13-ти век без представа за реалност. Опитах се да комуникирам по много верен и честен начин за всички съмнения и проблеми“, каза той.

Но не всички приветстваха подхода му.

"Всъщност нямаме култура на разпитване на властите", казва Лора Санчес, клиничен психолог, който критикува масовото разпространение на ваксинацията в Португалия като твърде милитаристки и призовава за изключване на по-младите хора от листата за ваксинация. "Начинът, по който той винаги се появява в камуфлажни армейски униформи  - сякаш воюваше - заедно с езика, използван от медиите и политиците, допринесе за чувство на страх, което също ни прави по-склонни да се подчиняваме, а да имаме личен избор", обяснява тя.

И все пак кампанията постигна стабилен напредък.

"В началото имахме около 40%, които не вярваха във ваксините", каза адмирал Гувея е Мело. Според социологически проучвания, сега само 2,2 % не искат ваксината.

Когато напусна оперативната група тази седмица, адмиралът каза, че чувства, че страната е на добър път. Но той предупреждава, че бдителността ще остане от съществено значение, за да се гарантира, че тази война е спечелена.


412
Още от Коронавирус
COVID-19 може да изостри стари болести и да отключи нови
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
373
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
В Португалия има много красиви плажове и големи вълни.. Направо си е страшничко да караш сърф :) или поне така изглежда на клиповете из нета :)))))))))))
372
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Португалия е една малка и подредена държава.
371
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
- Набодохте ли се?- Набодохме се.- Що-- Щото да сме защитени.- Защитени ли сте?- Защитени сме! - От кого?- От ненабодените. -Е къв ви е проблема?
370
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като гледам ще имаме още много починали от Ковид.Да ни е честито.
369
5
 
5
 
! Отговори
Абе .. преди 2 седмици
Ние българите сме Неверни Тома. Понякога е полезно, ..но понякога...А когато сам се опариш е болезнено знание. Ваксиниран съм и с приятел се разходихме до Турция. Той е против ваксината - прави си ПСР ...и така. Там гърлото почна да го боли, като се върнахме ПСР му беше положителен. Един месец тежък Ковид плюс 4 дена в болница. Аз минах с З дена болки в гърлото и кихане
368
0
 
1
 
! Отговори
Gawrilow преди 2 седмици
До До 371Луд ли си наполовина. Има статистика в сайта на НСИ.2016 -1070312017 -1093202018 - 1082052019 - 1078152020 - 1265742020 sa s 19 000 повече умрелите.
367
3
 
0
 
! Отговори
До 371 преди 2 седмици
В България беше наполовина. Така, че колкото по-скоро осъзнаем, че това е причината пряко или косвено толкова по-скоро може да се отървем.
366
3
 
2
 
! Отговори
До 371 преди 2 седмици
Съгласен съм, че причината е инцидента. Затова казвам, че трябва да се ваксинират хората за да избегнат усложненията. Според мен ковид е причината за високата смъртност последната година по-скоро косвено. Има и много случаи на хора починали от други болести заради, това че има недостиг на лекари и легла и причината пак е пандемията. Това което исках да кажа в предишния пост е в отговор на хората които се възмущават на това как се пишат, че хората умират от ковид. Като нямаше ковид смъртността
365
0
 
5
 
! Отговори
Талибан Ер-джолан преди 2 седмици
Еее, бетер турска работа! Но, така е по света стадото със сопа се подкарва! И аз мойте ги карам на бой, **** и "турска" музика.!.
364
0
 
2
 
! Отговори
До 369 преди 2 седмици
Когато те блъсне кола, в епикризата пишат умрял от разкъсани далак, чврен дроб и черепномозъчна травма. Не пишат, че те е блъснала кола.Та...според теб, каква е причината за смъртта в случая?И ако не те е била блъснала колата...дали още щеше да си жив или не?
363
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До дойде тук този генерал, ние българите да му обясним някои неща..хахаха..ганььо пак последен ще се справи с ковид. Ако изобщо се справи.
362
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен. Никъде не пише починал от ковид. Пише починал при който е установена ковид инфекция. В следствие на ковид инфекция се получават усложнения като пневмония, тромби и тн. които най-често причиняват смъртта. Дори има доказателства, че ковид може да влияе на нервната система и има мотористи катастрофирали вследствие на загуба на баланс и причината за смъртта е черепно мозъчна травма и наличие на ковид инфекция. Тове е все едно да кажеш, че умират хора от СПИН - те умират от друга болест.
361
2
 
6
 
! Отговори
vk преди 2 седмици
Ако цяла Португалия и 70% от западна Европа и САЩ умрат от ваксината до 5 години човечеството ще загине, ще настъпи пълен хаус с липса на храна и услуги и тези които останат живи ще се избиват един друг. Човека е социално същество и в последните няколко стотин година живота е устроен, така че всеки разчита на другите. Вижте в UK липсата на няколко хиляди шофьора до какви проблеми води и си представете какво би станало ако 70% от хората умрат.
360
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Тука много "умници" няма да повярват на това. Те знаят и могат всичко, нищо че ги правят на маймуни от 1944 насам. Каквото си надробим, това ще сърбаме....
359
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
"Истинският убиец, казва той, ще бъдат хората, които живеят така, сякаш е 13-ти век без представа за реалност". Мдам, каква ли безпросветна пастракожа ***'муна трябва да си, за да си антиваксър в 21-ви век?!...
358
14
 
19
 
! Отговори
Владо преди 2 седмици
Според тъ*пите антиваксъри цяла Португалия ще умре след 5 години. Цяла Западна Европа ще я последва. Сме*шници и авс*трало*питеци с мислене от 15 век. Вярват, че като пият ракия и ядът чесън вируса няма да ги хване. Иначе искат стандарт на живот, като "западняците", но не осъзнават, че липсата им на интелект никога няма да им го осигури :)
357
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пропаганда. Сега в Португалия пишат реалната смъртност от ковид, която е нищожна. Когато са имали по- ниско покритие от ваксинирани, са приписвали смъртността от други заболявания на ковида. Както е у нас в момента. Всеки починал от друго, но с положителен пср приживе, се пише "ПОЧИНАЛ ОТ КОВИД".
356
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много вярват на телевизията...а облъчването беше титанично...линейки,военни,доктори, погребални, линейки,ваксинационни центрове, недостиг на ваксини, вайкане, линейки...и така до победата
355
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само Бай *** още чака. Чака да види, за да не се мине и докато чака днес има 178 починали, ама нищо ще пийне ракийка, ще изпсува и ще продължи да чака. 80% от *** смятат, че вирусът е измислен, за да им отнеме свободата - тези същите, които са поробени от собствената си немотия и необразованост. Колко тъжна гледка сме, колко мъка има в ежедневието ни, колко много е лъган този народ, за да стигне до там, че да е наопаки на целия свят. А дано пумнее ***, ама кога и на каква цена...
354
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Португалците имаха няколко много големи вълни, смята се че около 50% от населението изкара вируса и дефакто естествения имунитет бие спирачката, не смешния три месечен имунитет от ваксината. А баровете и дискотеките са отворени от 4 дни. И ако не искаш да се ваксинираш те тероризират по телефона и ти казват директно че ще те сложат в специален списък. Много работодатели принудиха персонала. Принудени бяха медици,учители, фризьори, козметици,рехабилитатори,спортни школи...иначе без работа