Няма да се живее дълго с ваксините, COVID-19 щял да стане сезонен вирус

През следващото лято щял да започне да се самоограничава
Обновена: 5 окт 2021 09:41 | 5 окт 2021 09:27, Камелия Цветанова
118
Няма да се живее дълго с ваксините, COVID-19 щял да стане сезонен вирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да живеем завинаги с ваксините, защото опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали максимално две години, каза пред БНР  проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

Още по темата

Тази ни порази даже за малко повече, но повечето учени прогнозират, че през следващото лято вече започва естествено самоограничаване на този вирус в световен мащаб, допълни тя.

Според нея той ще се превърне в един обикновен сезонен вирус.

В Европа всяка зима циркулират около 50 коронавируса, различни. Може би и причинителят на COVID-19 ще се присъедини към тях и вече така добре ще го познаваме, че няма да може да ни създава големи проблеми“, коментира Петрова.

Тя увери, че в страната има достатъчно ваксини, за да не се  стига до поставяне на такива с изтекъл срок на годност.

Според Петрова не може да се говори за лоши странични ефекти, а за липса на ефект въобще при поставяне на ваксина с изтекъл срок на годност.

При приложение на ваксината срещу COVID-19 и срещу грип трябва да има 2 седмици интервал, заяви тя.
Проф. Чорбанов днес представя прототипа на българската ваксина на световен конгрес по ваксинология. Като научен проект сме стигнали до разработването на прототип, уточни проф. Пенка Петрова.

За ваксина, която да може да се прилага, не можем да говорим на този етап, категорична е тя.

Проф. Петрова опроверга медийни твърдения, че започват опити върху хора. На този етап говорим за научен продукт, подчерта тя. По думите й се е създала „илюзия, че имаме флакон, който вече да се предлага на пазара“ и определи това като „недоразумение, създадено от медиите“.

Според проф. Петрова е било създадено „свръхочакване в обществото, че ще можем без финансиране да извадим на пазара ваксина“.

Проф. Пенка Петрова определи българската ваксина като „иновативна, интересна идея“.

Първият проект по ваксината - с Институт „Пастьор“, е приключил. Той е бил на стойност 70 хиляди евро. По втория
проект - с Фонд „Научни изследвания“, идват 250 хиляди лева, но средствата се поделят с партньори – Медицинския университет в София и Химическия факултет на СУ.

„За да направим експериментите с лабораторни животни в статистически достоверен план и за да продължим напред, ще трябва да търсим допълнително финансиране“, поясни Пенка Петрова.

„Нашата държава не се ангажира до момента с финансиране на доразработването за следващите фази. Ние можем просто да вървим към патентоване. Аз бих посъветвала колегите да запазят патентно идеята си, за да може българската държава да печели, ако някоя чужда фирма закупи патентна в бъдеще.“

Според проф. Петрова стоят три въпроса – доколко ваксината е ефективна, доколко е безопасна и колко изгодно е нейното производство в голям мащаб. Трябва голяма фармацевтична фирма да се ангажира с нас, за да проведем изследвания и да отговорим на тези три въпроса, допълни тя.

Нашата ваксина може да бъде готова за следващи коронавирусни инфекции, обобщи проф. Петрова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
4
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
"Няма да се живее дълго с ваксините"...Знаете ли колко двузначно изглежда така написано?
98
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и сега е сезонна настинка. Всички научиха за какво става въпрос. И ваксинирани и неваксинирани и големи и малки ...
97
2
 
3
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
До Много точно казаноМасоните, които верочрно стоят и зад така наречената "ваксина" винаги оставят някакъв отдушник на кармата, като в случая - т.е. между гимиците и измамните схеми, тук-таме казват и голата истина. Въпреки, че за повечето овци (с ударение на "о"), то е незабележимо!
96
4
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Професорката явно не е разчела плановете на чичо Бил. Той каза в прав текст, че догодина пуска нова версия. Кратко и ясно.
95
2
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Мдаа,такива ковидни епидемии е имало периодично,ако погледнем назад в миналото-великото френско клане-революция,октмврийското клане-революция,българският вариант на въпросните кланета,войните след идването на Горби и падането на берлинската стена,българският майдан 97г,украинският му събрат.Изобщо дал Господ епидемии от ковид,свикнали сме.
94
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такса спокойствие я смениха с такса инжекция. На всеки 6м ше ви бодат като говяда :)Даже и ви маркират и жигосват, че сте набодени и че сте послушни говяда, и можете да излизате от кошарата :)
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Такса спокойствие я смениха с такса инжекция. На всеки 6м ше ви бодат като *** :)Даже и ви маркират и жигосват, че сте набодени и че сте послушни ***, и можете да излизате от кошарата :)
92
5
 
1
 
! Отговори
до 94 преди 2 години
До Колюзета е значи ще те надживее, ненужно е подлисала завещение трябвало е ти да подпишеш такова ако си неваксиниран имайки предвид както очаква БГто следвашите месеци
91
2
 
4
 
! Отговори
до 98 преди 2 години
До Правилно ли прочетох е колкото да е дълго 50-100 години още не като неваксинираните които ще се заразят
90
2
 
5
 
! Отговори
do 97 преди 2 години
До Анонимен да вижда се как живеете измирате масово, с по 100-200 само от ковид на ден
89
3
 
23
 
! Отговори
Правилно ли прочетох преди 2 години
"Няма да се живее дълго с ваксините"
88
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
заврете си ги отзад. ние живеем без нужда от вашите "грижи" за нашето здраве.
87
13
 
6
 
! Отговори
UNKNOWN преди 2 години
До АнонименГледай ТЕБ да не те хване някой сочен Ковид, че тогава друга песен ще запееш..дано си намериш място в болницата..
86
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Радост и фанфари за антиваксърите, оле, оле... вече са спокойни." - Аз като антиКОВИДваксър (нямам нищо против доказали се във времето ваксини) за себе си съм спокоен. Не съм спокоен за вас ваксърите, но напоследък и за вас съм спокоен. Все пак акъл с фуния не се налива и щом толкова много държите да сте опитни зайчета на фармаиндустрията ОК. Със здраве да си ползвате ваксините. Само не ми обяснявайте, че и аз трябвало да се бода, защото дали ще се превърна в опитно миш_ле си решавам САМО аз!!!
85
2
 
11
 
! Отговори
някой преди 2 години
До: номер 91 Е защо пък реши че точно "антиваксърите" трябва да са спокойни? Тъкмо обратното - феновете на ваксините трябва да са спокойни че ще имат по-голям избор от ваксини!
84
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радост и фанфари за антиваксърите, оле, оле... вече са спокойни.
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Или пък не... всеки си ги дрънка. Хеле пък "експертите"
82
3
 
39
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Няма да се живее дълго с ваксините - да си знаем!
81
1
 
30
 
! Отговори
До 68 преди 2 години
Сравнявате ябълки с круши! Едва ли разбирате какво означава това, затова ще ги кажа по друг начин! Сравнявате доказани ваксини и нещоси, кръстено ваксина, по стечение на обстоятелствата!
80
2
 
11
 
! Отговори
До Противовирусния преди 2 години
Първо, не е антибиотик, а противовирусен. Второ, пак ще мине същите стъпки на клинично изпитване и ще бъде одобрен за спешна употреба, както ваксините - т.е. пак ще сте "опитни зайчета", както се изразявате антиваксърите, но не на ваксина, а на друг препарат. Трето, пак ще има странични ефекти. Четвърто, освен че ще го пиете, ще боледувате и от ковид.