Грипът е тук, симптомите му нямат разлика с леките форми на COVID-19

Ваксините срещу грип и коронавирус с разлика от 2 седмици
57
Грипът е тук, симптомите му нямат разлика с леките форми на  COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Експертите препоръчват периодът между поставянето на ваксината срещу грип и срещу COVID-19 да е около 2 седмици, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Още по темата


Грипът не е изчезнал, но заради пандемията в момента се правят повече изследвания за коронавирус и той остава на заден план. При леките форми на коронавируса на практика няма разлики с грипа.

Срещу сезонния грип безплатно могат да се ваксинират 230 000 българи на и над 65 години. Противогрипни ваксини за най-възрастните се осигуряват по линия на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г.

През тази година желаещите, навършили 65 години, ще могат да получат имунизация при личния си лекар след средата на октомври.

Ваксините срещу COVID-19, с които България провежда имунизация, са безплатни дори и за здравнонеосигурените лица.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Божеее, тоз грип!!! Никакъв го нямаше почти две години и сега внезапно се завърна... Къде ли е ходил???
50
0
 
9
 
! Отговори
Грипа преди 2 години
ще го ползват като "обяснение" на факта, че ваксинираните също се разболяват и умират.Вече ще е от грип за ваксинираните и от ковид за неваксинираните.
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ПСРите случайно да позитивират при грип?
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
E аз без температура грип не съм карала. За сравнение ковид го изкарах точно така. Така, че леките форми на ковид са много по-леки от грип, уважаеми облъчватели!
47
0
 
5
 
! Отговори
изипей преди 2 години
така и не намерихте за добре да обясните, че т.нар. симптоми на ковид или грип, са всъщност реакция на организма срещу инфекциите - т.е. наличието на сополи, температура, кашлица, не означава, че вируса е един и същ или че щетите от него ще са едни и същи.
46
6
 
31
 
! Отговори
хах преди 2 години
Интересно, миналата година нямаше грип, тая обаче е тук!? Хайде сега първо да обяснят смешниците от рода на Кунчев, кантарчето дъртака, щабните математици и прочие манипулатори, защо бе джанъм сега го има и грипа, а преди не?
45
2
 
3
 
! Отговори
Оооооо анонимнико 46 преди 2 години
"Колабс" - сутрин е, гласен си, и ти личи, колбас вероятно си имал предвид?! Хапни 1 филия и ще ти мине ...
44
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега я втасахме, здравната система и без това е пред колабс! То само с броенето на болни няма да стане, ама в България така я разбират сомо се отчита колко са болните и това е. Който оцелее, оцелее!
43
3
 
15
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
значи всичко ще пишат К19 и ще врещят, че има пикове в пиковете, веднага след пиковете на пиковете! И от разгар в разгар ще влизаме. Много изгона се оказа тази пандемия. Мечтата на всички лекари е всеки да мине през болница и да цакат системата... а те хората може и за зъбобол да са...
42
3
 
9
 
! Отговори
Читател преди 2 години
Защо се правят толкова ПСРи в БГ сега, и защо изкарват толкова много положителни? А, де?!
41
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Витанов е бokлykСмешен си. Един обикновен грип има температура, повръщане, пневмония, диария... Сеш' ли се, симптоми.Тромбозата и фиброзата не са симптоми, а последици от болестта. Симптомите са респираторни, загубата на обоняние е поражения в носоглътката.
40
12
 
42
 
! Отговори
да преди 2 години
Ей, голям зор да ги изморят тия над 65 години! То с ваксини за ковид, сега пък с ваксини за грип, ама те гадовете не щат да се ваксинират и това е!
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 път сложих противогрипна и ми се отключи алергия...нз дали е от това но беше след няколко седмици,от ковид ваксината нямам проблеми.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повтарям ти щото май си про3д и не разбираш, че SARS вируса атакува през RAS системата и рецептора ACE2, ако имаш високо кръвно и си гълтал хапове за сърце, системата ти е повредена и отворена врата за вируса. Моли се на господ или пий една-два ракии. А може и двете.
37
13
 
16
 
! Отговори
До 29 преди 2 години
ВъОбще не Е КАТО грип, много Е ужасен този вирус. Да някои го минават КАТО грип, но доста силен, но не се знае при кого как ще Е... Ковида Е опасен и коварен и няма нищо общо с грипа
36
11
 
36
 
! Отговори
Витанов е бokлyk преди 2 години
Няма друго заболяване което да променя симптомите си през няколко месеца като Ковид. То не беше загуба на обоняние, то не беше разтройство, фиброза на белия дроб и най-обикновени хрема. Трябва да си много наивен и глупав за да си мислиш че това се е едно и също заболяване. Това което обединява всички тези симптоми е ПСР теста. Истинският Ковид със загуба на обоняние и пневмонии свърши тази пролет. Цяло лято коронаджиите поддържаха интригата с летни рота вирусчета и сега чакат есенния грип.
35
5
 
25
 
! Отговори
грип преди 2 години
Това че са казали че има грип, какво им пречи да правят тест на уплашените с хрема, и тестовете като покажат положителен резултат да си отчетат ковид. Те ги отрекоха тия тестове, щото според тях и козите и папаята са болни, но какво от това. Караме си по плана и си вземаме паричките.
34
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
могат да ги боднат 2 в 1. или направо хеттрик да им вкарат.
33
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Един пияница не съм видял болен от грип или ковид, а всеки ден се събират пред блока без маски разбира се. Иска ми се да е иначе.
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако прочетеш внимателно ще видиш че съм написал "карам грипа", не ковид. Все пак статията е за сезонен грип.