Няма да се живее дълго с ваксините, COVID-19 щял да стане сезонен вирус

През следващото лято щял да започне да се самоограничава
Обновена: 5 окт 2021 09:41 | 5 окт 2021 09:27, Камелия Цветанова
118
Няма да се живее дълго с ваксините, COVID-19 щял да стане сезонен вирус
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма да живеем завинаги с ваксините, защото опитът на човечеството показва досега, че коронавирусните пандемии са продължавали максимално две години, каза пред БНР  проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

Още по темата

Тази ни порази даже за малко повече, но повечето учени прогнозират, че през следващото лято вече започва естествено самоограничаване на този вирус в световен мащаб, допълни тя.

Според нея той ще се превърне в един обикновен сезонен вирус.

В Европа всяка зима циркулират около 50 коронавируса, различни. Може би и причинителят на COVID-19 ще се присъедини към тях и вече така добре ще го познаваме, че няма да може да ни създава големи проблеми“, коментира Петрова.

Тя увери, че в страната има достатъчно ваксини, за да не се  стига до поставяне на такива с изтекъл срок на годност.

Според Петрова не може да се говори за лоши странични ефекти, а за липса на ефект въобще при поставяне на ваксина с изтекъл срок на годност.

При приложение на ваксината срещу COVID-19 и срещу грип трябва да има 2 седмици интервал, заяви тя.
Проф. Чорбанов днес представя прототипа на българската ваксина на световен конгрес по ваксинология. Като научен проект сме стигнали до разработването на прототип, уточни проф. Пенка Петрова.

За ваксина, която да може да се прилага, не можем да говорим на този етап, категорична е тя.

Проф. Петрова опроверга медийни твърдения, че започват опити върху хора. На този етап говорим за научен продукт, подчерта тя. По думите й се е създала „илюзия, че имаме флакон, който вече да се предлага на пазара“ и определи това като „недоразумение, създадено от медиите“.

Според проф. Петрова е било създадено „свръхочакване в обществото, че ще можем без финансиране да извадим на пазара ваксина“.

Проф. Пенка Петрова определи българската ваксина като „иновативна, интересна идея“.

Първият проект по ваксината - с Институт „Пастьор“, е приключил. Той е бил на стойност 70 хиляди евро. По втория
проект - с Фонд „Научни изследвания“, идват 250 хиляди лева, но средствата се поделят с партньори – Медицинския университет в София и Химическия факултет на СУ.

„За да направим експериментите с лабораторни животни в статистически достоверен план и за да продължим напред, ще трябва да търсим допълнително финансиране“, поясни Пенка Петрова.

„Нашата държава не се ангажира до момента с финансиране на доразработването за следващите фази. Ние можем просто да вървим към патентоване. Аз бих посъветвала колегите да запазят патентно идеята си, за да може българската държава да печели, ако някоя чужда фирма закупи патентна в бъдеще.“

Според проф. Петрова стоят три въпроса – доколко ваксината е ефективна, доколко е безопасна и колко изгодно е нейното производство в голям мащаб. Трябва голяма фармацевтична фирма да се ангажира с нас, за да проведем изследвания и да отговорим на тези три въпроса, допълни тя.

Нашата ваксина може да бъде готова за следващи коронавирусни инфекции, обобщи проф. Петрова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
24
 
4
 
! Отговори
За Мангъров преди 2 години
Както е казла Левски -ние сме във времето и времето е в нас.Доцент Мангъров е останал някъде в 80-те години на 20 век.Всичко което ни казва е оттогава.И не само той е така.Малко са преподавателите които четат и се интересуват от новостите в науката.Вярно,практическият опит не е за пренебрегване,но повече в хирургията,ортопедията и другите оперативни специалности.При терапевтичните специалности преподавателят трябва да чете най новото поне в своята област.А не е така,за съжаление!
58
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми тогава за какво си набдох тялото
57
4
 
33
 
! Отговори
антиваксъра преди 2 години
Четете ли ваксъри, нямате много живот с ваксинките?!
56
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров ще излезе прав: Ако математиците можеха да правят точни прогнози за развитието на Ковида и броя на неговите жертви,тогава би трябвало да могат да прогнозират и курсовете на долара,йената или други валути и щяха да бъдат милионери!
55
2
 
28
 
! Отговори
Не! преди 2 години
"Няма да се живее дълго с ваксините" не виждам повече какво да добавя :D :D :D
54
0
 
28
 
! Отговори
555 преди 2 години
Тази пандемия продължава по-дълго заради локдауна. Масовото затваряне просто удължава агонията от вируса. Те го казаха - докато не мине през цялата планета, няма да отслабне. С криене вкъщи нищо не става.
53
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шаши 54 - Мчи то това Е СЕГА... А ако се осъзнаят некои, ваксината може да отпадне от този черен списък.... С други елементи от него - ще е доста по-трудно )))
52
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Шаши Чакам да избият бавноразвиващите, че да си отдъхнем.
51
13
 
5
 
! Отговори
Некой си преди 2 години
Единственото нещо за което ме боли е равнодушието на хората.Те така и не разбраха и не осъзнаха с каква цел е този вирус.А именно да бъдем по добри към ближния и природата си.
50
1
 
18
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Избиха овце, кози, крави и прасета в България.След.моделирането на хората, следващите са животните. На планетата ще останат само, някои насекоми. Дивите животни дишат и им пречат.
49
19
 
5
 
! Отговори
Боже слез моля те преди 2 години
До АнонимеН Ти сериозно ли смяташ, че фармацевтична компания "разпространява щамове" Ти или си на тежка дрога, или скоро са ти правили лоботомия.
48
4
 
7
 
! Отговори
върбанБрястовСалкъмо преди 2 години
Аз си живея с ваксини, няколко десетилетия вече. Ваксините в аптеката аз в къщи и гледам да не се срещаме. Едно куче само дето ме агитира да си сложа тетанус ваксина. Ако управляващите се озъбят и те толкова, ще мисля пак. Ковида обаче е слаба ракия в сравнение с тетанус и от него не ме е страх. Само от политици.
47
1
 
25
 
! Отговори
11 преди 2 години
"Няма да се живее дълго с ваксините" - това звучи доста притеснително...
46
2
 
26
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Ваксина, въглеродни емисии и банки. Това ни очаква, ако не се осъзнаем.
45
3
 
23
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Това с ваксините и въглеродните емисии е замислено много отдавна.
44
4
 
23
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ГИГАНТИ НЯМА ДА СПРАТ ДА РАЗПРОСТРАНЯВАТ НОВИТЕ ЩАМОВЕ!!! НЕ ГО ПРАВЯТ МАСОВО ВЪВ МОМЕНТА САМО ,ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА СМОГНАТ С ПРОИЗВОДСТВОТО И НА ПОРЪЧАНОТО ДО СЕГА! ТЪЙ, ЧЕ ТЕОРИЯТА С ИЗЧЕЗВАНЕТО НА НОВИТЕ ЩАМОВЕ АМА ХИЧ НЯМА ДА Я БЪДЕ! БИЗНЕСА С ВАКСИНИТЕ ТЕПЪРВА ЗАПОЧВА И САМИЯ УПРАВИТЕЛ НА МОДЕРНА ОБЯВИ, ЧЕ ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОВИД ЩЕ СТАНЕ ГОДИШНА ЗА РАЗЛИЧЕН ЩАМ!
43
1
 
28
 
! Отговори
. преди 2 години
"Няма да се живее дълго с ваксините" - най-после да почнете да казвате истината!
42
3
 
16
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Ваксините остават до живот. В някои държави го казаха на хората
41
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъра нищо не е помогнал, е може би е помогнал за повече измрели които го слушаха. Какво е познал освен за съчките. По негови думи леко грипче, е не е. По негови думи до август лани. Е не е. По негови думи стаден имунитет с боледуване , е все пак не сме в концлагерите на Менгеле да пробваме.
40
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да се живее дълго с ваксините....какво заглавие само. И кой говори за абсурди да се поставят ваксини с изтекъл срок на годност. Това няма как да стане, ама ей така да си говорим.