Д-р Сила: Очаква се претоварване на здравната система в България

"Делта" вариантът е изключително заразен, заяви лекарят
12 окт 2021 15:56, Петя Славова
60
Д-р Сила: Очаква се претоварване на здравната система в България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В някои страни в Европа отпускат мерките поради високй брой на ваксинирани. България е в разгара на четвъртата вълна от коронавируса, като се очаква още по-голямо покачване през следващите седмици.

Още по темата

"Пандемията от COVID-19 не е приключила. Вирусът е сред нас, той циркулира в ЕС. 21 830 са смъртните случаи в България към днешна дата от началото на пандемията до момента, а страната е с най-високия процент на смъртни случаи. Ваксините са безопасни и ефективни. Те гарантират висока степен на защита срещу всички варианти на вируса, включително и "Делта", заяви ръководителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България д-р Скендер Сила и призова населението да се ваксинира, предаде БГНЕС.

По думите му през следващите няколко дни и седмици ще наблюдаваме претоварване на здравната система и опасност от невъзможност да бъдат приети всички заболели от COVID-19 в болниците.

Той подчерта, че вариантът "Делта" е изключително заразен, този щам може да зарази два пъти повече хора. "Заблудите ни поставиха в тази сериозна ситуация, в която се намираме днес", подчерта д-р Сила.

По думите му, ниската циркулация на грип през миналия сезон може да доведе до отслабване на популационния имунитет и до по-тежки случаи през предстоящия сезон, предава БТА. Според д-р Скендер Сила по-тежки случаи може да възникнат сред децата под 10-годишна възраст и сред хората над 65-годишна възраст.

Проф. Христова припомни, че препоръката на СЗО е интервалът между поставянето на ваксина срещу грип и срещу COVID-19 да е 14 дни.

България е на последно място в Европа по ваксинален обхват срещу грип - под 10 на сто, посочи Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина. По думите му през последните две години, в рамките на Националната програма за подобряване ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., обхватът сред възрастните хора се е повишил.

Тази година ваксината срещу грип осигурява защита срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа", "Вашингтон" и "Пукет", каза преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Безплатната ваксината срещу грип, която се осигурява в рамките на Програмата, ще бъде доставена при личните лекари в средата на октомври, съобщиха преди дни от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто намалява шанса да се разболееш.Шанса да се разболееш никак не е висок.Досега са се разболяли под 8% от населението.
29
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е тоя муджахидин да ръси мозък?
28
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12. Нито един производител на ваксини не е казал че пазят на 100. Янсен е едва 60-70,пфайзера около 90 и т н. Както и 1 на 1000 ваксинирани не произвеждат никакви антитела след ваксина. Смисълът на тая ваксина е да не стигаш до машина и да не умреш ако си с други заболявания особенно. Вие всички се хващате за това че има болни ваксинирани никой не ни е лъгал че пазят на 100 процента. Просто намалява шанса да се разболееш
27
1
 
4
 
! Отговори
Докториз на сила преди 2 години
Очаква се претоварване на здравната система в България.!.
26
2
 
1
 
! Отговори
Гого до 18 преди 2 години
Ясно! Нищо не си видял!
25
2
 
6
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Чудно как знаят от къде ще идват новите грипни щамове . Явно от тамошните лаборатории,че и ваксините са готови. В прав текст си казват ама кой да чете....
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
един балон като се надува, все му иде времето да гръмне
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още сме октомври, а здравната система е на път да гръмне.
22
0
 
7
 
! Отговори
то преди 2 години
и аз разправям че утре може да вали на някои места
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Той подчерта, че вариантът "Делта" е изключително заразен, този щам може да зарази два пъти повече хора." Кратко и ясно :)))
20
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България няма здравна система. Спокойно няма кое да се претовари защото не съществува
19
0
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Те и без туй зор не си дават
18
7
 
10
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Видехме го Делта грипчето-заразен, ама се кара на крак!!!
17
3
 
11
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Да не пълнят болниците с кихащи и подсмърчащи.
16
0
 
6
 
! Отговори
кво претоварване преди 2 години
според данните на НСИ имаме над 2000 легла за интензивно лечение и 1463 респиратора.Кой лъже в случая?
15
0
 
3
 
! Отговори
Az преди 2 години
До АнонименТрудно е да си представиш че в три изречения може да има 30 правописни грешки, но ти си се справил
14
1
 
14
 
! Отговори
Гогич преди 2 години
Няма да има натоварване в болниците в БГ, ако там влизат само хора, които НАИСТИНА имат нужда от лечение (както е другите държави) , а не за да се чувстват по-спокойни.
13
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради ваши заблуди и лъжи сме на първо място брой заразени и умрели долна пеклива мутра заради ваши убийствени ваксини стигасте лъгали народа неви искаме никакви ваксини нито за грип нито за този лъжлив цирк и верус проклети да сте всички лекари дето несе наядоха за пари бог да ви накаже най скоро време проклети убийци некога с никаква ваксина няма да се ваксинират хората стига
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, а защо доктор Ангел Кунчев се разболя от коронавирус като е ваксиниран? Или... не е ваксиниран?Поколебах се дали да задам този еретичен въпрос, но все пак реших да го задам!
11
0
 
14
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 2 години
Какво е ТОВА ЗДРАВНА СИСТЕМА В БЪЛГАРИЯ.КАК МОЖЕ НЕЩО КОЕТО НЕ РАБОТИ ДА СЕ ПРЕТОВАРИ