Пандемията е сринала психиката на 83% от жените и на 35% от мъжете

20% от работещите получават психично разстройство в даден момент
101
Пандемията е сринала психиката на 83% от жените и на 35% от мъжете
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

83% от жените признават, че COVID-19 пандемията се е отразила негативно върху психиката им, докато при мъжете само 35% смятат така. Това сочат данните от „Headway 2023 - Индекс за психичното здраве“, проведено в ЕС и Великобритания от „Европейска къща Амброзети“  в сътрудничество с „Анджелини Фарма“.

Според изследването отпадането от училищната среда води до психични проблеми при 1 от всеки 3 деца.

20 % от работещите получават леки до средни форми на психично разстройство във всеки момент от живота си.

Проучването установява, че тежестта на домакинските задължения и грижите за децата също оказват значително влияние върху психическото благосъстояние на жените, като 44% от жените с деца под 12-годишна възраст съобщават, че се борят с домакинските задължения в сравнение само с 20% от мъжете.  

Докладът също така разкрива, че психичното заболяване, особено от лека до умерена форма, засяга до 20% от населението в трудоспособна възраст във всеки един момент от живота му, докато 70% от заетото население съобщава за леки до умерени форми на психични проблеми.

Психичните заболявания също могат да окажат значително влияние върху работоспособността на хората, ограничавайки способността им да участват на пазара на труда.

Установено е, че процентът на заетост при хора с тежки психични разстройства е едва 45-55%, а заетите получават заплата, която е с 58% по-ниска от средната.

В Европа процентът на заетост на хората, страдащи от депресия, е много хетерогенен, като процентите варират от 27% в Румъния до 68% в Германия, но епизодите на отсъствие и престой на работа са чести, и разходите за загуба на производителност на труда са високи (до 1,6% от европейския БВП).

С продължаването на пандемията продължителното излагане на здравните работници на изключително стресиращи и потенциално травматични ситуации ги прави особено уязвими към психически стрес и тревожност с дългосрочно въздействие върху здравето им. В Европа 57% от здравните специалисти съобщават за симптоми на посттравматичен стрес по време на пика на пандемията.

Последните проучвания показват, че общите разходи за психични разстройства по отношение на загуба на производителност и разходи за здравеопазване и социални грижи се очаква да достигнат 4% от БВП на ЕС.

Въпреки че психичното здраве има критично социално-икономическо въздействие, само до 5% от общите държавни здравни разходи в Европа се разпределят за психично здраве в Европа (стойности, вариращи от 3% в Полша, 3,5% в Италия, 4,2% в Испания и 5,4% в Дания), с въздействие върху наличието на инфраструктурни и човешки ресурси, посветени на психичното здраве.

Що се отнася до способността да се отговори на нуждите на психичното здраве на обществото, страните с по-високи разходи на глава от населението за увреждания, свързани с психичното здраве, отчитат по-голяма социална подкрепа. Като цяло се оказва, че страните от Северна и Централна Европа се представят по-добре от източните страни, но съществува широко разпространен недостиг на актуализирани данни и възможни изкривявания, свързани с „неправилно отчитане“ и „недостатъчно докладване“ от някои страни.

“Пандемията от COVID-19 има значителни последици върху психичното здраве на цялото население, въпреки че контекстът на психичното здраве в Европа е тревожен много преди пандемията, когато са регистрирани над 84 млн. души с психични заболявания и 165 000 смъртни случаи на година заради психично заболяване или самоубийство. Например, продължителността на живота на хората с шизофрения - 60 години за мъжете и 68 години за жените, е с 13-15 години по-ниска от останалата част от населението. Нещо повече, самоубийството е шестата най-честа причина за смърт сред населението и четвъртата най-честа причина за смърт при младите хора. В някои страни въздействието на психичните разстройства при младите хора е по-голямо от това на всички други медицински разстройства, взети заедно. Представените данни показват голяма променливост в наличността, достъпността и качеството на предоставяните услуги за психично здраве и в отзивчивостта на европейските държави към нуждите от психично здраве в училищата, на работните места и в обществото като цяло’’, казва Челсо Аранго, президент на испанската Психиатрична асоциация и консултант в „Headway 2023 -  Индекс за психичното здраве“.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
1
 
! Отговори
пандемията преди 1 месец
я фабрикувате масмедиите, така че не се крийте сринатата психика е на ваша отговорност. Глобофашистите най са отговорни.
81
0
 
2
 
! Отговори
ОЧАКВАМЕ преди 1 месец
ЛЕКАРСТВО ПРОТИВ -КОВИД-другото са ,,алибалистики,,
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
нищо не ми е сринала, напротив, готов съм да мачкам ковидфашисти
79
2
 
12
 
! Отговори
Зайо преди 1 месец
Това което се случва на запад ние вече го преживяваме над 30 години. Пандемията това, пандемията онова... а безпаричието, а раковите заболявания, а разбитата икономика и семейства ? Това е само репетиция.
78
2
 
1
 
! Отговори
антиваксАр преди 1 месец
Няма вирОООООЗ! МУУУУУУУУ!!!
77
25
 
3
 
! Отговори
ваксер преди 1 месец
анти ваксерите са заплаха за национална сигурност трябва да бъдат заловени, ваксинирани и вкарани в затворите докато не свърши пандемията, умряха много хора зарад тях, трябва да им се потърси отговорност
76
3
 
5
 
! Отговори
ох бабачкоо преди 1 месец
тази мацка от снимката как бих я ваксинирвал многократно...
75
1
 
2
 
! Отговори
M/у другото преди 1 месец
Нищо че са много сладни, това на снимката е забранено. Според правилника 2-*** човека не можегат да се возят заедно на една тротинетка.
74
1
 
6
 
! Отговори
До невероятно, но фа преди 1 месец
От ваксината си се бъгнал. Ще живеете с жена ти като братче и сестриче. Нея някой съсед ще я ашладисва, а на тебе душата ти ще е спокойна. Ха ха
73
0
 
16
 
! Отговори
Думите и значението преди 1 месец
Текст: "83% от жените признават, че COVID-19 пандемията се е отразила негативно върху психиката им"Заглавие: "Пандемията е сринала психиката на 83% от жените..."Заключение: "Съвременните медии сринаха смисъла на думите"
72
5
 
13
 
! Отговори
Ваксърите са луди преди 1 месец
Всички ваксъри са психясали зомбита. Луди калинки.
71
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На мен пък не ми се отрази негативно върху психиката, макар че преболедувах ковида. Ядосвам се, че ни сполетя пандемия, но нито се паникьосах, нито работата ми пострада. Когато оздравях, наваксах пропуснатото.
70
2
 
4
 
! Отговори
Д-р Ох Боли Ме преди 1 месец
До Анонимени с ваксина и без ваксина е като с вазелин или без ...важно е да има движение напед-назад
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Народа и без пандемия беше психясал, а сега още повече.Само забележете след 19 ч колко луди излизат на вън.Страшно е да замръкнеш.Всеки трети е или пиян или надрусан или психар.
68
0
 
9
 
! Отговори
нормално преди 1 месец
Вече няма екскурзии до екзотични места . . .Няма ресторанти и дискотеки. *** работа.
67
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"пандемията " /такива се правят умишлено а вируси винаги е имало и ще имаб/, може да съсипе психиката само на НЕМИСЛЕЩИТЕ НЕВЕЖИ НЕОСЪЗНАТИ ДУХОВНО НЕОСЪЗНАТИ СЪЩЕСТВА които са управлявани и убивани с лекарства ваксини.БОГ Е ЛЮБОВ! Природата е тялото на Бог! Когато човек е във връзка с природата с Бог има чист ум постъпки и яде здравословна храна пие вода- той е здрав! А душата си избира живота на Земята в следствие на предишен! ЛЮБОВ
66
2
 
9
 
! Отговори
невероятно, но факт преди 1 месец
От както стана тази пандемия при мен намаля либидито, желанието за интимност с жени, та даже и с хубави мъже, ирекцията в гащите е под кота нула; аз му се радвам по цяло нощ, съпругата и ми дрънка приказки, но той не желае да се събуди. Пия билкови чайчета от биологични билки събрани от село, та това ми дава едно успокоение за душата. Преди години пакета ми беше жесток, а сега всичко дреме там, спи и не желае да се събуди от сън. Годините текат, а covid 19 продължава. Няма бъдеще за нас мъжете
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нане: Надарена и психично срината. Слуша музика. Психично е сринат трола от сайта, щото стотинките му намаляват.
64
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не Пандемията е сринала психиката на хората, а МЕДИИТЕ включително на едно от първите места у нас е Днес,. бг с рекордните 20 и повече статии за Ковид всеки ден !!
63
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И къде ни е превенцията за здравето у миша дупка или в друга дука все тая няма я Може да се изтощите на ония от горе им пука колкото за кокошките им пука Ние сме един голям кокошарник докато ни отрежат главите ако ги имаме