В Португалия вече почти не останаха хора, които да се ваксинират срещу COVID-19

Страната, която видя едно от най-големите огнища, сега е имунизирала 85% от хората си
4 окт 2021 21:45, Нели Христова
412
В Португалия вече почти не останаха хора, които да се ваксинират срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС
В началото на тази година Португалия се бореше да се справи с едно от най-големите огнища на COVID-19 в света - здравната система беше на ръба на колапса. Болниците в столицата Лисабон бяха препълнени, а властите призоваваха хората да се лекуват у дома. През последната седмица на януари близо 2000 души починаха заради вируса.

Програмата за ваксиниране в страната беше провал, така че правителството се обърна към вицеадмира Хенрике Гувея е Мело, бивш командир на ескадрила на подводници, за да поеме контрол над потъващия кораб. И той успя.

Сега, осем месеца по-късно, Португалия е първенец по ваксинация, като приблизително 86% от населението й от 10,3 милиона души, са напълно ваксинирани. Около 98% от всички, които отговарят на условията за ваксини - което означава всеки над 12 години - са били напълно ваксинирани, казва адмирал Гувея е Мело.

"Вярваме, че сме достигнали точката на групова защита и почти стаден имунитет", казва той. "Нещата изглеждат много добре", допълва той.

И въпреки че броят на ежедневните случаи все още е висок, смъртните случаи и хоспитализациите от COVID-19 остават ниски през цялото лято, като резултатите са очевидни: бизнесът е отворен, а туризмът се завръща.

За много хора вицеадмира Хенрике Гувея е Мело е герой. Но той не се чувства комфортно с тази титла.

"Мисля, че е малко преувеличено. Имах късмета да мога да помогна на моите хора, на страната си. Това пълни сърцето ми и ми е достатъчно", споделя той пред CNN. Вицеадмиралът и екипът му ръководят кампанията от "военната стая", изправяйки се срещу COVID-19 като срещу жесток враг, какъвто вярват, че е. "Още от самото начало казвах, че това не е шега. За година и половина изгубихме 18 хил. души заради вируса. Ако това не е война, какво е?".

Промяната започна в големите ваксинационни центрове. 20-годишната Елена Силванос много добре знае какво е да се разболееш от COVID-19. Тя се възстановява преди месеци, а сега казва, че се чувства спокойна, че има шанс и да се ваксинира. "Дори и да се разболееш от коронавирус, симптомите ти ще са по-леки", казва тя. Младото момиче е една от шепата хора, които днес посещават ваксинационните центрове. В повечето случаи те са празни, защото вече почти не са останали хора, които да бъдат ваксинирани.

За адмирал Гувея е Мело обаче войната не е свършила, преди вирусът да е победен по целия свят. "Трябва да предпазим човечеството. Всяка богата държава има това задължение. Всяко забавяне, всяко действие, което не предприемем, ще се върне като бумеранг и ще се съжаляваме в бъдеще", казва той и добавя, че докато всички нации по света не са напълно ваксинирани, никой, дори и Португалия, не може да свали гарда си.

Много западни държави, които имат щастието да имат изобилие от ваксини, са видели плато на процента на имунизация, като повече от 20 % от тяхното население все още е незащитено. Така че други правителства търсят в Португалия възможни прозрения и наблюдават отблизо какво се случва, когато почти всеки отговарящ на условията човек е защитен.

Фалшивите спокойни дни по време на пандемията от коронавирус са били толкова често срещани, колкото и новите кошмарни вълни от инфекция. Така че Португалия все още може да види затруднение, тъй като вариантът "Делта" продължава да се разпространява в световен мащаб.

Има и тревожни признаци от Израел и от други места, че защитата, предлагана от ваксините, може да избледнее с течение на времето, а в световен мащаб се обсъжда кой и кога трябва да получи бустерна доза.

Португалия може скоро да започне да предлага бустери на възрастни хора и на тези, които се считат за клинично уязвими, казва адмирал Гувея е Мело, като е уверен, че всички ще могат да подсилят имунитета си до края на декември.

Но за момента, баровете и нощните клубове кипят от живот, а инфекциите и смъртните случаи намаляват. Инициативата за ваксинация в страната успя дори след като се сблъска с много от същите препятствия, които накараха други да се провалят. Същият поток от дезинформация относно ваксините изпълни акаунтите в социалните мрежи на португалците. Страната се управлява от ляво правителство на малцинството - отражение на политическите й разделения. А според проучвания на общественото мнение, имаше широко разпространено съмнение относно ваксините при първото им пристигане.

Но успехът на адмирал Гувея е Мело се крие в това, че той се е разграничил от политиката и е говорил на своите съграждани само използвайки военна риторика. Запитан какво могат да направят други държави, за да подсилят собствените си усилия за ваксинация, той не се поколебава да предложи най-добрите си съвети:  "Те трябва да намерят хора, които не са политици."

Оперативната група на вицеадмирала измисля най-ефективната система за безопасно преминаване на най-много хора през центрове за имунизация, те използваха и войската за изграждане на доверие в системата. Хората видяха, че ваксините са безопасни, след като войник, след войник получаваха своите дози. В същото време оперативната група реши да покаже и как лекарите и медицинските сестри се ваксинират, за да предадат у дома посланието за безопасността на ваксините.

Докато и други страни включват лекари, медицински сестри, полицейски служители и войници в кампаниите си за ваксини, адмирал Гувея е Мело заяви, че последователността на съобщенията е от критично значение.

И все пак, тъй като през лятото кампанията премина към по-млади възрастови групи - с по-малко от половината от обществеността, която е ваксинира - се появиха и признаци, че съпротивата се засилва.

Когато сте в подводница, казва адмиралът, вие сте в бавен кораб, който се опитва да хване по-бързи кораби. "Трябва да се позиционирате и да бъдете умни", обяснява той той, "и да се възползвате от възможността, когато тя пристигне".

През юли адмирал Гувея е Мело се възползва именно от такава възможност. Протестиращи блокираха входа на ваксинационен център в Лисабон. А той облича бойната си униформа и отива там без допълнителна охрана. "Преминах през тези луди хора, а те започнаха да ме наричат "убиец, убиец", разказва той пред The New York Times.

Докато телевизионните камери снимат, адмиралът спокойно застава сред тях. "Казах, че убиецът е вирусът", спомня си адмирал Гувея е Мело. Истинският убиец, казва той, ще бъдат хората, които живеят така, сякаш е 13-ти век без представа за реалност. Опитах се да комуникирам по много верен и честен начин за всички съмнения и проблеми“, каза той.

Но не всички приветстваха подхода му.

"Всъщност нямаме култура на разпитване на властите", казва Лора Санчес, клиничен психолог, който критикува масовото разпространение на ваксинацията в Португалия като твърде милитаристки и призовава за изключване на по-младите хора от листата за ваксинация. "Начинът, по който той винаги се появява в камуфлажни армейски униформи  - сякаш воюваше - заедно с езика, използван от медиите и политиците, допринесе за чувство на страх, което също ни прави по-склонни да се подчиняваме, а да имаме личен избор", обяснява тя.

И все пак кампанията постигна стабилен напредък.

"В началото имахме около 40%, които не вярваха във ваксините", каза адмирал Гувея е Мело. Според социологически проучвания, сега само 2,2 % не искат ваксината.

Когато напусна оперативната група тази седмица, адмиралът каза, че чувства, че страната е на добър път. Но той предупреждава, че бдителността ще остане от съществено значение, за да се гарантира, че тази война е спечелена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
287
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 334 от славянин Значи установихме, че критерия ти е провален. Сега да ти ПОВТОРЯ пък моя критерий (да, аз го посочих, просто ти не можеш да разбереш какво ти се пише): критерия ми за ДОСТОВЕРНОСТ на една статистика е базиран на ИЗТОЧНИКА Й: колкото по-компетентен е в събирането и обработването на информация е той, толкова по-надежден е. Например, НСИ е златния стандарт за статистическа информация да речем за числа засягащи населението на страната.
286
1
 
0
 
! Отговори
до 334 от славянин преди 2 години
А ако ти не можеш да дадеш критерия си значи не просто нямаш аргумент, а нямаш и разум! Ти например с какво ще защитиш достоверността на каквато и да е статистика след като самият нямаш критерий за тази достоверност!
285
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 331 от славянин "Аз не съм на подсъдима скамейка, за да ти отговарям на всички въпроси" Вече минахме през този аргумент, тъй че за да не се повтарям прочети пост номер 312.
284
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 329 от славянин "Ако аз не мога да защитя критериите си според теб" Ако не можеш да защитиш критерия си, значи нямаш аргумент. Спекулативното ти тълкуване на "статистики" се проваля с гръм и трясък . Критерия е наложен ЕДИНСТВЕНО ОТ ТЕБ и ТИ САМИЯ не можеш да го защитиш. ТОЛКОВА за претенциите ти да знаеш какво се случва по Ковид въпроса.
283
1
 
0
 
! Отговори
до 331 от славянин преди 2 години
Аз не съм на подсъдима скамейка, за да ти отговарям на всички въпроси, ако ти си си въобразил че си ми прокурор, яко си се объркал! И аз за пореден път те питам какви са твоите критерии за обективност на една статистика, но ти не отговавяш!
282
1
 
0
 
! Отговори
до 329 от славянин преди 2 години
Ако аз не мога да защитя критериите си според теб ти защо не можеш да дадеш своите!? Защото нямаш такива ли!?
281
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 326 от славянин Защо не можеш да отговориш на въпроса ми: аз не те питам дали имаш право да вярваш на официалната статистика: аз те питам дали си изпълнил собствения ти критерий за достоверност на статистиката, която използваш (и нарече "реална"). Та?
280
1
 
1
 
! Отговори
до 326 от славянин преди 2 години
Аз съм нормален гражданин, който има право да не приема за абсолютна достоверност официалната статистика!? Или според теб никой няма право да се съмнява в нея!?
279
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 323 от славянин "Аз моите критерии съм ги дал!" Колко пъти ще се опиташ да се направиш на неразбрал? Не е проблема в това, че си ги "дал", проблемът е, че не можеш да обясниш на какво са базирани! Пак те питам: ТИ ЛИЧНО ли провери "РЕАЛНАТА" статистика, за която говориш. Ти "даде" да се разбере, че за теб една статистика е валидна само ако е ЛИЧНО проверена. Задавам ти *** въпрос, БАЗИРАН НА ТВОЯ КРИТЕРИЙ!
278
1
 
1
 
! Отговори
до 323 от славянин преди 2 години
Аз моите критерии съм ги дал! Явно че си някакъв буквояден канцеларски плъх с претенции на специалист по познаване на абсолютната истина!?
277
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 320 от славянин "Ами то и повтарянето на един и същ въпрос нон-стоп май е критерий за празнодумство и ментална ограниченост!?" Отново да ти повторя, за да рабереш безнадежността на такъв опит за защита: въпросът е базиран на СОБСТВЕНИТЕ ТИ КРИТЕРИИ. Да отказваш да отговориш е отказ да ги защитиш.
276
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 316 от славянин "Статистиката е ''вярна'' само ако е официална," Кой си ти, че да оспорваш работата на стотици специалисти, които стоят с научни методи и специализирано знание зад официалната статистика? Какви са твоите компетенции да прецениш колко е достоверна? Слушаме.
275
3
 
0
 
! Отговори
до 320 от славянин преди 2 години
Ами то и повтарянето на един и същ въпрос нон-стоп май е критерий за празнодумство и ментална ограниченост!? А и постоянното избягване за назоваване на личните критерии за достоверност е признак за безпринципност и липса на морал!
274
2
 
4
 
! Отговори
Аман от мисирки! преди 2 години
Алоу! Ваксърите! Набодохте ли се със стадото бе? Айде, че после вашият стаден имунитет щял да ме пази. А дотогава ще ме пази моя собствен. Айде ваксинирайте се, барем мирясате и вземете да млъкнете! Някои от вас - завинаги.
273
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 312 от славянин Въпросът е базиран на твоите СОБСТВЕНИ КРИТЕРИИ. Факта, че не можеш да обясниш даже собствените си критерии адекватно, е показателен. А не ми е убягнало и ЗАЩО не можеш да ги обясниш: защото си лицемер. Ако не беше щеше да имаш единен подход към статистическите данни. Разбира се, това би изисквало да признаеш, че не си капацитет в статистическите данни, а това е КАТАСТРОФАЛНО за твоите бълнувания по въпроса с Ковид. ЗАТОВА няма да отговориш.
272
1
 
0
 
! Отговори
до 316 от славянин преди 2 години
Хм, а при швабистанеца как е!? Статистиката е ''вярна'' само ако е официална, ама и тогава може да не е съвсем вярна, ако не има пасва на интереса!
271
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"В Португалия вече почти не останаха хора, които да се ваксинират срещу COVID-19"....... Аааа, що? В Португалия вече почти всички са готови да ги ваксинират със следващата доза. Така трябва да се чете.
270
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Германец Такива празнодуми празноглави нищоправци са идеален параден пример за това какво се случва, когато желанието им за признание рязко се разминава с реалността. Затова и измислят критерии, които след това не могат да защитават: изоставят ги при първото изпитание за солидност и се въртят като пумпали с аргументите си, ако така им изнася. Никакви принципи, никакъв морал.
269
1
 
0
 
! Отговори
до 317 от славянин преди 2 години
Какъв ''блестящ юрист''!? Само че нали ти обясних, че зациклянето върху един-единствен въпрос е признак на ментална ограниченост!
268
1
 
0
 
! Отговори
до 312 от славянин преди 2 години
Колко си пунктуален ''юридически''! Само че не съм дръген да ти отговарям на въпроса ''юристе''! Знаеш ли зациклянето върху един въпрос на какво е критерий!? На ментална ограниченост!