Д-р Сила: Очаква се претоварване на здравната система в България

"Делта" вариантът е изключително заразен, заяви лекарят
12 окт 2021 15:56, Петя Славова
60
Д-р Сила: Очаква се претоварване на здравната система в България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В някои страни в Европа отпускат мерките поради високй брой на ваксинирани. България е в разгара на четвъртата вълна от коронавируса, като се очаква още по-голямо покачване през следващите седмици.

Още по темата

"Пандемията от COVID-19 не е приключила. Вирусът е сред нас, той циркулира в ЕС. 21 830 са смъртните случаи в България към днешна дата от началото на пандемията до момента, а страната е с най-високия процент на смъртни случаи. Ваксините са безопасни и ефективни. Те гарантират висока степен на защита срещу всички варианти на вируса, включително и "Делта", заяви ръководителят на офиса на Световната здравна организация (СЗО) за България д-р Скендер Сила и призова населението да се ваксинира, предаде БГНЕС.

По думите му през следващите няколко дни и седмици ще наблюдаваме претоварване на здравната система и опасност от невъзможност да бъдат приети всички заболели от COVID-19 в болниците.

Той подчерта, че вариантът "Делта" е изключително заразен, този щам може да зарази два пъти повече хора. "Заблудите ни поставиха в тази сериозна ситуация, в която се намираме днес", подчерта д-р Сила.

По думите му, ниската циркулация на грип през миналия сезон може да доведе до отслабване на популационния имунитет и до по-тежки случаи през предстоящия сезон, предава БТА. Според д-р Скендер Сила по-тежки случаи може да възникнат сред децата под 10-годишна възраст и сред хората над 65-годишна възраст.

Проф. Христова припомни, че препоръката на СЗО е интервалът между поставянето на ваксина срещу грип и срещу COVID-19 да е 14 дни.

България е на последно място в Европа по ваксинален обхват срещу грип - под 10 на сто, посочи Валери Цеков от Българското сдружение по иновативна медицина. По думите му през последните две години, в рамките на Националната програма за подобряване ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г., обхватът сред възрастните хора се е повишил.

Тази година ваксината срещу грип осигурява защита срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа", "Вашингтон" и "Пукет", каза преди дни главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Безплатната ваксината срещу грип, която се осигурява в рамките на Програмата, ще бъде доставена при личните лекари в средата на октомври, съобщиха преди дни от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 Не вярваме, вкъщи се лекуваме. Ако се претоварят болниците, може да падне смъртността.
9
10
 
2
 
! Отговори
който не иска мерки преди 2 години
да си тегли
8
1
 
19
 
! Отговори
11 преди 2 години
Не може да се претовари нещо, което не съществува. Тоя нещо се е объркал, въобразил си е, че у нас има здравна система кат у другите страни.
7
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
що вярват на същите доктори да ги лекуват като се разболеят.Не ги лекуват същите.От тия дето са дежурни по ковид никой не лекува ковид
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и до вземи по нова година са Ко вдигнат тока ,преди година Бойко подаде оставки точно заради енергийната мафия и ЕРП
5
2
 
9
 
! Отговори
а преди 2 години
доктор Скендер бег кво дума?
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия където не вярват на учени и доктори които създават ваксините и призовават да се ваксинират,що вярват на същите доктори да ги лекуват като се разболеят
3
4
 
19
 
! Отговори
Антиваксър преди 2 години
Спрете белото бе хора...за последно ви се молим,преди да вземем сопите!!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
дгд... аре, и тоя е приготвил чували... мин ди ли д о л н и
1
8
 
17
 
! Отговори
ефект от радевщината преди 2 години
Напред с другаря Румен Радев напред към студена и гладна зима.