България ще се самоизолира от света заради ниското ниво на ваксинация

Проф. Гетов: Постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване
7 окт 2021 15:08, Елка Василева
539
България ще се самоизолира от света заради ниското ниво на ваксинация
Снимка: архив, БГНЕС

„Заради ескалацията на антиваксърските настроения и невярата в съвременната наука у нас ще настъпи самоизолация на българите, тъй като постепенно влизаме в забранителните списъци за пътуване“. Това каза проф. Илко Гетов - представител на България в Европейската агенция по лекарствата, пред БНР.

Според него в рамките на кампанията за ваксиниране държавата не е стигнала до отделния човек, по-скоро са се говорили общи неща.

Още по темата

„Хората трябва да разберат, че ваксината на този етап е единственото нещо, което може да нормализира живота ни. Ние сме царе на конспиративните теории. Не трябва да има материални стимули за ваксиниране. Бизнесът, туризмът, индустрията трябва сами да поискат да имат ваксинирани хора при себе си, те трябва да поискат да имат безопасна среда за развитие“, каза Гетов.

Той подчерта, че има разлика между трета и бустерна доза. „Третата доза вече се препоръчва 28 дни след втората доза за групи хора с компрометирана имунна система – трансплантирани, хора на имуносупресивна терапия, хора, прекарали тежко заболяване, хора, за които има условия да се счита, че имунната им система не работи добре. Те трябва да се консултират с лекуващия лекар и съответно да си сложат трета доза от същата ваксина. Бустерната зона е за рисковите индивиди, които работят в среда с COVID болни, в социални домове, учители. Тази доза може да се сложи 6 месеца след втората“, каза Гетов.

Той не препоръчва смесване на ваксини, но поясни, че това не е невъзможно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
470
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
АЛО, КЪЛВАЧИТЕ, А НАЯСНО ЛИ СТЕ, ЧЕ ПЪРВО БУСТЕРНА И ТРЕТА ДОЗА СА СИНОНИМИ, НО СА РАЗЛИЧНИ ПО ТЕХНОЛОГИЯ НА ПРОИЗВОДСТВО И ЕСТЕСТВЕННО ПО СЪСТАВ !!! РАЗЛИКАТА Е В СРОКОВЕТЕ И ПО ТЕЗИ ХОРА, ЗА КОИТО СЕ ПРИЛАГАТ. ТРЕТА ДОЗА - ЗА ХОРА ОСОБЕН СЛУЧАЙ (РАК,ТРАНСПЛАНТИРАНИ,С HIV,ПРИЕМАЩИ ЛЕКАРСТВА ЗА ПОТИСКАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА) - 28 ДНИ СЛЕД ВОРАТА; БУСТЕРНАТА Е УСИЛВАЩА И СЕ ПРИЛАГА 6 МЕСЕЦА СЛЕД ПЪРВИТЕ 2(3) - ПОВТАРЯМ ТЯ Е С РАЗЛИЧЕН СЪСТАВ, НЕЗАВИСИМО, ЧЕ Е ОТ ЕДИН И СЪЩ ПРОИЗВОДИТЕЛ.
469
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме вече в самоизолация в ЕС.Каквото каже Путин това правим
468
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоест България ще направи много добре като изолира останалия свят, който се е побъркал!
467
2
 
4
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
България може да изхранва спокойно 30млн. човекаи да изнася продукция. Като ни изолират какво ще стане?
466
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
У по-ваксинираните държави гледам масови веселия по улиците, една част от купонджиите, маскирани като полицаи, подгряват настроението със смехотворен газ и сетне охлаждат с водни струи, тук там на ужким сурвакат някой и друг за здраве, и всички заедно благославят я президент, я премиер, я губернатор.
465
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние сме самоизолирани в ЕС и в Европа,защото така иска Путин и нашите политици го изпълняват.
464
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До кога ще ни говорите празни приказки.Изисквайте PCR за неваксинирани за всичко,включително и за работа за собствена сметка и всичко ще е наред.Като трябва да плаща по 300 лв. Седмично Бай *** сам ще иска ваксина.Нонняма да го направите ,защото сте полу - ***.Това е причината да сме най-зле във всичко в света
463
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За този който говори за ромите ще задам един въпрос.Колко са ромите над 60 годишна възраст?
462
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е управлявана от Путин.Както виждате всичко ,което се прави е в полза на Путин.Газопровода направен за рекордно време с наши пари,обезщетения за Русия за Белене всяка година по 1,5 милярда евро,нивото на ваксинация като в Русия за да останем в изолация,блокираме Македония в интерес на Путин понеже там са на власт хора от САЩ.В България и президент и партиите Над 80% са собственост на Путин.Ние никога не сме били самостоятелна държава,а сме Руска република.
461
2
 
1
 
! Отговори
анти преди 2 години
тези дето сме анти, освен на бливоча, сме анти и на пропагандаторите му, така че нямаме нищо против да ни наричате "анти ***". То имаше 1 виц, чукча писател чукча не е читател. Затуй ако изчезнем, не мислете че сме си сменили мнението. Тъпо е да се спори с радио, а ние не сме ***
460
0
 
0
 
! Отговори
Ss преди 2 години
До 488...Уважаеми индивид....съжалявам, но ти си неграмотен.
459
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чак пък да се самоизолира България, айде холан. Не сме толкова големи, че да объркаме експеримента и далаверата с ваксините.
458
8
 
17
 
! Отговори
. преди 2 години
Ромското население са изцяло антиваксъри. Елементарно мислещите това го обясняват като едните са *** и другите са ***. Аз като противник на ковид бливоча ще ви покажа как се мисли. Първо, ромите са професионални лъжци. И няма как аматьори като Бил Хейтс да ги излъжат(всъщност Бил честно си казва че ще намалява населението).Второ, ромите живеят близо до природата, и имат много по силна имунна система, ваксини просто не им трябват.
457
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обиждат се, че ги наричат глупави. Чудят се защо само в България има вирус. Ами глупаво сте, защото не виждате връзката. В целия развит свят се ваксинираха, отвориха и 10 пъти по-големи страни имат по 10 пъти по-малка смъртност. Кой е глупавият в момента? Нали все се сравнявате със Запада колко са добре? Имахте възможност и вие да сте добре и да предпазите родителите си. Ама не. Антиваксърите от диваните явно са такива ***, че всели експерт е по-*** от тях. Това е най-голямата болест.
456
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм се прибирала в България от 2019, защото просто където съм, не позволяват излизането извън границите на страната. Ако догодина ми е изрично забранено да идвам в България или трябва да плащам по 5000 лева за карантина в хотел, защото 80% от населението на една страна е незнайно защо със средновековно мислене, просто ще загубя всякаква вяра в сънародниците си! Искам да видя родителите си, не друго. Ако още ги има дотогава.
455
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ процентът на ваксинираните е по нисък дори и от процентът на ваксинираните в САЩ в негърските гета, където ваксинацията е най-ниска. И то е, щото манталитета на пр-о-ст-ия българин е същия като техния.
454
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Г-н Гетов, не знам дали сме царе на конспиративните теории, или царе по надушвани на световни измами, то скоро ще се провери. Аз знам това - ако е "напредничева наука" една ваксина, която трябва да се слага 3ти, 4ти, 5ти и т.н. n на брой пъти, за да произведе някакъв ефект или да го поддържа този ефект, то плюя на такава наука. Как пък от цялата тази пасмина академици, един честен не излезе да каже " действа ли не действа ли тази ваксина, убива ли, най-вероятно за колосални печалби е направена"
453
1
 
14
 
! Отговори
Джон преди 2 години
Бу.нак, ще се върнел нормалния живот...
452
5
 
4
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Кои пьтува с - 500 лв заплата при тия цени каде , патуваме в градския транспорт
451
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** народ, бедна държава всичко си е наред... не сме изключение колкото и някои да се мислят за специални.