В Португалия вече почти не останаха хора, които да се ваксинират срещу COVID-19

Страната, която видя едно от най-големите огнища, сега е имунизирала 85% от хората си
4 окт 2021 21:45, Нели Христова
412
В Португалия вече почти не останаха хора, които да се ваксинират срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС
В началото на тази година Португалия се бореше да се справи с едно от най-големите огнища на COVID-19 в света - здравната система беше на ръба на колапса. Болниците в столицата Лисабон бяха препълнени, а властите призоваваха хората да се лекуват у дома. През последната седмица на януари близо 2000 души починаха заради вируса.

Програмата за ваксиниране в страната беше провал, така че правителството се обърна към вицеадмира Хенрике Гувея е Мело, бивш командир на ескадрила на подводници, за да поеме контрол над потъващия кораб. И той успя.

Сега, осем месеца по-късно, Португалия е първенец по ваксинация, като приблизително 86% от населението й от 10,3 милиона души, са напълно ваксинирани. Около 98% от всички, които отговарят на условията за ваксини - което означава всеки над 12 години - са били напълно ваксинирани, казва адмирал Гувея е Мело.

"Вярваме, че сме достигнали точката на групова защита и почти стаден имунитет", казва той. "Нещата изглеждат много добре", допълва той.

И въпреки че броят на ежедневните случаи все още е висок, смъртните случаи и хоспитализациите от COVID-19 остават ниски през цялото лято, като резултатите са очевидни: бизнесът е отворен, а туризмът се завръща.

За много хора вицеадмира Хенрике Гувея е Мело е герой. Но той не се чувства комфортно с тази титла.

"Мисля, че е малко преувеличено. Имах късмета да мога да помогна на моите хора, на страната си. Това пълни сърцето ми и ми е достатъчно", споделя той пред CNN. Вицеадмиралът и екипът му ръководят кампанията от "военната стая", изправяйки се срещу COVID-19 като срещу жесток враг, какъвто вярват, че е. "Още от самото начало казвах, че това не е шега. За година и половина изгубихме 18 хил. души заради вируса. Ако това не е война, какво е?".

Промяната започна в големите ваксинационни центрове. 20-годишната Елена Силванос много добре знае какво е да се разболееш от COVID-19. Тя се възстановява преди месеци, а сега казва, че се чувства спокойна, че има шанс и да се ваксинира. "Дори и да се разболееш от коронавирус, симптомите ти ще са по-леки", казва тя. Младото момиче е една от шепата хора, които днес посещават ваксинационните центрове. В повечето случаи те са празни, защото вече почти не са останали хора, които да бъдат ваксинирани.

За адмирал Гувея е Мело обаче войната не е свършила, преди вирусът да е победен по целия свят. "Трябва да предпазим човечеството. Всяка богата държава има това задължение. Всяко забавяне, всяко действие, което не предприемем, ще се върне като бумеранг и ще се съжаляваме в бъдеще", казва той и добавя, че докато всички нации по света не са напълно ваксинирани, никой, дори и Португалия, не може да свали гарда си.

Много западни държави, които имат щастието да имат изобилие от ваксини, са видели плато на процента на имунизация, като повече от 20 % от тяхното население все още е незащитено. Така че други правителства търсят в Португалия възможни прозрения и наблюдават отблизо какво се случва, когато почти всеки отговарящ на условията човек е защитен.

Фалшивите спокойни дни по време на пандемията от коронавирус са били толкова често срещани, колкото и новите кошмарни вълни от инфекция. Така че Португалия все още може да види затруднение, тъй като вариантът "Делта" продължава да се разпространява в световен мащаб.

Има и тревожни признаци от Израел и от други места, че защитата, предлагана от ваксините, може да избледнее с течение на времето, а в световен мащаб се обсъжда кой и кога трябва да получи бустерна доза.

Португалия може скоро да започне да предлага бустери на възрастни хора и на тези, които се считат за клинично уязвими, казва адмирал Гувея е Мело, като е уверен, че всички ще могат да подсилят имунитета си до края на декември.

Но за момента, баровете и нощните клубове кипят от живот, а инфекциите и смъртните случаи намаляват. Инициативата за ваксинация в страната успя дори след като се сблъска с много от същите препятствия, които накараха други да се провалят. Същият поток от дезинформация относно ваксините изпълни акаунтите в социалните мрежи на португалците. Страната се управлява от ляво правителство на малцинството - отражение на политическите й разделения. А според проучвания на общественото мнение, имаше широко разпространено съмнение относно ваксините при първото им пристигане.

Но успехът на адмирал Гувея е Мело се крие в това, че той се е разграничил от политиката и е говорил на своите съграждани само използвайки военна риторика. Запитан какво могат да направят други държави, за да подсилят собствените си усилия за ваксинация, той не се поколебава да предложи най-добрите си съвети:  "Те трябва да намерят хора, които не са политици."

Оперативната група на вицеадмирала измисля най-ефективната система за безопасно преминаване на най-много хора през центрове за имунизация, те използваха и войската за изграждане на доверие в системата. Хората видяха, че ваксините са безопасни, след като войник, след войник получаваха своите дози. В същото време оперативната група реши да покаже и как лекарите и медицинските сестри се ваксинират, за да предадат у дома посланието за безопасността на ваксините.

Докато и други страни включват лекари, медицински сестри, полицейски служители и войници в кампаниите си за ваксини, адмирал Гувея е Мело заяви, че последователността на съобщенията е от критично значение.

И все пак, тъй като през лятото кампанията премина към по-млади възрастови групи - с по-малко от половината от обществеността, която е ваксинира - се появиха и признаци, че съпротивата се засилва.

Когато сте в подводница, казва адмиралът, вие сте в бавен кораб, който се опитва да хване по-бързи кораби. "Трябва да се позиционирате и да бъдете умни", обяснява той той, "и да се възползвате от възможността, когато тя пристигне".

През юли адмирал Гувея е Мело се възползва именно от такава възможност. Протестиращи блокираха входа на ваксинационен център в Лисабон. А той облича бойната си униформа и отива там без допълнителна охрана. "Преминах през тези луди хора, а те започнаха да ме наричат "убиец, убиец", разказва той пред The New York Times.

Докато телевизионните камери снимат, адмиралът спокойно застава сред тях. "Казах, че убиецът е вирусът", спомня си адмирал Гувея е Мело. Истинският убиец, казва той, ще бъдат хората, които живеят така, сякаш е 13-ти век без представа за реалност. Опитах се да комуникирам по много верен и честен начин за всички съмнения и проблеми“, каза той.

Но не всички приветстваха подхода му.

"Всъщност нямаме култура на разпитване на властите", казва Лора Санчес, клиничен психолог, който критикува масовото разпространение на ваксинацията в Португалия като твърде милитаристки и призовава за изключване на по-младите хора от листата за ваксинация. "Начинът, по който той винаги се появява в камуфлажни армейски униформи  - сякаш воюваше - заедно с езика, използван от медиите и политиците, допринесе за чувство на страх, което също ни прави по-склонни да се подчиняваме, а да имаме личен избор", обяснява тя.

И все пак кампанията постигна стабилен напредък.

"В началото имахме около 40%, които не вярваха във ваксините", каза адмирал Гувея е Мело. Според социологически проучвания, сега само 2,2 % не искат ваксината.

Когато напусна оперативната група тази седмица, адмиралът каза, че чувства, че страната е на добър път. Но той предупреждава, че бдителността ще остане от съществено значение, за да се гарантира, че тази война е спечелена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
307
13
 
26
 
! Отговори
Портокалов преди 2 години
Можете да спрете до запетайката, "почти не останаха хора", вече са нов биологичен вид киборго зомби. А и може да не преживеят до следващата доза. То е като куче което си гони опашката, колкото повече се боцкат толкова повече ще ги боцкат до леталния край.
306
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Казва проф.Кантрджиев - Задава се пета вълна ,порди застудяването
305
14
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да вкара Файзър спайка си, първо неутрализира временно имунната система, която го атакува иначе като чужд елемент. Но при това неутрализиране се отключват други спящи заболявания подтиснати иначе от имунната система. А такива има почти всеки човек. И списъка от тях е голям.
304
11
 
18
 
! Отговори
Друг преди 2 години
Човекът връща еволюцията назад като спасява живота на хората с лоши гени. И това са ваксинираните накратко. Едни плашливи хора с лоши гени, и овчици за боцкане. А неваксинираните са там където еволюцията както е предвидено милион години.
303
20
 
8
 
! Отговори
Генералисимус преди 2 години
Прав е! Пиночет дойде на власт в Чили, претрепа съветските вируси и държавата дръпна напред. ДНЕС Антиваксърите дават фира катадневно и светът се чисти от малоумната популация. Война не ни трябва, за да неутрализираме бавно развиващите се индивиди. Ковид си върши работата перфектно.
302
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 352- Нама как да ги докарат 100%, дори да ги докарат, щото тия с две дози няма вече да ги броят за ваксинирани, докато не получат месечния си бустер.
301
6
 
7
 
! Отговори
Друг преди 2 години
A защо трябва да е в статистиката. От половин милион само 4% са починалите и това са болни и стари предимно, а поне 5 милиона сигурно да го изкарали вече и имат естествен комплексен клетъчен имунитет, който е десет пъти по-силен, за разлика от ваксината която на думи дава само имунитет за спайк протеина, но реално грози да подсили вируса вместо да го атакува за обратен ефект, и не предизвиква антиген дразнене за останалите три протеина.
300
6
 
8
 
! Отговори
ганЮ знае че доктора преди 2 години
"Тоя 'доктор' Гувея не знае какво е стаден имунитет?....." не знае....идиотиКато теб къде ги намират е мистерия.
299
5
 
17
 
! Отговори
------ преди 2 години
И 100% ваксинирани да ги докарат, пак няма да им се получи стадния имунитет с тия 'ваксини'. Тоя 'доктор' Гувея не знае какво е стаден имунитет? За истински стаден имунет е достатъчно 60% от здравото население да изкара вируса. Но те нарочно не допуснаха това, за да забият 'ваксини' на целия народ . Тия ваксини имунитет не създават а само временно антитела. А дали ще има от тях поразии за в бъдеще? Никой не знае и няма как да знае.
298
8
 
11
 
! Отговори
до 344 от славянин преди 2 години
Ами ти като в продължение на над година и половина си наплашил добитъка до смърт че всяка повишена температура е признак за ''приближаващата му смърт'' и той търчи в болницата да го '''спасяват'' така ще бъде! Нон-стоп пропагандата за ''страшно страшния'' вирус пълни болниците със изперкали хипохондрици отделно че и докторите заради финансовия си интерес ги вкарват там и така за истинските болни не остават свободни легла!
297
3
 
2
 
! Отговори
до 343 от славянин преди 2 години
Знаеш ли какъв ти е тежкия проблем!? Не правиш разлика между числа и факти! Едно число може да се манипулира, един факт не може! Според сухите ти числа ние може да живеем все по-добре, но според фактите може да живеем все по-зле! И както ти написах по-долу - аз определено не приемам (няма да използвам думата ''вярвам'' понеже си голям биороботизиран сухар), че числото 386 хиляди души като брой за един етнос е ФАКТ! Но за теб щом число и факт са еквивалентни значи си много зле в главата!
296
1
 
1
 
! Отговори
славянин преди 2 години
!!!!???
295
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то и в България "не останаха" такива - който се объркал - объркал. Останалите няма да сглупят и да се вържат, въпреки агресивната реклама.
294
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 340 от славянин "акъв ти е тогава проблемът!?" На този въпрос е отговаряно десетки пъти, включително лично на теб, тъй че на този етап става дума за явно тролене, щом задаваш ОТНОВО СЪЩИЯ въпрос, на който многократно ти е отговаряно. Накратко: критичното претоварване на болниците води до спиране на редовните здравни услуги, води до ограничения и блокиране на бизнеси, води до затваряне на училища и естествено, води до повишени разходи за държавата и повишена смъртност сред населението.
293
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 337 от славянин В поста си използва думичката "вярвам" 4 пъти. Това не е изненада: когато човек като теб е предизвикан да се придържа към фактите и реалността, той веднага се опитва да вкара колкото се може повече емоция като заместител на въпросните. Само да ти обясня нещо: тук не става въпрос за "вяра". Тук става дума за това, че в НСИ работят статистици НА КОИТО ТОВА ИМ Е РАБОТАТА: да събират и обработват информация. Няма причина да мисля, че обикновен *** има по-добър метод.
292
1
 
12
 
! Отговори
до 340 от славянин преди 2 години
Е и като сме на последно място в европа по ваксинация това на теб лично тежък житейски проблем ли ти е!? Хората не искат да се бодат и точка ти явно си се набол и всичко е наред! Какъв ти е тогава проблемът!?
291
1
 
4
 
! Отговори
до 337 от славянин преди 2 години
Отлично, благодаря че ми сподели критерия си! Само се аз на този критерий не вярвам! Не вярвам, че според ''златностандартното'' НСИ един известен етнос на територията на България е 386 хишляди души според преброяването през 2011-та година! И съм сигурен че никой нормален чевек не вярва в това число! А ти вярваш ли!? Отговори ми, за да разбера има ли повече смисъл да вярвам че споря с адекватен човек!?
290
6
 
2
 
! Отговори
Щурман преди 2 години
Хм, а нашият генерал след пилотирането на два служебни кабинета ни свали до последното място в Европа с под 20% ваксинирани.
289
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 335 от славянин Никой на никого не е "длъжен" тук. Става дума за доброволен разговор, в който интереса ти е да си защитиш позицията. Отказвайки се да я защитиш просто я прави невалидна, нищо повече. Както виждам, ти нямаш нищо против да я направиш невалидна - по собствен избор.
288
1
 
1
 
! Отговори
до 335 от славянин преди 2 години
Приземи се на земята, нямам никакво задължение по никой закон да ти отговарям на който и да е въпрос! Ако ти се мислиш за господ пред когото някой е длъжен да отговаря на въпросите му, това е вече психиатрична диагноза! Пък и необяснимо защо толкова ''принципно'' и упорито отказваш да си споделиш критериите за определяне на достоверност на каквото и да било!?