В Португалия вече почти не останаха хора, които да се ваксинират срещу COVID-19

Страната, която видя едно от най-големите огнища, сега е имунизирала 85% от хората си
4 окт 2021 21:45, Нели Христова
412
В Португалия вече почти не останаха хора, които да се ваксинират срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС
В началото на тази година Португалия се бореше да се справи с едно от най-големите огнища на COVID-19 в света - здравната система беше на ръба на колапса. Болниците в столицата Лисабон бяха препълнени, а властите призоваваха хората да се лекуват у дома. През последната седмица на януари близо 2000 души починаха заради вируса.

Програмата за ваксиниране в страната беше провал, така че правителството се обърна към вицеадмира Хенрике Гувея е Мело, бивш командир на ескадрила на подводници, за да поеме контрол над потъващия кораб. И той успя.

Сега, осем месеца по-късно, Португалия е първенец по ваксинация, като приблизително 86% от населението й от 10,3 милиона души, са напълно ваксинирани. Около 98% от всички, които отговарят на условията за ваксини - което означава всеки над 12 години - са били напълно ваксинирани, казва адмирал Гувея е Мело.

"Вярваме, че сме достигнали точката на групова защита и почти стаден имунитет", казва той. "Нещата изглеждат много добре", допълва той.

И въпреки че броят на ежедневните случаи все още е висок, смъртните случаи и хоспитализациите от COVID-19 остават ниски през цялото лято, като резултатите са очевидни: бизнесът е отворен, а туризмът се завръща.

За много хора вицеадмира Хенрике Гувея е Мело е герой. Но той не се чувства комфортно с тази титла.

"Мисля, че е малко преувеличено. Имах късмета да мога да помогна на моите хора, на страната си. Това пълни сърцето ми и ми е достатъчно", споделя той пред CNN. Вицеадмиралът и екипът му ръководят кампанията от "военната стая", изправяйки се срещу COVID-19 като срещу жесток враг, какъвто вярват, че е. "Още от самото начало казвах, че това не е шега. За година и половина изгубихме 18 хил. души заради вируса. Ако това не е война, какво е?".

Промяната започна в големите ваксинационни центрове. 20-годишната Елена Силванос много добре знае какво е да се разболееш от COVID-19. Тя се възстановява преди месеци, а сега казва, че се чувства спокойна, че има шанс и да се ваксинира. "Дори и да се разболееш от коронавирус, симптомите ти ще са по-леки", казва тя. Младото момиче е една от шепата хора, които днес посещават ваксинационните центрове. В повечето случаи те са празни, защото вече почти не са останали хора, които да бъдат ваксинирани.

За адмирал Гувея е Мело обаче войната не е свършила, преди вирусът да е победен по целия свят. "Трябва да предпазим човечеството. Всяка богата държава има това задължение. Всяко забавяне, всяко действие, което не предприемем, ще се върне като бумеранг и ще се съжаляваме в бъдеще", казва той и добавя, че докато всички нации по света не са напълно ваксинирани, никой, дори и Португалия, не може да свали гарда си.

Много западни държави, които имат щастието да имат изобилие от ваксини, са видели плато на процента на имунизация, като повече от 20 % от тяхното население все още е незащитено. Така че други правителства търсят в Португалия възможни прозрения и наблюдават отблизо какво се случва, когато почти всеки отговарящ на условията човек е защитен.

Фалшивите спокойни дни по време на пандемията от коронавирус са били толкова често срещани, колкото и новите кошмарни вълни от инфекция. Така че Португалия все още може да види затруднение, тъй като вариантът "Делта" продължава да се разпространява в световен мащаб.

Има и тревожни признаци от Израел и от други места, че защитата, предлагана от ваксините, може да избледнее с течение на времето, а в световен мащаб се обсъжда кой и кога трябва да получи бустерна доза.

Португалия може скоро да започне да предлага бустери на възрастни хора и на тези, които се считат за клинично уязвими, казва адмирал Гувея е Мело, като е уверен, че всички ще могат да подсилят имунитета си до края на декември.

Но за момента, баровете и нощните клубове кипят от живот, а инфекциите и смъртните случаи намаляват. Инициативата за ваксинация в страната успя дори след като се сблъска с много от същите препятствия, които накараха други да се провалят. Същият поток от дезинформация относно ваксините изпълни акаунтите в социалните мрежи на португалците. Страната се управлява от ляво правителство на малцинството - отражение на политическите й разделения. А според проучвания на общественото мнение, имаше широко разпространено съмнение относно ваксините при първото им пристигане.

Но успехът на адмирал Гувея е Мело се крие в това, че той се е разграничил от политиката и е говорил на своите съграждани само използвайки военна риторика. Запитан какво могат да направят други държави, за да подсилят собствените си усилия за ваксинация, той не се поколебава да предложи най-добрите си съвети:  "Те трябва да намерят хора, които не са политици."

Оперативната група на вицеадмирала измисля най-ефективната система за безопасно преминаване на най-много хора през центрове за имунизация, те използваха и войската за изграждане на доверие в системата. Хората видяха, че ваксините са безопасни, след като войник, след войник получаваха своите дози. В същото време оперативната група реши да покаже и как лекарите и медицинските сестри се ваксинират, за да предадат у дома посланието за безопасността на ваксините.

Докато и други страни включват лекари, медицински сестри, полицейски служители и войници в кампаниите си за ваксини, адмирал Гувея е Мело заяви, че последователността на съобщенията е от критично значение.

И все пак, тъй като през лятото кампанията премина към по-млади възрастови групи - с по-малко от половината от обществеността, която е ваксинира - се появиха и признаци, че съпротивата се засилва.

Когато сте в подводница, казва адмиралът, вие сте в бавен кораб, който се опитва да хване по-бързи кораби. "Трябва да се позиционирате и да бъдете умни", обяснява той той, "и да се възползвате от възможността, когато тя пристигне".

През юли адмирал Гувея е Мело се възползва именно от такава възможност. Протестиращи блокираха входа на ваксинационен център в Лисабон. А той облича бойната си униформа и отива там без допълнителна охрана. "Преминах през тези луди хора, а те започнаха да ме наричат "убиец, убиец", разказва той пред The New York Times.

Докато телевизионните камери снимат, адмиралът спокойно застава сред тях. "Казах, че убиецът е вирусът", спомня си адмирал Гувея е Мело. Истинският убиец, казва той, ще бъдат хората, които живеят така, сякаш е 13-ти век без представа за реалност. Опитах се да комуникирам по много верен и честен начин за всички съмнения и проблеми“, каза той.

Но не всички приветстваха подхода му.

"Всъщност нямаме култура на разпитване на властите", казва Лора Санчес, клиничен психолог, който критикува масовото разпространение на ваксинацията в Португалия като твърде милитаристки и призовава за изключване на по-младите хора от листата за ваксинация. "Начинът, по който той винаги се появява в камуфлажни армейски униформи  - сякаш воюваше - заедно с езика, използван от медиите и политиците, допринесе за чувство на страх, което също ни прави по-склонни да се подчиняваме, а да имаме личен избор", обяснява тя.

И все пак кампанията постигна стабилен напредък.

"В началото имахме около 40%, които не вярваха във ваксините", каза адмирал Гувея е Мело. Според социологически проучвания, сега само 2,2 % не искат ваксината.

Когато напусна оперативната група тази седмица, адмиралът каза, че чувства, че страната е на добър път. Но той предупреждава, че бдителността ще остане от съществено значение, за да се гарантира, че тази война е спечелена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари