Няма да се живее дълго с ваксините, COVID-19 щял да стане сезонен вирус

През следващото лято щял да започне да се самоограничава
Обновена: 5 окт 2021 09:41 | 5 окт 2021 09:27, Камелия Цветанова
118
Няма да се живее дълго с ваксините, COVID-19 щял да стане сезонен вирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да живеем завинаги с ваксините, защото опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали максимално две години, каза пред БНР  проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

Още по темата

Тази ни порази даже за малко повече, но повечето учени прогнозират, че през следващото лято вече започва естествено самоограничаване на този вирус в световен мащаб, допълни тя.

Според нея той ще се превърне в един обикновен сезонен вирус.

В Европа всяка зима циркулират около 50 коронавируса, различни. Може би и причинителят на COVID-19 ще се присъедини към тях и вече така добре ще го познаваме, че няма да може да ни създава големи проблеми“, коментира Петрова.

Тя увери, че в страната има достатъчно ваксини, за да не се  стига до поставяне на такива с изтекъл срок на годност.

Според Петрова не може да се говори за лоши странични ефекти, а за липса на ефект въобще при поставяне на ваксина с изтекъл срок на годност.

При приложение на ваксината срещу COVID-19 и срещу грип трябва да има 2 седмици интервал, заяви тя.
Проф. Чорбанов днес представя прототипа на българската ваксина на световен конгрес по ваксинология. Като научен проект сме стигнали до разработването на прототип, уточни проф. Пенка Петрова.

За ваксина, която да може да се прилага, не можем да говорим на този етап, категорична е тя.

Проф. Петрова опроверга медийни твърдения, че започват опити върху хора. На този етап говорим за научен продукт, подчерта тя. По думите й се е създала „илюзия, че имаме флакон, който вече да се предлага на пазара“ и определи това като „недоразумение, създадено от медиите“.

Според проф. Петрова е било създадено „свръхочакване в обществото, че ще можем без финансиране да извадим на пазара ваксина“.

Проф. Пенка Петрова определи българската ваксина като „иновативна, интересна идея“.

Първият проект по ваксината - с Институт „Пастьор“, е приключил. Той е бил на стойност 70 хиляди евро. По втория
проект - с Фонд „Научни изследвания“, идват 250 хиляди лева, но средствата се поделят с партньори – Медицинския университет в София и Химическия факултет на СУ.

„За да направим експериментите с лабораторни животни в статистически достоверен план и за да продължим напред, ще трябва да търсим допълнително финансиране“, поясни Пенка Петрова.

„Нашата държава не се ангажира до момента с финансиране на доразработването за следващите фази. Ние можем просто да вървим към патентоване. Аз бих посъветвала колегите да запазят патентно идеята си, за да може българската държава да печели, ако някоя чужда фирма закупи патентна в бъдеще.“

Според проф. Петрова стоят три въпроса – доколко ваксината е ефективна, доколко е безопасна и колко изгодно е нейното производство в голям мащаб. Трябва голяма фармацевтична фирма да се ангажира с нас, за да проведем изследвания и да отговорим на тези три въпроса, допълни тя.

Нашата ваксина може да бъде готова за следващи коронавирусни инфекции, обобщи проф. Петрова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
12
 
! Отговори
Абе преди 2 години
За тях това ( ваксите) е престъпление срещу човечеството и казват че са под политически натиск да лекуват протоколно а не по тяхна преценка.
78
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и какво измъдри тоя Римски алианс???
77
1
 
27
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Няма да се живее дълго с ваксините - 5-6 години и в трапа...
76
2
 
20
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Защо българските медии не отразиха срещата на върхът през септември 2021 в РИМ на Световния докторски алианс? или по точно декларацията им която към момента е подписана от над 10000 хил. медицински специалисти от цял свят и броят им ще се увеличава..... https://doctorsandscientistsdeclaration.org/
75
0
 
7
 
! Отговори
TOP SECRET преди 2 години
Когато Византия християнизира при това насилствено Българския Народ през 866 г никой не е чувал за covid-19.Абе докато не създадат следващия поред Вирус пак в нечия Лаботатория
74
1
 
29
 
! Отговори
Ммммдааа преди 2 години
Всесезонно ще не поръсват от небето ! След няколко години ще сме по-малко и по-болни! Съвсем прозират намеренията и плана им вече ! И знаете ли , един БОЖИ ДЕН ИСУС ще сложи точка на това! Нямам търпение да видя възмездието за този натиск срещу трудещия се, ограбен и на всичкото отгоре тормозен обикновен човек от една тотално пропаднала прослойка без човешки ценности наречена елит ! Ааа, и слугитте им! Амин!
73
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Няма да се живее дълго с ваксините ..." Знаем.
72
8
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой нормален и образован не вярва във ваксините вече!Сгромолясахте се тотално!
71
0
 
34
 
! Отговори
анонимна преди 2 години
Няколко пъти трябваше да прочета заглавието, докато го схвана.Няма да живеем дълго, ако се ваксинираме, или пък че ваксините няма да ни осигурят по-дълъг живот, или че няма още много време да ни се налагат ваксини?!... Може по много начини да се схване.
70
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, тва и преди две години го четох, мерси ама ще подмина
69
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако има ефективен противовирусен препарат против коронавируса бихме били по добре.Купуваш си тест-излиза положителен.Отиваш и си купуваш антибиотика.Би било по добре от сега.И да да е перорален естествено.От няколко дни се говори за такъв антибиотик-Молнупиравир. Минал е трета фаза на изследване и сега чака одобрение за производство. Дано да има и други успешни лаекарства против Ковид.
68
7
 
10
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
И не е само той така.Левски е бил много прав.Човек се обучава предимно докато е млад.Тогава научава почти всичко и после по трудно се променя.Погледнете например всичките си колеги и се сетете колко трудно тези които са вече на 55-60 години колко трудно са се научили да работят с компютър елементарни неща.Органът който най бързо се износва в човешкото тяло е мозъкът.Е,такава е природата човешка и няма как да се промени.То затова и пенсия дават,нали така?
67
46
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съгласен съм, че вероятно няма дълго да живеем с ваксини. Скоро в България по много интересен начин ще достигнем 75% ваксинирани. Чрез измиране на неваксинираните, което е доста новаторски подход.
66
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шаши Айде отивай да вдигаш революция пред дома на Бил Гейтс
65
1
 
22
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
На тъмните ,,души" трябва да се сложи край. Те не са господарите на света. Светът се развива от учените и хората със свободна воля.
64
27
 
6
 
! Отговори
Ами... преди 2 години
До антиваксъра 66 То затова днес от 178 починали, 171 са били като теб - неваксинирани. Ама ти си говори де, не пречиш на никой :D
63
4
 
2
 
! Отговори
до 65 преди 2 години
Те някои от математиците са милионери! По канал Дискавъри имаше клип с руски професор с костюм и златен Ролекс който каза,че в казината не го пускат да играе,а само да гледа.Валерий Железников се казва.И нас има много професори математици които са докарали впечатляващи доходи от познанията си и не с хазарт,а с приложение на математиката в други области.Обаче Мангъров е лекар.Това няма как да го знае.Най погрешното решение на света е децата да "наследяват" професията на родителите си!
62
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** даже не разбират изречението "Няма да се живее дълго с ваксините", как очаквате от такива хора да са отговорни за себе си и за другите, те са си със слаб мозъчен капацитет. Заради такива антиваксъри страдат всички останали, това че от бебе го ваксинират и ако някой иска да му навреди с ваксина то до сега го е направил вече.
61
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Aми така е, те вече някои ваксинирани започнаха да окапват. Единственото успокоение за ваксърите е да не гледат колко са починалите след ваксина и да се надяват да не се случи на тях.
60
0
 
29
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Науката е една. Знанията на лекарите са постигнати с много труд и опит. Сега извъртат всичко за пари. Има и натиск срещу медицината.